Isprobajte

Najkorišteniji predmet u dnevnoj sobi ima pet funkcija, a jedne se sigurno ne biste sjetili

Cava stolić, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

 NATUZZI
Odabrati onaj idealan za vaš dnevni boravak čini se jednostavno, no lako je pogriješiti ako ne znate par jasnih pravila

Bilo da uređujemo potpuno prazan stan, adaptiramo stari ili jednostavno želimo osvježiti životni prostor, mnogima je najveći gušt odabir detalja. Taj završni touch od svake prostorije može napraviti ili remek-djelo ili kaos. Kako nitko ne želi ovo drugo, kod svakog uređenja potrebno je razmisliti što točno želimo i kako bi se neka vaza, slika ili figurica uklopila u određen ambijent, a da istovremeno oslikava naš karakter.

Posebno važna prostorija, gdje provodimo najviše vremena, jest dnevni boravak. Kada uđete u svoj ili onaj vaših prijatelja, što vam prvo zapne za oko? Odgovor je vjerojatno sjedeća garnitura koja je zbog svoje funkcije fokalna točka te prostorije. No, jedan detalj koji se najčešće nalazi uz garnituru jednako je važan kao i ona. Riječ je o stoliću koji nam obično služi za odlaganje kave, pića i ostalih sitnica.

Odabir stolića za kavu je nešto za što mislite da samo instinktivno znate kako to učiniti...dok ne dođe vrijeme da ga pronađete. Uz toliko različitih stilova, veličina i čimbenika koje treba uzeti u obzir, odabir pravog stolića za kavu može biti zastrašujući zadatak. Pa kako si onda olakšati?

- Stolić u dnevnom boravku bude često kao trešnja na kraju. Jedan mali element koji može promijeniti smjer ili doživljaj cijelog paketa. Zato bismo najprije trebali promotriti dimenzije prostora u koji se stolić smješta, a potom razmisliti i o funkcijama koje treba zadovoljiti. I, naravno, odrediti budžet – objašnjava Nina Ninčević, arhitektica, dizajnerica interijera, umjetnica i vlasnica arhitektonskog studija Arhitektura plus.

image

Zadarska arhitektica Nina Ninčević

LUKA GERLANC/CROPIX

Sva lica stolića

Stolić za dnevni boravak, dodaje Ninčević, detalj je koji daje „gušt“ cijelom ambijentu te neki bazičan prostor pretvara u umjetnički ili pak luksuzni. Kada je riječ o trendovima, u mnogim trgovinama za namještaj možemo pronaći razne oblike, boje i veličine stolića. Neki od njih njeguju minimalizam, drugi eklektične komade, no Ninčević u zadnje vrijeme primjećuje „poplavu“ razigranih modela, kao i onih modularnih.

- Posebno su popularni setovi od dva, tri komada od istog materijala i oblika, ali različitih veličina. Takvi stolići u trenu mogu imati drukčiju funkciju od one na koju smo navikli. Primjerice, jedan može služiti i za držanje knjiga, a kad nam dođu gosti, može se staviti ispred garniture kao pomoćni stolić – savjetuje Ninčević.

image

Chocolate stolić, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Lagani stolići još jedan su vrući trend koji ne smijemo zanemariti kada biramo ovaj vrlo važan detalj. Za razliku od masivnih drvenih, oni s metalnim postoljem su laganiji, kaže Ninčević, te se lako mogu premještati na druga mjesta u stanu.

- Takav jedan komad namještaja često iz dnevnog boravka preseli u spavaću sobu pa postane noćni ormarić ili primjerice ode u hodnik pa postane stalak za biljke – dodaje arhitektica.

Što se tiče materijala, prije nekoliko godina u trendu su bili stolići presvučeni baršunom ili njegovim povoljnijim bratom – plišem. Oba materijala daju prostoru ukusnu dozu luksuza, no Ninčević kaže da je 2023. ipak u znaku prirodnih materijala poput drveta ili kamena.

image

Adam stolić, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Natuzzijev Adam stolić za dnevni boravak idealan je multifunkcionalni stolić koji će se lijepo uklopiti u svaki dnevni boravak. Dolazi u nekoliko dimenzija: niski, srednji i visoki te u dvije boje - Honey Ashwood i Lecce Brushed Stone.

Za sve one koji žele dašak industrijskog stila u svom dnevnom boravku, idealan je stolić od travertina. Riječ je o prirodnom kamenu s vrlo zanimljivom površinom te je upotrebljiv od podova do vanjskih i unutarnjih obloga. Natuzzi Tempio stolić od travertina dat će prostoru točno pravu dozu grubog industrijskog izgleda, a neće ga preuzeti.

image

Tempio stolić, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

Stakleni stolići pak, kaže arhitektica, idealni su za one koji ne žele vizualnu težinu prostoru, ali žele istaknuti tepih, parket ili pločice.

- Ako ste spremni na svakodnevno čišćenje i glancanje staklene površine, stolić od takvog materijala izgledat će vrlo vizualno atraktivno, a neće zagušiti prostoriju – navodi Ninčević.

Okrugli ili četvrtasti?

Oblik stolića za kavu trebao bi nadopunjavati cjelokupni stil i raspored dnevne sobe. Kako su mali prostori izazovniji za uređenje, kaže Ninčević, moramo se snalaziti na razne načine.

image

Campus stolić, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

- Obratite pozornost gdje se stolić može smjestiti kad nije u svojoj primarnoj funkciji ili ima li mogućnost sklapanja i slično. Kod prostranih dnevnih boravaka se možemo opustiti i zauzeti veću površinu pa stolić može lako postati ‘statement‘ komad – ističe arhitektica.

Okrugli stolići, kaže Ninčević, dobro funkcioniraju u manjim prostorima i u onim u kojima protočnost prostora oko stolića nije velika. Drugim riječima, ako se događa neka komunikacija oko stolića, ističe sugovornica, bilo bi dobro da su njegovi rubovi zaobljeniji da je prostor fluidan i da nema slučajnih ozljeda.

Možda je odabir stolića u odnosu na sjedeću garnituru ili sofu logičan potez, no Ninčević kaže da zapravo nema pravila u tom pogledu.

image

Ido stolić, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

- Ako imamo garnituru ‘mekšeg‘ oblika, ne moramo je nužno spajati s oblim stolićima. Četvrtasti može čak biti i zanimljiviji zbog kontrasta oblika i stvaranja međuodnosa u prostoru – objašnjava Ninčević.

Ako želite da vaš stolić izgleda luksuznije, a ne želite potrošiti puno novca na njega, naša sugovornica ima vrlo jednostavan, a odličan trik. Uvijek ga, kaže, možete ukrasiti nekom dobrom knjigom koja ima lijepo dizajniranu naslovnicu i uskladiti je s manjim dekorativnim predmetom.

Tabure kao stolić

Pored estetike, stolići mogu imati vrlo važnu funkcionalnu dimenziju, kaže Ninčević. Daljinski upravljač, hrana, knjige, kava je nešto što se obično nalazi na vrhu stolića, no on može skrivati puno prostora i za igračke, jastuke, deke i slično.

image

Cava stolić, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

- U dnevnom boravku trenutno imam stolić koji ima u sebi tri ladice unutar kojih su smješteni legići i razne druge igračke. Taj stolić je vrlo funkcionalan kao skladišni prostor, ali i kao radni prostor za djecu, mjesto na kojem klinci sjede, leže, kampiraju, mjesto gdje se odlažu čaše, grickalice. Ponekad se na njega i dignu noge kada se gleda televizija – kaže Ninčević.

Odličan u tu svrhu je Natuzzi Kubika stolić u privlačnoj boji tamnog drveta Smoke Oak. Njegov jedinstveni dizajn omogućuje da ga okrećete po potrebi i smjestite gdje god vam odgovara. Osim toga, na njegovu donju stranicu možete položiti knjige, a ima i praktičnu ladicu koja je idealna za smjestiti sve što želite sakriti od pogleda.

Možda vam to nikada ne bi palo na pamet, ali kao stolić za dnevni boravak može poslužiti i tabure. Odličan primjer za to je Natuzzi Voyage, funkcionalan i stilski za sve interijere prihvatljiv detalj, čija je primarna funkcija držač za novine s mjestom za sjedenje s obje strane. No, na njega lako možemo odložiti kavu, čaj i kolače kada nam treba nešto za prigristi dok čitamo. Ipak, potrebno je pripaziti na jedan važan detalj.

image

Voyage držač za novine, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

NATUZZI

- Taburei su obično dizajnirani da pružaju udobnost te su zato najčešće zaobljeni. Ako želite da vam posluže kao stolić, obavezno između taburea te hrane i pića stavite neku čvrstu podlogu da ne bi bilo prolijevanja – napominje Ninčević.

I za kraj, da bi vas vaš stolić služio godinama, Ninčević kaže da je od velike važnosti ne samo pozicioniranje stolića i njegova funkcionalist, već i sama kvaliteta proizvoda i proizvođača. Talijanski brend Natuzzi već je godinama sinonim za kvalitetu, udobnost i vrhunsku estetiku te nudi širok izbor stolića za dnevni boravak – od modernih do onih sa starinskim prizvukom tamo svatko može naći nešto po svom guštu!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:13