U POSJETI

Na splitskom Sućidru od garsonjere stvorili čaroban stan s plavom kutijom

 Darko Škrobonja
Projektnim rješenjem maksimalno je iskorištena dvostrana orijentacija stana te su sa sjevera prema jugu nanizani prostori

Jednosobni stan u modernističkoj zgradi arhitekta Vuke Bombardellija u Splitu na Sućidru iz 1969. godine, veličine 31 kvadrat, arhitekti studija Prostorne taktike kreirali su od garsonijere. Nastao je modernistički stan s dvostranom orijentacijom, sa svim sadržajima unutar modrog boxa.

Projektni zadatak bila je potpuna rekonstrukcija, preciznim projektiranjem pretvoriti garsonijeru svijetlih dimenzija 9,60 x 3,25 m u jednosoban stan za tročlanu obitelj.

image
Darko Škrobonja

Geometrijski jasna i čista modra kutija u stanu skriva mnoge sadržaje, i u kontrastu je s bijelim površinama, kažu u studiju Prostorne taktike

image
Darko Škrobonja

- Projektnim rješenjem maksimalno je iskorištena dvostrana orijentacija stana te su sa sjevera prema jugu nanizani prostori spavaće sobe, kupaonice, servisa, dnevni boravak te kuhinja na samom jugu, postavljena pod veliki otvor s pogledom na grad i brački kanal. Soba, kupaonica i servis su kondenzirani unutar geometrijski jasne i čiste modre kutije koja je u kontrastu s ostatkom bijelih ploha u stanu - objašnjava arhitekt Luka Cvitan.

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

Unutar boxa u stanu nalaze se skladište, praonica, sušionica, radni prostor, garderoba i kupaonica, a soba je iza vrata sa skrivenim dovratnicima

Loše stanje

Bijela polureflektirajuća boja na zidovima, stropovima i podu uvlači dnevno svjetlo duboko u prostor, čime ga čini ugodnijim za boravak. Komprimiranjem više funkcija stambenog prostora unutar jedne stolarske stavke u velikoj se mjeri zadržava prostornost ograničena zatečenim gabaritima stana.

Stan koji je kreirao studio Prostorne taktike u modernističkoj zgradi ima pogled na okolicu i brački kanal. Pametno je osmišljen do zadnjeg detalja kako bi se što bolje iskoristio prostor

Pitamo kakav je bio prije početka radova?

- Stan je bio u upotrebljivom, ali dotrajalom stanju. Nije bilo značajnog investiranja posljednjih 50 godina, točnije od trenutka izgradnje krajem 60-ih godina. Izvorni tlocrt stana podrazumijevao je ulazni pretprostor u koji se pristupalo sa zajedničke galerije lođe. Vezao se na malenu kuhinju s blagovaonicom, u sredini se nalazila kupaonica te na južnoj strani spavaća soba, koja je ujedno bila i najveća prostorija stana - opisuje arhitektica Antonia Vuletić.

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

Stil uređenja esencijalan je i minimalistički: nema elemenata koji su višak, sve je na svom, projektiranom mjestu

Izvorna organizacija stana zahtijevala je potpunu promjenu i drugačiju orijentaciju prostora kako bi se formirao kvalitetan prostor za boravak mladog para s bebom. Ta je izvorna organizacija, gdje su se od ulaza s otvorene galerije nizali prostori blagovaonice/dnevnog boravka, kuhinje i kupaonice te naposljetku spavaće sobe na jugu, možemo reći, kaže Luka Cvitan, okrenuta je "naopako" za podneblje Dalmacije u kojem se stan nalazi.

Njihov stan

Novim projektnim rješenjem maksimalno su iskorišteni dvostrana orijentacija stana i zadane veličine postojećih otvora, s velikim prozorom na jugu i manjim na sjeveru s visokim parapetom.

Soba, kupaonica i servis su unutar geometrijski jasne i čiste modre kutije koja je u kontrastu s ostatkom svijetlih ploha unutar stana.

Stan je okrenut rasporedom "naopako" za podneblje Dalmacije, kažu arhitekti studija Prostorne taktike

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

- Modra kutija je svojevrstan magic box u stanu, u njoj se nalaze skladišni prostor, praonica i sušionica, radni prostor, garderoba i sama kupaonica, a iza vrata sa skrivenim dovratnicima je soba - dodaje Antonia Vuletić.

S obzirom na to, kako nam otkrivaju, da su se u ovom projektu našli u ulozi projektanata i investitora, ali i budućih roditelja, glavni izazov im je bio maksimalno skratiti period izvođenja radova. Uz mnogo truda i svakodnevne koordinacije sa svim izvođačima, kompletna adaptacija realizirana je u samo dva i pol mjeseca od kada su započeli radovi rušenja!

image
Darko Škrobonja
image
Darko Škrobonja

- Budući da smo imali višestruku ulogu - projektanata, investitora, voditelja gradilišta i nadzornika gradnje - moglo bi se reći da smo potpuno sudjelovali u rekonstrukciji. Stil uređenja je esencijalan i minimalistički, s obzirom na to da nema elemenata koji su višak, već je sve na unaprijed određenom i isprojektiranom mjestu, organizirano na način da omogućava što veću fleksibilnost u korištenju - objašnjava Antonia.

image
Prostorne taktike

Nadmašio očekivanja

Jako su zadovoljni dobivenim prostorom.

- Čak bismo rekli da je nadmašio očekivanja jer smo do samog useljenja bili skeptični koliko dobro ćemo moći funkcionirati u tako realno jako malom prostoru, pogotovo s djetetom i svom opremom koja dolazi s njim - zaključuje Luka Cvitan. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. kolovoz 2022 18:02