SVAKA ČAST

Modularni stan od svega 8 kvadrata ima apsolutno sve što je potrebno za život

 FABIENNE DELAFRAYE/
Unatoč maloj površini, prostor je morao biti funkcionalan kako bi se moglo spavati, ali i kuhati, jesti, prati, raditi...

Sobe za spremačice u Parizu dugo su se smatrale neprivlačnim i osamljenim prostorima u prekrasnim Haussmannovim zgradama. Uvijek smještene na najvišoj razini ispod krova ovih zgrada, karakterizira ih njihova mala kvadratura, s rudimentarnim estetskim unutarnjim prostorima i cirkulacijom koja je bila teško dostupna. To je "ne-arhitektura" unutar prekrasne Haussmannove arhitekture, prenosi ArchDaily.

image
FABIENNE DELAFRAYE/
image
FABIENNE DELAFRAYE/
image
FABIENNE DELAFRAYE/

S vremenom su sobe za spremačice imale različite namjene pa su izgubile svoju izvornu namjenu i postale tavani/spremišta. Nakon toga, opći rast cijena nekretnina generirao je i novo razmišljanje o ovim zaboravljenim kvadratima i stvorio potrebu za obnovom u stambeni prostor. Ova lokacija pod krovom koja se smatrala neatraktivnom postala je dodatno imovinsko sredstvo, nudeći značajke koje njihovi prijašnji stanari nisu iskorištavali: osunčanost, pogled na krovove Pariza i mogućnost stvaranja potkrovlja u kombinaciji s nekoliko jednakih prostora.

image
FABIENNE DELAFRAYE/
image
FABIENNE DELAFRAYE/
image
FABIENNE DELAFRAYE/
image
FABIENNE DELAFRAYE/

Upravo zbog nedostatka prostora i iščekivanja dolaska buduće osobe koju ne mogu primiti direktno u svoj stan, vlasnice ovog prostora od svega 8 metara četvornih povjerile su težak zadatak uređenja arhitektima iz Kitoko Studija. Unatoč maloj površini, prostor je morao biti funkcionalan kako bi se moglo spavati, ali i kuhati, jesti, prati, raditi i čuvati maksimalan broj stvari. Prostor treba jamčiti neovisnost budućeg stanara.

image
Studio Kitoko.
image
Studio Kitoko.

Arhitektonski odgovor koji su projektanti napravili kako bi implementirali mnoge različite funkcije odnosi se na "koncept švicarskog noža". Švicarski vojni nož jednostavan je nož, ali igrom klizanja i preklapanja može sadržavati mnoštvo alata u vrlo malom predmetu. Stoga je nova soba za spremačice modularna transkripcija takvog objekta s elementima za odlaganje, krevetom, stolom, ormarom, stubištem, čajnom kuhinjom i kupaonicom, a sve u potpunosti integrirano unutar velikog ormara koji se može rasklopiti prema potrebi i u potpunosti mijenja percepciju prostora. Nakon što su svi elementi sklopljeni i pospremljeni u ovaj "veliki ormar", oslobađa se polovica površine sobe.

image
Studio Kitoko.
image
Studio Kitoko.

- Zahtjev za jedinstvenim višenamjenskim prostorom najprije je viđen kao prilično složeno ograničenje, a na kraju je postao prava snaga projekta – izjavljuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:11