Inteijer od 80 četvornih metara

Moderan dom za dvoje

Vodimo vas u elegantno uređen stan od 80 kvadrata u Zagrebu

U zagrebačkom naselju Vrbani nalazi se životni prostor mladog bračnog para, Ante i Edite. Pogledajte kako su ga uredili uz pomoć tvrtke Izgradnja Bolanča.

Mladi bračni par, Ante i Edita, žive u stanu u zgradi sagrađenoj 80-ih godina prošlog stoljeća koja se nalazi u zagrebačkom naselju Vrbani. Nakon što su kupili ovaj stan veličine 80 četvornih metara, bračni par se odlučio da će njihov životni prostor uz nekoliko građevinskih korekcija poprimiti točno onakav izgled kakav su željeli. Da bi taj plan što uspješnije realizirali, u pomoć su pozvali Antonija Bolanču, građevinara i vlasnika tvrtke Izgradnja Bolanča.

– Temeljni plan bio je stan podijeliti na intimni dio koji čine dječja soba, bračna soba, hodnik i kupaonica te dio za dnevna druženja u sklopu kojeg su dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica, WC za goste, izba i lođa – objašnjava Antonio Bolanča. Da bi dio za dnevna druženja postao ono što su vlasnici zamislili, majstore je čekalo mnogo posla. Prvo se rušio parapetni zid u dnevnom boravku i potom ugradila staklena, klizna stijena.

Time se dobilo puno više svjetlosti i proširen je izlaz na lođu koja je uređena tako da u ljetnim mjesecima pruža užitak odmora. – Pod lođe je obložen keramičkim pločicama prljavo bijele boje na koje je postavljena viseća ležaljka i stolić za kavu. Zidovi lođe obojeni su prljavo bijelom fasadnom bojom, a postojeća metalna ograda bijelom bojom za metal. U kutu lođe je električni roštilj. Dašak hedonizma unijeli smo ugradnjom roleta na daljinski – kaže Bolanča.

Da bi povezali dnevni boravak i kuhinju, vlasnici su se u suradnji s majstorom odlučili na rušenje pregradnog zida koji ih je dijelio i tako dobili jednu veliku prostoriju od 40 četvornih metara. – To nam je vjerojatno bila najbolja odluka jer smo dobili veliki prostor u kojem možeš doista sve, odmarati se, družiti se… Što god ti padne na pamet jer ima mjesta za sve – smiju se vlasnici. Da bi se u ovom dijelu stana iskoristio barem dio postojećeg stanja, odlučeno je da se postojeći lamel parketi, unatoč tome što su bili u relativno dobrom stanju, ponovno bojaju i lakiraju.

Dominantne police

– Da bi se ti parketi u konačnici lagano održavali, nismo htjeli da budu pretamne nijanse pa je odluka pala na nježnu smeđu boju koja nam se uklapala u već dogovoreni raspored boja u stanu. Inače, svi zidovi su bijele boje da bi se istaknula raskoš otvorenog prostora punog svjetla. S druge strane, kuhinja i namještaj su u boji pijeska s crnim detaljima i smeđim podovima – ističe Bolanča i dodaje da je kuhinja napravljena po mjeri i postavljena na zapadni zid te vizualno odvojena od boravka kuhinjskim otokom koji postaje centralna pozicija za svakodnevna, zajednička druženja.

Zidovi u stanu su bijeli, a kuhinja i namještaj su u boji pijeska s crnim detaljima i smeđim podom

– Kuhinjske fronte izrađene su od akrila, visoki sjaj boje sedefastog pijeska. Zidni dio kuhinje obložen je crnim lakobel staklom u koji su se uklopili sudoper i crna radna ploča. Na pozicijama rušenja zidova oštećenja su se pokrpala novim lamel parketima, a kuhinjski dio poda oblagao se u keramičke pločice dimenzija 60×60 cm prljavo bijele boje – kaže Antonio Bolanča. Blagovaonica je minimalistički uređena, kao i ostatak stana. Sastoji se od staklenog, bijelog, kvadratnog stola s pet stolaca.

Vanjski dio otoka zapravo je dio zone boravka pa služi kao šank koji oplemenjuju polubarski crni kožni stolci. U dnevnom boravku dominira udobna, kutna garnitura koja svojom veličinom pruža mogućnost da se na njoj udobno smjesti više ljudi, ali i komfor u opuštajućim, večernjim obiteljskim trenucima. LCD televizor postavljen je na glavni zid koji je presvučen tapetom perla boje, a koji tako u svojoj blagoj nijansi prepušta dominaciju policama i ormarićima s indirektnom rasvjetom izrađenom od kombinacije crnog, sjajnog akrila i akrila boje sedefastog pijeska.

Klizne zavjese

– Rasvjeta je važan segment ovog stana i nju smo osmišljavali i raspoređivali s velikom preciznošću. Tako je tlocrtni pogled kuhinje proiciran na stropu kao kvadratna gips-kartonska kutija uokvirena indirektnom LED rasvjetom i iskorištena za provlačenje ventilacije nape do glavne ventilacijske vertikale.

Glavna rasvjeta stana sastoji se, pak, od valjkaste visilice koja osvjetljava čajni stolić, dvije valjkaste plafonijere koje osvjetljavaju blagovaonicu i ulazni hodnik te glavne kvadratne plafonijere u kuhinji. Za dekorativnu rasvjetu postavljena je zaobljena, crna podna lampa prepuštena preko dijela kutne garniture, bijele zidne svjetiljke za isticanje slika kvadratnog oblika, skrivene led trake u donjem dijelu visećih kuhinjskih elemenata te u ormariću dnevnog boravka koji kroz svoja staklena vrata obasjava vlastiti sadržaj.

Šank je osvijetljen sa dva stropna, crna ugradbena downlightera koji uz centralnu rasvjetu valjkaste nape stvaraju ugodan opuštajući ambijent – napominje Antonio Bolanča. Intimu od znatiželjnih pogleda u ovom stanu osiguravaju trakaste, klizne zavjese koje se bojom i teksturom uklapaju u ostatak interijera. U dijelu za dnevna druženja “skrili” su se zahod za goste i izba koja služi da bi skladištila sve što je potrebno za održavanje ovog prekrasnog prostora.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 14:45