‘WOW‘

Mini naselje koje se uzdiže nad rijekom Mirnom: Luksuzni objekti na spektakularnoj lokaciji

 MARIJANA BANKO/ CROPIX
Mini naselje čine dvije dvokatnice i dvije prizemnice raspoređene na brdu u nizu, jedna ispod druge, ali da svaka čuva svoju intimu

​Projekt u Istri potpisuju arhitekti iz pulskog Studija Metrocubo, čija je glavna nit vodilja bila omogućiti otvorenu komunikaciju unutarnjeg prostora s vanjskim.

U zelenom utočištu iznad prekrasnog ornitološkog rezervata rijeke Mirne, nekoliko kilometara od Novigrada, realiziran je projekt mini naselja naziva "Quiet River Villas" s četiri luksuzne vile.

Nalaze se na jedinstvenom položaju, na stjenovitom brežuljku s kojeg se pruža čaroban panoramski pogled na more, gdje se jedna od najljepših istarskih rijeka Mirna ulijeva u Jadran. A upravo su sama lokacija, priroda i pogled na rijeku nadahnuli arhitekte iz Studija Metrocubo iz Pule, koji potpisuju ovaj projekt.

image
DANIJEL BARTOLIĆ/ CROPIX

MINI NASELJE "QUIET RIVER VILLAS"
redefinira pojam suživota s prirodom

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX

Mini naselje udaljeno je par kilometara zračne linije, a sedam kilometara cestom od mora i plaža sjeverozapadne Istre, a čine ga dvije dvokatnice i dvije prizemnice koje su raspoređene na brdu u nizu, jedna ispod druge, ali tako da svaka čuva svoju intimu. Ukupna površina na kojoj je osmišljen projekt iznosi 14.800 kvadrata, s tim da su tri vile smještene na 6000 kvadrata, od kojih je svaka na parceli od 2000 kvadrata, a zadnja, najekskluzivnija, na 8800 kvadrata. Same vile površine su od 275 do 320 kvadrata.

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX

8800 KVADRATA
površina je parcele na kojoj je smještena najluksuznija vila

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX
image
MARIJANA BANKO/ CROPIX

275 DO 320 KVADRATA
površina je vila

image
MARIJANA BANKO/ CROPIX

"VAU" EFEKT

Prema riječima investitora, prva i najveća prednost cijelog projekta leži u izuzetnoj lokaciji, jednoj od onih koja postiže "vau" efekt svaki put kad se na nju dođe.

- Sama priroda koja okružuje kuće je neponovljiva te je trebalo paziti da se što bolje uklope u tu ljepotu - kaže investitor i dodaje da se odlučio za investiciju u Istri jer dobro poznaje tu regiju, budući da je i sam često posjećuje.

- Vjerujem da je Istra u ovom trenutku najrazvijenija turistička regija u Hrvatskoj, s jako razvijenom turističkom infrastrukturom, s posebnim naglaskom na eno-gastro scenu, što u kombinaciji s istarskim pejzažom čini dobitnu kombinaciju za investicije takvog tipa - ističe investitor.

image
Igor Popović

Pritom je općinu Brtonigla - Nova Vas ocijenio idealnom jer smatra da nudi najbolje od istarske unutrašnjosti, od vrhunskih vinskih podruma, cesta maslinova ulja i daleko priznate istarske kuhinje, preko pitoresknih brežuljaka, do raznih sadržaja kao što je blizina drugog najboljeg aquaparka u Europi.

- Upravo zbog svih tih prednosti ovog dijela Istre velika je potražnja za nekretninama, tako da je lokaciju bilo iznimno teško naći - otkriva investitor koji je tražeći mladog arhitekta s novim idejama angažirao Studio Metrocubo, zahvaljujući njihovim prijašnjim projektima, a kaže da su već nakon prvog sastanka "kliknuli".

image
Igor Popović

SADRŽE četiri sobe s kupaonicama,
veliku kuhinju s boravkom,
uređeni vrt s grijanim bazenom i sunčalištem...

image
Igor Popović
image
Igor Popović

Želja je bila sagraditi četiri suvremene vile čistih linija koje će se stopiti s prirodom iskorištavajući padinu terena na način da se svakoj vili osigura privatnost, ali i da svaka ima puno dnevnog svjetla te pogled na more i samo ušće rijeke Mirne iz svake prostorije. Iz tog su razloga sve vile okrenute prema jugozapadu, a svaka sadrži četiri sobe s pripadajućom kupaonicom s walk-in tušem, veliku kuhinju, dnevni boravak otvorenog plana i toalet. Iz dnevnog se prostora izlazi u uređeni vrt, ograđen kamenim zidovima s grijanim bazenom i sunčalištem.

Arhitekt Željko Mohorović iz Studija Metrocubo dodaje da su glavna specifičnost vila goleme staklene stijene koje omogućuju otvorenu komunikaciju unutarnjeg prostora s vanjskim, što je i bila nit vodilja arhitektonskog projekta.

image
Igor Popović
  • Iskorištavanjem padine terena i orijentacijom na jugozapad, svakoj je vili osigurana privatnost, ali i puno svjetla s velikim staklenim površinama. Zasad je kompletno uređena jedna, a u planu je opremanje i preostale tri
image
Igor Popović

PETA FASADA

- Vile su oblikovane tako da se što bolje stope s terenom i okruženjem u kojem se nalaze te da budu što manje nametljive. Ono što je zajedničko svim vilama su jednostavno oblikovanje, ravne linije, velike staklene stijene i otvoreni prostori prema prirodi. Pazilo se da svaka od njih ima svoju intimu i da iskorištava maksimum pogleda i okruženje u kojem se nalazi - ističe arhitekt.

Dodaje da su bitan oblikovni element bili ravni krovovi, kojima je posvećena posebna pažnja u projektu.

- Već u ranim fazama projekta shvatili smo da će krovovi vila biti veoma vidljivi jer se nalazimo na strmoj padini, pa je to u konačnici postao oblikovni element koji povezuje cijelo naselje ili ono što arhitekti zovu peta fasada - kaže Mohorović.

image
Igor Popović

Interijere, pak, krase dizajnerske pločice, vrhunski podovi i sanitarije te kamin. Također, vile su opremljene ugradbenim klimatizacijskim sustavima i podnim grijanjem na bazi toplinskih pumpi koje osiguravaju veliku uštedu energije, pa se tako nalaze u A+ energetskom razredu.

Zasad je potpuno opremljena jedna vila, a u planu je opremanje i preostale tri.

- S obzirom na to da su kuće otvorene prema prirodi, ideja je bila prirodu uvući u interijer, pa su boje i materijali prirodnih i toplih tonova - pojašnjava i dodaje da su vile uređene u modernom stilu. Sva fiksna oprema, kao što su kuhinje, ormari i kreveti, rađena je po mjeri, dok je mobilna oprema, kao što su stol, stolci i sofa, dobavljeni od renomiranih talijanskih proizvođača namještaja.

Vile mini naselja "Quiet River Villas" namijenjene su najmu i prodaji, a dodatne infroamcije mogu se dobiti putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 14:43