INTERIJERI

Mediteranski poljubac: stan u bojama Cipra, s plavim parketom i samostojećom kadom iz koje se vidi more

 Tania Polish
Dizajnerica interijera Tanja Pustinja Nikolić kupila je stan na otoku s najviše sunčanih dana u mediteranskom području i uredila ga, kako kaže, s posebnom ljubavlju

Dizajnerica interijera Tanja Pustinja Nikolić živi na relaciji Crna Gora - Cipar. U Beogradu, gdje je rođena, završila je ekonomiju, a potom je živjela u Moskvi, Cipru, Grčkoj i Londonu, gdje je završila školu dizajna KLC. Oduvijek je gajila ljubav prema dizajnu, a posljednjih 15-ak godina bavi se uređenjem interijera.

Na otoku s najviše sunčanih dana u mediteranskom području provela je 25 godina. Na Cipru je kupila stan površine 130-ak kvadrata, koji je uredila i dekorirala, kako kaže, s posebnom ljubavlju. Nazvala ga je "mediteranski poljubac".

image
Tania Polish

Rušenjem pregradnog zida između kuhinje i dnevnog boravka dobiven je veći otvoreni prostor podijeljen po zonama: kuhinja, blagovaonica, kutak za sjedenje uz kamin i dio boravka za gledanje TV-a

image
Tania Polish

- Nalazi se u Limassolu, na posljednjem katu četverokatne zgrade u sklopu stambenog kompleksa s bazenom. Blizina mora i prelijepi vrt pun bugenvilija i palmi kreiraju nevjerojatnu kombinaciju boja i mirisa koji ga okružuju. Kad sam ga kupila, bio je običan, čak bih rekla dosadan. Imao je dugačku terasu prema moru, kuhinju koja je bila odvojena od dnevnog boravka, tri spavaće sobe, tri kupaonice i dvije manje terase. Na jednu se pristupalo iz kuhinje, a na drugu iz sobe - opisuje Tanja, dodajući kako je stan bio u vlasništvu engleskog para u poodmaklim godinama, koji očigledno nije u njega ulagao.

Te godine kad ga je kupila živjela je u Londonu, tako da je preuređenje vodila "izdaleka", ali s punim povjerenjem u tim koji je izvodio radove, budući da je s istim već odradila nekoliko projekata.

image
Tania Polish

Originalni okvir Chesney‘s Taylor kamina kupljen je u Londonu, a unutar njega su posložene cjepanice, ukrasne svijeće i lampice

image
Tania Polish

- Ideja je bila da sve od potrebnih materijala kupim u Engleskoj, stavim u kontejner i pošaljem za Cipar. Velika Britaniji tada je još bila u EU, kao i Cipar, tako da nije bilo carina i dodatnih troškova. Međutim, ispalo je da sam nešto uvezla iz Engleske, a ponešto i iz Italije - kaže.

Što se konstruktivnog dijela tiče, u stanu se rušio pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka, sa željom otvorenog prostora podijeljenog po zonama. Tako su kuhinja, blagovaonica, kutak za sjedenje uz kamin i dio boravka za gledanje TV-a objedinjeni u jednoj prostoriji, ali tako da se iz svake zone nudi pogled na more i, opisuje Tanja, beskonačno mediteransko nebo. Naime, postojeći balkonski prozori maksimalno su otvoreni te su izvedena "harmonika" vrata od triju staklenih stijena, što omogućuje direktan kontakt s vanjskim prostorom.

image
Tania Polish

Kuhinja rađena po mjeri također je plave boje. Pločice na podu su iz londonske trgovine Grestec, opet u plavoj, žutoj i sivoj boji, a na zabavan su način "ubačene" u parket

image
Tania Polish

U interijeru su, kaže, zastupljene tri boje: plava za more, žuta za sunce i bijela za nebo. Dakle, boje Cipra.

- Tko vjeruje u slučajnosti? Dogodilo se upravo to da sam te godine pronašla plavi parket na Decorexu u Londonu - ističe, dodajući kako je za cijeli stan pomno odabrala i Ombre zavjese iz Verone, koje ostavljaju dojam da se boja parketa prelijeva na zavjese, prelazeći iz plave u bijelu.

Kuhinja rađena po mjeri također je plave boje, a zanimljiv je i pomoćni stolić na izvlačenje koji je izuzetno praktičan za odlaganje namirnica. Pločice na podu su iz londonske trgovine Grestec, opet u plavoj, žutoj i sivoj boji, a na zabavan su način "ubačene" u parket.

Sofa u dnevnoj sobi je Long Island Shabby Chic od Roche Boboisa, a posebna je pažnja usmjerena na rasvjetna tijela. Iznad sofe je luster Heracleum od MOOOI-ja, dok su lampe u obliku balona kupljene u britanskoj trgovini Heal‘s.

image
Tania Polish

U glavnoj spavaćoj sobi zastupljene su boje fuksije i petrolej zelene, a apsolutna kraljica je sofa u kilt materijalu, koju je dizajnirao Jean Paul Gaultier, brenda Roche Bobois

image
Tania Polish

Kupaonica u master sobi odvojena je samo smart staklenim zidom, što je vrlo efektno i praktično: pritiskom na daljinski upravljač staklo postaje mutno, odnosno transparentno

image
Tania Polish

- Svi lusteri u dnevnoj sobi obrubljeni su gipsanom bordurom u sličnom kamenom tonu. To je mali utjecaj engleskog klasičnog dizajna - kaže sa smiješkom.

Stolac za ljuljanje i stolci oko blagovaonskog stola su Windsor, uvezeni iz Engleske, s tim da su bojani na neobičan način.

- Blagovaonski stol, stolčić ispred kamina, police ispod TV-a i police za knjige izradio je stolar po mojim nacrtima i idejama, a najviše se ponosim dizajnom za police za knjige, gdje se žute i plave police ‘ubacuju‘ u bijele i mogu mijenjati mjesta po izboru. Opet mala igrarija - kaže.

Originalni okvir Chesney‘s Taylor kamina kupljen je u Londonu.

- Nisam htjela pravi kamin na drva, nego samo izbačeni gipsani zid s dobrom izolacijom i okvir kamina, unutar kojeg su posložene cjepanice, ukrasne svijeće i lampice. Divan je osjećaj sjediti ispred kamina i pijuckati kavu s pogledom na more - kaže, dodajući kako su dvije fotelje ispred kamina također iz Engleske, a ističe se i plavo-žuti luster brenda Bocci.

image
Tania Polish

U gostinjskoj sobi dominiraju dnevni krevet od Flou, koji se po potrebi pretvara u bračni krevet, i klavir rađen po uzoru na onaj koji je koristila kraljica Viktorija, a kupljen je u antikvarijatu na Cipru

image
Tania Polish

Rušenjem zida između dviju spavaćih sobe dobivena je jedna veća sa zonom za spavanje i zonom za garderobu.

- Kako bih iskoristila svaki centimetar prostora i unijela malo modernih elemenata u ambijent spavaonice, glavna je kupaonica odvojena samo smart staklenim zidom, što je vrlo efektno i praktično: ako želiš privatnost, pritiskom na daljinski upravljač staklo postaje mutno, a ako poželiš iz kade gledati u more - staklo postaje prozirno - opisuje, dodajući kako je drugu kupaonicu prenamijenila u ostavu, a treću je zadržala u sklopu gostinjske sobe.

Budući da je ostava i inače, kako kaže, "džungla", natrpana kaputima, cipelama... upravo ju je takvom i osmislila, s tapetama iz kolekcije Designer Guild by Jean Paul Gaultier i keramičkim glavama kupljenima na eBayu.

image
Tania Polish

Izvodno je stan imao tri spavaće sobe i tri kupaonice, od kojih je jedna prenamijenjena u ostavu

U gostinjskoj sobi dominiraju dnevni krevet od Flou, koji se po potrebi pretvara u bračni krevet, i klavir rađen po uzoru na onaj koji je koristila kraljica Viktorija, a kupljen je u antikvarijatu na Cipru. Slike potpisuju domaći autori, za razliku od ostalih prostorija, gdje su radovi ciparskih i grčkih umjetnika.

Glavna spavaća soba nešto je drugačijeg stila. U njoj su zastupljene boje fuksije i petrolej zelene, uzglavlje kreveta uvezeno je iz Engleske, tu je i bijeli ormar s knjigama i spot rasvjetnim tijelima ručne izrade, a apsolutna kraljica je sofa u kilt materijalu, koju je dizajnirao Jean Paul Gaultier, brenda Roche Bobois. Lusteri su, pak, raritetni, kupljeni preko eBaya i naknadno obojeni u bijelo.

image
Tania Polish

Na terasi se ističu golemo sidro s lampicama kupljeno preko Alibabe i drvene kutije namijenjene za sjedenje i odlaganje jastuka

image
Tania Polish

Sanitarije su došle iz Italije, a samostojeća kada je Barcelona Vasca. Obje kupaonice na podu imaju bijele kamenčiće koji ostavljaju dojam kao da ste na Mykonosu, na plaži...

Pod dugačke terase prekriven je pločicama u marokanskom stilu, dok se od detalja ističu golemo sidro s lampicama kupljeno preko Alibabe i drvene kutije namijenjene za sjedenje i odlaganje jastuka. Osim toga, svijeće i cvijeće, zaključuje Tanja, kreiraju neodoljivu atmosferu za uživanje u večernjim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 02:22