Živjeti u podstanarskom stanu

Maštovito uređen interijer od 38 m2

Mlada zagrebačka ekonomistica iz prve ruke otkriva koje ideje i trikove iskoristiti za dekoriranje unajmljenog životnog prostora

Zašto bi vas činjenica da ste podstanar spriječila da lijepo i po svom guštu uredite taj stan? Kako uopće uspješno osmisliti prostor u kojemu možda nećete boraviti godinama? Kakve ideje i trikove iskoristiti kada vas u stanu već dočeka određeni tip namještaja koji niste sami odabrali? Može li se atraktivno opremiti podstanarski stan, a da se pritom ne potroši puno novca? Na sva ova pitanja odgovor smo pronašli razgovarajući s mladom ekonomisticom koja nas je pozvala u svoj 38 četvornih metara velik stan u širem centru Zagreba. – U ovom slatkom malom domu proživljavam svoje najbolje kreativne trenutke. Uživam organizirati tematske partyje za prijateljice, peći im omiljene kolače i pripremati za njih razne večere ili koktel zabave.

Budući da sam uložila puno truda u uređivanje svog novog doma i posvetila se baš svakom, pa i najsitnijem detalju, obožavam u njemu provoditi ugodne i ukusne trenutke – smije se simpatična vlasnica uvodeći nas u stan koji je podijeljen na tri prostorije: hodnik, kupaonicu s toaletom i jednu veću prostoriju koja ima funkciju kuhinje, dnevnog boravka i spavaće sobe. – Ono što je meni genijalno kod te treće prostorije jest to što je ona zapravo ‘odijeljena’ pokućstvom i tako pregrađena u tri gotovo zasebna prostora. Kuhinja je od dnevnog boravka odvojena preslatkim šankom za koji stanu i četiri osobe te je smještena u svojevrsnom uvučenom kutu.

Naime, kuhinja je uža od dnevnog boravka i spavaćeg dijela. Dnevni je boravak, pak, od spavaćeg dijela odvojen ‘otvorenim’ velikim regalom koji odlično propušta svjetlo pa sunčeve zrake lako dopiru do šanka, čak i do same kuhinje, a s druge strane služi kao svojevrsna pregrada kako bi se spavaći dio ipak malo ogradio i odvojio od ostatka stana – priča vlasnica. Dodaje kako se stan nalazi na prvom katu zgrade, a genijalno je to što sunce ujutro obasjava prozor koji je smješten po dužini većeg dijela zida spavaće sobe te isto tako obasjava i većinu stana na način da, ako se lagano spuste rolete, po cijelom se prostoru (plafonu i zidovima) ocrtavaju rupice roleta kao sitne točkice koje djeluju kao šljokice razasute po svim zidovima.

Tvid u bež nijansama

– Kada sam se odlučila za najam ovog stana, u njemu je već bilo dosta pokućstva: krevet, fotelje, regal i element za TV. Kako nisam veliki ljubitelj gledanja TV-a, radije sam na isti element stavila neke svoje sitnice koje me vesele i služe za stvaranje atmosfere u stanu: svijeće, lampu, strane časopise koje skupljam s raznih putovanja, a unutar samog elementa smjestila sam rekvizite za fešte koje često priređujem. To je moj mali party kutak i tu se nalaze dodaci za koktele, nargila, vina, martiniji, šampanjci… – nabraja mlada ekonomistica i napominje kako je odabir boja u stanu također već bio određen prije njezina useljenja.

Kombinacija boja, materijala i elemenata kao što je prozračni regal u funkciji su ‘otvaranja’ sobe

Dominantne boje su zelena u dnevnom boravku i tirkizno-bijela u kupaonici, koja prostoriji daje morski ugođaj. – Svidjele su mi se te koloritne kombinacije pa sam odlučila slijediti zeleno-tirkizni stil u te dvije prostorije, ali sam dodala puno svojih detalja, poput tirkiznih ručnika, kantice za šminku, podmetača za police i zelenih čaša, platnene košare, svijećnjaka, ukrasnih kuglica, vaza – opisuje vlasnica i dodaje kako u cijelom stanu, barem što se tiče većih komada namještaja, prevladavaju svjetlije nijanse, i to bijela i bež. U tim nijansama su fotelje, većina elemenata, šank, barski stolci, tepih, tabure, zavjese, jastuci itd. Od materijala u stanu prevladava drvo (drvena klupica za cvijeće, kuhinjski elementi, drveni okviri fotelja, drveni ormari, parket, hoklice) i tvid u bež nijansama (presvlake fotelja, tabure).

‘Ovdje stanuje žena’

– Čak su i teglice za cvijeće bijele, smještene na bijeloj drvenoj klupici te uz prozor. No, zelenilo lišća i rozi cvjetići na neki način ipak malo razbijaju bjelinu i donose vedrinu u prostor. Prozračno pokućstvo, nježne boje, lagani materijali, stakleni stol nasred dnevnog boravka, prozračni regal… Sve je to u funkciji ‘otvaranja’ prostora jer stan iako ima 38 kvadrata, zapravo s takvom upotrebom materijala i boja djeluje puno veće – objašnjava vlasnica koja je potrebni namještaj i detalje za dom nabavljala u raznim trgovinama poput IKEA-e, Emmezete, Name, KIK-a i Amelie. A po čemu se uređivanje podstanarskog stana razlikuje od uređivanja vlastitog stana, pitamo vlasnicu.

– Uređivanje podstanarskog stana specifično je upravo zbog toga što, iako temelj i glavno pokućstvo ostaje i s promjenom stanara, ipak pruža mogućnost dati slobodu svojem stilu. I moja stanodavka, kad sam je pozvala na kavicu da vidi kako sam namjestila i uredila stan, iznenadila se koliko je prostor drukčiji od onoga u kojem su prethodno živjeli svi bivši najmoprimci te je ostala oduševljena uz komentar da se ‘itekako vidi kako ovdje stanuje žena’.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:09