Neprekinute veze

Manje straha, više veselja: Uređeni prostori Kaznionice u Lepoglavi za posjete djece roditeljima

 Barbara Trbojević
Projekt koji jača očuvanje obiteljskih veza zatvorenika te unapređuje prava njihove djece

Znate li koliko djece u Hrvatskoj godišnje odrasta bez jednog ili oba roditelja koji završe u zatvoru? Odgovor na to pitanje nije lako dati jer točne brojke nisu poznate i teško se prate, ne samo u Hrvatskoj, nego i na razini EU. No, procjena je da se zasigurno radi o više tisuća djece koja svake godine imaju jednog ili čak oboje roditelja u jednom od hrvatskih zatvora. Podaci Ministarstva pravosuđa i uprave kažu da se na dan 31. prosinca 2019. na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj nalazilo 640 očeva te 68 majki. A znate koliko djece dolazi u posjet svojim roditeljima u zatvor? Njih 1077. Službeni su to podaci za 2019., tijekom koje je realizirano 5137 posjeta djece zatvorima.

S obzirom na niz problema s kojima se ta djeca susreću, udruga Roda je od 2014. brojnim aktivnostima i projektima uključena u podršku djeci čiji su roditelji u zatvorima, a jedan je od takvih i projekt Neprekinute veze. Nastao je u sklopu Sporazuma o suradnji u zaštiti i unapređenju prava djece čiji su roditelji na izdržavanju zatvorske kazne, a započeo je potkraj 2018. u suradnji Ministarstva pravosuđa i uprave i UNICEF-a te udruge Roda kao implementacijskog partnera zaduženog za provedbu aktivnosti.

image
Barbara Trbojević

Dio namještaja od OSB ploča i medijapana izradili su sami zatvorenici u drvo-prerađivačkoj radionici Kaznionice u Lepoglavi

FOKUS GRUPE

Ciljevi suradnje su jačanje i očuvanje obiteljskih veza zatvorenika, odnosno unaprjeđenje prava djece zatvorenika kroz omogućavanje češćih kontakata s roditeljima koji su u zatvoru. Projekt je, između ostalog, uključivao uređenje i opremanje prostora za posjet djece u zatvorima, u svrhu smanjivanja strahova i zabrinutosti djece i ostvarivanje komunikacije zatvorenika s obitelj, odnosno ostvarivanje što opuštenijeg i što ugodnijeg druženja.

Jedan od njih je i Kaznionica u Lepoglavi, gdje su potpunosti uređeni i opremljeni prostor za dječji posjet očevima na izdržavanju zatvorske kazne, prostori čekaonice, hodnika za pretragu te kupaonice.

image
Barbara Trbojević

Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge Roda, kaže kako su različite stručnjake i korisnike uključili kroz participativan proces. Tako su organizirane fokus grupe sa zatvorenicima, na kojima su očevi govorili kako njihovi posjeti izgledaju, a uz pomoć službenika Kaznionice dobio se uvid u broj posjeta, dob djece i vrijedna zapažanja o tome kako djeca i roditelji provode zajednički vrijeme. U projekt su uključeni arhitekti Sabina Petković i Robert Grubišić iz OMG arhitekture, kao i studenti Lea Lavra i Luka Palestina Mazić sa Studija dizajna u Zagrebu, s kojima su već surađivali.

image
Barbara Trbojević

Uključili su se zatvorenici i službenici kaznionice, arhitekti iz OMG arhitekture, kao i studenti sa Studija dizajna

image
Barbara Trbojević

- Prostor "dječje razgovornice", kako se u Lepoglavi zove ovaj prostor, površine je oko 40 kvadrata. Iako su ga osvježavali različitim intervencijama, zbog materijala koji su korišteni, teških boja na zidovima, staroga namještaja, loše rasvjete i uskih prozora s rešetkama, bio je hladan i mračan - kaže I. Zanze.

- Pristup koji smo odabrali pri uređenju opisala bih kao salutogen, željeli smo da prostor djeluje ozdravljujuće za obitelj tih nekoliko sati koje u njemu borave, cilj nam je bio sasvim promijeniti način korištenja tog prostora. Naime, za razliku od ostalih kaznenih tijela, u Lepoglavi se nalaze zatvorenici s najduljim kaznama u Hrvatskoj, prosječna kazna je dulja od 14 godina. Za dio djece koja ovdje dolaze to znači da će većinu svojeg djetinjstva i odrastanja ta soba biti jedino okruženje u kojem će vidjeti svojeg oca - kaže.

image
Barbara Trbojević
image
Barbara Trbojević
image
Barbara Trbojević

DJEČJI KUTAK

Dodaje kako je dinamika njihovih rijetkih susreta prije je bila određena samim uređenjem prostora - velikim stolovima sa staklenim pregradama, te malim "dječjim kutkom" u jednom kraju prostorije, u kojem dijete boravi dok se za stolom vode odrasli razgovori.

- Zato smo odmah rekli - u nijednom prostoru neće biti tog kutka u kojem se dijete samoizolira i samozabavlja, želimo kreirati različite obiteljske zone, prostor koji će poticati interakciju - kaže i dodaje kako je rezultat trebao biti odgovarajući za dvogodišnjaka, koji će se s tatom igrati na podu kao da su u dnevnom boravku, za 14-godišnjaka koji će dobiti privatniji prostor za razgovor s ocem, ali i za obitelj s osmero djece koja treba sjesti za stol.

  • 5137 posjeta djece roditeljima u zatvore realizirano je 2019.
  • 10 kaznenih tijela u Hrvatskoj dosad je uređeno, a u planu je uređenje svih 23

Uz niz definiranih potreba, ograničen budžet i sigurnosne zahtjeve koji su se morali poštivati, ideja je bila iskoristiti potencijal drvoprerađivačke radionice u Kaznionici.

image
Barbara Trbojević

- Javnosti nije baš poznata činjenica da ta kaznionica izrađuje namještaj za tržište. Njihovi tehnolozi, strukovni učitelji i zatvorenici izradili su po mjeri dio namještaja, a dio smo kupili. Izbor materijala bio je ograničen cijenom i tehničkim mogućnostima pogona u kaznionici, pa su se koristile uglavnom OSB ploče i medijapan. Zbog oskudne prirodne rasvjete, korištene su svijetle i žive boje kao detalje, a zidovi su bojani perivom bijelom bojom - kaže.

Jedna otvorena niša namijenjena je za dio namještaja koji se koristi po potrebi, kao što su taburei za vrijeme dječjih radionica ili predstava u vrijeme blagdana.

Uređenje je financirano sredstvima UNICEF Hrvatska i Ministarstva, ali i velikim brojem volonterskih sati svih uključenih i donacijama malih tvrtki.

Mjere

U vrijeme korone nema posjeta, ali su omogućeni videoposjeti s djecom i članovima obitelji

Sljedećih godina u planu je uređenje 23 kaznena tijela u Hrvatskoj, a dosad ih u sklopu projekta uređeno 10-ak. Prvi uređen prostor za dječji posjet bio je onaj za posjet majkama u kaznionici u Požegi, a zatim prostor za očeve u istoj kaznionici. Uslijedili su prostori u Rijeci, Varaždinu, Gospiću, Bjelovaru, Šibeniku i Splitu, koji su opremljeni didaktičkim igračkama i namještajem. Do kraja godine u planu je uređenje i onih u Osijeku te Karlovcu.

Preuređenju prostorija za dječje posjete u Kaznionici u Lepoglavi prethodio je tromjesečni pilot-projekt videoposjeta djece, a na temelju stečenog iskustva videoposjeti implementirani su u još 12 kaznenih tijela.

Budući da je nakon uvođenja mjera protiv suzbijanja širenja epidemije koronavirusa u zatvorskom sustavu ograničeno pravo posjeta zatvorenicima u kaznenim tijelima, omogućeni su videoposjeti članova obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:13