OBITELJSKI I UGODNO

Malo drugačija koliba A okvira koja je inspirirana tradicijom i lokacijom

 RTA Studio
Koliba zauzima minimalnu tlocrtnu površinu od 110 četvornih metara i izgrađena je poštujući okoliš i lokalne tradicije regije

Inspirirani tradicionalnim maorskim kolibama RTA Studio izgradio je neobičnu kolibu s djelomičnim A okvirom nazvanu Dune Dormer na prekrasnom otoku Great Barrier na Novom Zelandu. Koliba je pod jakim utjecajem tradicionalnih pacifičkih koliba, a to je sasvim vidljivo u obliku kolibe sa suptilnim zabatnim krovom, što minimalno utječe na okolni krajolik. Oponašajući tradicionalne maorske kolibe, silueta Dune Dormera podsjeća vas na luku koja stoji uspravno na dini, pomažući pomorcima da stignu kući – prenosi Yanko Design.

image
RTA Studio
image
RTA Studio

Za razliku od uobičajenih koliba s prepoznatljivim A okvirom, Dune Dormer ostavlja prostran i otvoren dojam te funkcionira kao ugodna obiteljska kuća s tri spavaće sobe. Ne samo da je koliba inspirirana tradicionalnim maorskim kolibama, već je inspirirana i lokalnim obalnim krajolikom, a cilj joj je pružiti posjetiteljima iskustvo ‘života sa zemljom i spavanja s nebom‘. Zauzima minimalnu tlocrtnu površinu od 110 četvornih metara i izgrađena je poštujući okoliš i lokalne tradicije regije.

image
RTA Studio
image
RTA Studio

Koliba je poduprta betonskim temeljima i snažno je obilježena prirodnim drvom, ogromnim prozorima i svijetlim sporednim kolosijecima. Veliki erkeri puštaju zrake svjetla u večernjim satima, osvjetljavajući dom na tamnoj pozadini. Kuća ima dva kata, a spavaće sobe smještene su na gornjem katu, što omogućuje da svaka bude povezana s horizontom oceana. Prizemlje funkcionira kao zajednički dnevni boravak/prostor, gdje se stanari mogu okupljati i komunicirati.

image
RTA Studio
image
RTA Studio

Dune Dormer je također potpuno izvan mreže i napaja se solarnim pločama smještenim na krovnim padinama. U kuću je integriran i sustav za prikupljanje kišnice. Vanjski dio kolibe ima prirodno drvo i odaje prilično sirov i organski dojam, omogućujući mu da se neprimjetno stopi s okolinom.

Gdje god da se krećete po kući, uvijek imate prekrasan pogled na otok!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 02:06