U GOSTIMA

Mali, ali moćan: Crno-bijeli zagrebački stan površine 55 četvornih metara

 KARMEN POZNIĆ
S obzirom na relativno malu površinu stana, mlada dizajnerica trudila se da svaki kutak bude zanimljiv i originalan

Mlada dizajnerica interijera Petra Antunović još od malih nogu pokazivala je interes za modni dizajn, fotografiju, dekoraciju i sve što ima veze s umjetnošću. Djetinjstvo je provela na kazališnim gredama, a okušala sam se i u sviranju violine. S godinama se sve više pronalazila u interijerima, pa završava školu za dizajnera interijera pri Suvremenom učilištu u Splitu, a put nastavlja na Visokoj školi Logos, smjer dizajn. Sve to dovodi ju do osnivanja studija Enami interior design, koji potpisuje razne zanimljive projekte.

image
KARMEN POZNIĆ

Dizajnerica interijera Petra Antunović (gore) voli eksperimentirati i postići harmoniju između naizgled nespojivih elemenata, završila je smjer dizajn na Logosu, a planira master u Londonu ili Milanu

- Ne zagovaram nijedan stil. Objasnit ću vam ukratko. Svaki projekt je prazna stranica za koju klijent želi da bude najljepše i najposebnije iscrtana. Ne radi se tu o trendovima, radi se o vama, jer ono s čim se istinski saživite nikada ne izlazi iz mode - kaže Petra, dodajući kako je svaki interijer za nju jedna priča koja ne može biti potpuna ako jedan ulomak nedostaje. Svaki stan, ističe, prenosi neku poruku, a najsretnija je kad je realizacija upravo onakva kakvu je zamislila. No, za kvalitetan rezultat potrebna je i kvalitetna suradnja s investitorima.

image
KARMEN POZNIĆ
image
KARMEN POZNIĆ

Niska klupica ispod TV-a izrađena je od knaufa i obložena u keramičke pločice, a na nju se naslanja crna biblioteka s konkretnim detaljima u bijeloj boji. Kutna garnitura s modularnim naslonima u svjetlosivoj tkanini atraktivnog je i upečatljivog dizajna, zbog čega ju je dizajnerica pozicionirala na način da bude vidljiva sa svih strana. Nasloni garniture su modularni i u svakom je uteg koji ih drži fiksiranima

image
KARMEN POZNIĆ
image
KARMEN POZNIĆ

Jednostavne linije

Upravo takvu suradnju imala je i s vlasnikom jednosobnog stana površine 55 kvadrata u Zagrebu, koji se sastoji od dnevne zone s izlazom na terasu, hodnika, kupaonice i spavaće sobe.

- Odmah u početku smo se složili da želimo moderan i moćan stan jednostavnih linija. Odlučila sa se stoga za najjači kontrast boja u cijelom prostoru, a to je crno-bijela kombinacija, ublažena pojavljivanjem sive i toplog hrasta koji se nalazi na podu.

Time je postignuta harmonija između materijala, ali i sterilnosti i topline - ističe.

image
KARMEN POZNIĆ
image
KARMEN POZNIĆ
image
KARMEN POZNIĆ

S obzirom na relativno malu površinu stana, trudila se da svaki kutak bude zanimljiv i originalan. Monokromatska crna kuhinja definitivno je jedna od glavnih zvijezda ovog interijera, a zanimljivo je što u njoj nema klasičnog blagovaonskog stola.

- Cilj je bio stan prilagoditi druženjima i okupljanjima, stoga je njegov centralni dio šank koji, slikovito rečeno, predstavlja dio gdje se svi okupe, uživaju u kuhanju i hrani, rashlađenom vinu iz vinskog frižidera koji je dio šanka... A kad zatrebaju čaše, tu je metalni panel iznad šanka na kojem su one izvješene. Sve je praktično, nadohvat ruke i stilski usklađeno - prepričava nam.

Štukature

Odmah iz kuhinje pogled je na kutnoj garnituri u svjetlosivoj tkanini atraktivnog i upečatljivog dizajna, koja dijelu blagovaonicu od dnevnog boravka.

- Nasloni garniture nisu klasični nego modularni i u svakom se nalazi uteg koji ih drži fiksiranima kako biste se slobodno mogli nasloniti i udobno smjestiti - pojašnjava.

Ispod TV-a postavljena je niska klupica izrađena od knaufa i obložena u keramičke pločice.

image
KARMEN POZNIĆ
image
KARMEN POZNIĆ
image
KARMEN POZNIĆ
image
KARMEN POZNIĆ

- Prvotna ideja je bila da idemo s kamenom, međutim rizik je bio zbog težine samog kamena pa je knauf bio alternativa. Izvedba je na kraju izvrsna i pločice izgledaju kao jednolična priča. Na taj element naslanja se biblioteka, koja je svoj vrhunac doživjela konkretnim detaljima u bijeloj boji. Na bočnom zidu su bijele štukature koje su unijele dašak klasike ovom modernom i otmjenom stanu - opisuje, dodajući kako je u spavaćoj sobi kombinacija zidne tapete s bočnim drvenim oblogama koje daju lijep okvir cijelom uzglavlju, dok je na bočnom zidu sivo ogledalo koje vizualno produbljuje prostoriju.

Većina namještaja birana je u Art interijerima, dok su detalji većinom iz Zara homea, H&M homea, Vivrea...

- Kad se radi o rasvjeti, većinom biram panele, i to dimabilne zbog reguliranja svjetla po želji. Dekorativnu rasvjetu ostavljam za centralna svjetla ili u slučaju spavaće sobe bočna svjetla, koja su šlag na torti svakom uzglavlju. Rasvjeta je kombinacija modernog i klasičnog. Volim eksperimentirati i postići harmoniju između naizgled nespojivih elemenata - zaključuje. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 07:45