Projekt s potpisom Armina Mešića

Luksuzni boravak u prostoru od 50 kvadrata u Dubrovniku

Projekt s potpisom Armina Mešića iz studija Fo4a Architecture

Vodimo vas u jedan od najmodernijih stanova za kratkoročni najam u Dubrovniku, koji se sastoji od dvije deluxe opremljene prostorije

Oštećeni zidovi, podovi i instalacije i interijer koji vapi za totalnim makeoverom. Tako bi se ukratko moglo opisati stanje u stanu od 43 kvadrata kada je bosanskohercegovački arhitekt Armin Mešić iz projektnog studija Fo4a Architecture prvi put ušao u njega.

Njegov zadatak? Napraviti suvremeni apartman za kratkoročni najam koji će izgledom osvojiti goste različitog ukusa.


RENOVACIJA

- Radi se o stanu smještenom u objektu iz 17. stoljeća koji se nalazi u Starom Gradu u Dubrovniku. Napravili smo totalnu adaptaciju. Visina stropova omogućila nam je nastanak galerije. U finalu su isprojektirane dvije deluxe opremljene prostorije s predsobljem kojima smo dodijelili šarmantan naziv Clouds (nebo) jer boravak u njima i predstavlja neku vrstu nebeskog, božanstvenog odmora - ispričao je arhitekt Armin Mešić i naglasio kako je prostor bio zaista u jako lošem stanju. Neki dijelovi renovacije bili su baš zahtjevni.




- Pozicije kupaonice bile su na novom mjestu tako da su zahtijevale nova kompleksnija rješenja instalacija. Pokušali smo zadržati što više otvorenih ploha kamenog zida, međutim, zbog stanja u kojem je bio nismo to mogli zbog slabog postojećeg vezivnog materijala i oštećenosti. Ipak, u segmentima oko prozora i dijelom zida uspjeli smo zadržali detalje kamena - priča.



Nakon što su bili gotovi grubi radovi, krenuo je onaj ljepši dio posla. Uređenje i opremanje.

- Namještaj je dijelom custom made, dijelom gotovog dizajna i cijeli uvezen iz BiH, konkretnije iz Tešnja, iz tvrtke Artisan, a rasvjeta je Occhio iz Njemačke. Svaka soba ima svoju atmosferu. Ispod prozora lijeve sobe nalazi se jazz bar s noćnim live nastupima što uz otvoren prozor i čašu vina daje jedinstven doživljaj. Desna soba je, pak, idealna za osobe koje žele više mira - kaže i dodaje da je osnovna ideja bila dobro ukomponirati staro i novo.



MORSKI MOTIVI

- Naravno, trudili smo se da se u prostoru osjeti blizina mora. Nijanse plave, staro četkano drvo, brodski pod, konopci, slike na zidovima samo su neki od detalja koji kreiraju takav ambijent – nabraja.

Arhitekta smo upitali i što mu je bilo najteže izvesti u ovom projektu.

- Konstrukcijski je bilo zahtjevno rješenje galerije kojom smo dobili dodatnih 7 četvornih metara prostora i poda svih prostorija, jer je morao imati posebnu zvučnu izolaciju, a iz tehničkih razloga nismo mogli primjenjivati ustaljene principe gradnje već smo posegnuli za alternativnim rješenjima - otkriva.

Foto: Zoran Marinović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 18:34