Loft skrojen za kuhanje

Dom umjetničke duše, instančanog ukusa
Profil
Vlasnica:
Anissa Helou
Interijer:
vlasnica
Info:
potkrovlje koje se sastoji od prostorija za stanovanje, odmor i rad

Dovoljan je jedan pogled u ovo predivno potkrovlje u Londonu da bi se zaključilo: ova žena je ili kuharica ili piše o hrani. U ovom slučaju, radi se o potonjem. Anissa Helou piše o hrani, a njezine knjige baziraju se na kuhinji Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i mediteranske kuhinje. No, Anissa se nije oduvijek bavila hranom, ona je umjetnička duša, što se vidi po istančanom ukusu prilikom uređenja njezina životnog prostora. Doduše, stan u kojemu živi bitno se razlikuje od onoga u kojem je nekad živjela.

Naime, do prije 13 godina živjela je u viktorijanskoj kući koja je bila prepuna predmeta iz 19. stoljeća. Onda se odlučila za nešto potpuno drukčije… Preselila se u svijetao, prozračan i minimalistički uređen dvoetažni loft. Centralni dio potkrovlja, logično, čini velika profesionalna kuhinja koja pokazuje Anissinu strast za kuhanjem. Iako nije bila sklona kuhinji od nehrđajućeg čelika, nakon gostovanja u jednoj kulinarskoj emisiji zaljubila se u ovu švicarsku kuhinju.

Upravo to što djeluje kao da je kuhinja iz nekog restorana daje joj poseban šarm. Preostali kuhinjski elementi plave su boje, a iznad njih se nalazi golema polica za stotine začina. Nasuprot kuhinji nalazi se stol za blagovanje, a s lijeve strane je Anissina druga strast, koja je također dobila mnogo prostora u ovom potkrovlju.

Riječ je o knjigama, stotinama knjiga, i to uglavnom kuharica koje je vlasnica postavila na ogroman bijeli ormar s policama. Kako bi iskoristila visoke stropove, ormar ide u visinu, a kako bi se dobavile knjige koje se nalaze na najvišim policama, mora se penjati ljestvama. Cijeli ormar prekriven je velikim brojem kliznih vrata tako da Anissa može birati želi li da se knjige vide ili ne.

Vlasnici je vrlo važno da sve što ima u stanu, iako je poprilično velik, bude iskorišteno. Kako radi u kući, važan joj je i prostor za rad. Uredski stol smješten je tako da se iza njega nalazi veliki prozor koji daje dovoljno svjetla.

Ispred stola je bijeli kauč, inače njezin omiljeni komad namještaja. U prostoriji u kojoj se nalazi televizor Anissa ima i najdraži stolac. Riječ je o stolcu koji je dizajnirao Maarten van Severen, a Anissa ga voli zbog ljepote i udobnosti. Osim stolca, tamo je i stolić te tepih za koji smatra da savršeno upotpunjuje prostor. Iako se iz viktorijanske kuće preselila u ovaj loft, kaže, željela je zadržati dio tog stila barem negdje u novom domu.

To se vidi u spavaćoj sobi gdje se nalazi viktorijanski krevet. Njezina kupaonica također je pomno birana. Naime, u svim stanovima u kojima je živjela željela je da i kuhinja i kupaonica izgledaju što manje kao prostorije tih namjena pa joj je trebalo mnogo vremena da to postigne. Sada je naprosto zaljubljena u svoj keramički umivaonik u obliku zdjele koji je postavljen na drveni ormarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 02:37