Stara hiža

Ljupka kućica u Hrvatskom zagorju

Hiža uređena za obiteljska i prijateljska okupljanja

Možete li zamisliti da imate vikendicu u vlastitom dvorištu? Upravo tu želju ispunila si je obitelj Znika iz Donje Stubice koja do svoje kuće za odmor putuje nekoliko sekundi.

Profil
Vlasnici:
obitelj Znika
Lokacija:
Donja Stubica
Projekt:
vlasnici

Biste li imali nešto protiv da imate kućicu koja nema stambenu namjenu, nego je namijenjena isključivo guštanju i opuštanju? Bilo bi to divno, zar ne? Nešto poput vikendice koja će služiti za zabavu, ali i za odmor, ovisno o tome kako se u tom trenutku osjećate. Bračni par Srećko i Zvjezdana Znika taj su san sanjali godinama. A onda su odlučili ispuniti sebi želju. Danas u Donjoj Stubici, u predivnom Hrvatskom zagorju, imaju ljupku kućicu, odnosno sjenicu koja se zove Stara hiža i služi za obiteljska i prijateljska okupljanja.

– Sastoji se od vanjskog (ljetnog) te unutarnjeg (zimskog) dijela, a nalazi se u istom dvorištu gdje i naša obiteljska kuća. Ta je kućica zapravo nastala na temeljima stare naslijeđene kuće iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata koju smo srušili jer je bila u derutnom stanju i nije bila za obnovu. Takva nam je stvarala velike probleme, a u konačnici nije se ni uklapala u ostatak dvorišta. Dugo smo razmišljali što učiniti i odakle krenuti. Listajući razne francuske i engleske časopise o uređenju u ladanjskom stilu, a kasnije i časopis D&D, polako smo upijali brojne ideje i naposljetku došli do konačne odluke da od tog objekta napravimo kućicu za druženja – kaže simpatični bračni par.

Kako bi cijeli proces prošao uz minimalne financijske troškove, Srećko i Zvjezdana iskoristili su stare cigle, hrastove grede te crepove koje su sačuvali pri rušenju starog objekta. Također, par je sam napravio nacrt prema kojem bi kućica izgledala u konačnici. – Vanjski dio otvoren je s pečenjarom i dvije terase, od kojih je jedna natkrivena, a druga s pergolom, u proljeće obraslom biljkom penjačicom. Unutarnji zatvoreni dio jedna je velika prostorija uređena u rustikalnom stilu. Htjeli smo baš taj stil jer smatramo da se drugi stil ne bi ni uklopio u projekt Stara hiža – objašnjavaju vlasnici. Namještaj u kućici većinom je naslijeđen i preuređen i prilagođen novoj namjeni. Ostali dio namještaja napravili su vlasnici sami, isto kao i rasvjetna tijela, i to tako što su iskoristili stare kotače pronađene na tavanu. – Kupili smo samo peć i nakon duge potrage dvosjed u Lesnini koji se morao dimenzijom, bojom i dizajnom uklopiti u prostor.

Mnogo sitnica je također naslijeđeno i uglavnom je tu riječ o autohtonim suvenirima Hrvatskog zagorja iz vremena tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća – otkrivaju. Što se tiče boja u kućici, vlasnici su, kažu, koristili nijanse koje odgovaraju rustikalnom stilu tako da prevladavaju smeđi, zemljani tonovi s naglaskom na zelenu da bi se dobio savršen kontrast zidu od crvenih cigla. – Jako smo ponosni što smo gotovo sve vezano uz ovu kućicu uspjeli napraviti sami. Gradnja je trajala tri godine i iako je možda teško vjerovati, pomoć majstora trebali smo samo za postavljanje krovišta. Puno nam je pomogao i djed Jura koji je ručno čekićem obrađivao svaki komad prirodnog kamena i lijepio na temelje – kažu Srećko i Zvjezdana.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 17:26