MALA POSLASTICA

Ljetno utočište jedne obitelji od svega 40 kvadrata: Drvena kućica s otvorenim tlocrtom

 Wikholm Lyckefors
Kuća je smještena odmah uz vodu te obojena samo zelenim premazom koji nije klasična boja kako bi se povezala s neposrednom okolinom

Montažne kuće i male drvene kolibe u posljednje vrijeme su postale puno više od samo utočišta za bijeg vikendom. Iako tradicionalno zamišljene kao simbol jednostavnog života kojem se pribjegavalo s vremena na vrijeme, danas je takav oblik života postao poželjna zamjena za onaj uobičajeni, ubrzani i svakodnevni. Sve više se ovakvih građevina gradi, ne više kao sekundarni dom, nego kao onaj u kojem se stvara pravi život.

image
Wikholm Lyckefors

Ipak, ova mala kućica od svega 40 metara četvornih, na samom sjeveru Švedske usred guste šume i odmah pokraj jezera je ljetno utočište jedne obitelji, ali je toliko privlačna sa svojom pojavom i lokacijom na kojoj se smjestila da vrlo lako može postati i stalno mjesto prebivanja.

Područje oko kuće karakterizira intenzivno zelenilo s crnogoricom koja prekriva unutrašnjost otoka i listopadnim drvećem na rubu uz samo jezero. Iako je Švedska poznata po sličnim tradicionalnim građevinama, prepoznatljive crvene boje, u ovom ih arhipelagu ipak nema pa je ova mala zelena postala prava vladarica šume.

Kuća je smještena odmah uz vodu te obojena samo zelenim premazom koji nije klasična boja kako bi se povezala s neposrednom okolinom. Ovaj blijedo svijetlozeleni ton je odabran i za sam krov kuće kako bi se stvorila kompaktna cjelina. Zajedno čine čvrsto jedinstvo koje postaje neodvojiv dio sa svim zelenim nijansama na rtu obraslom drvećem.

image
Wikholm Lyckefors
image
Wikholm Lyckefors

Prema riječima arhitekata iz ureda Olsson Lyckefors koji su bili zaduženi za projekt vlasnici ovdje borave samo ljeti, kako iznutra tako i izvana tijekom dugih dana švedskog ljeta te je cijela kuća pomno osmišljena da može udovoljiti svim potrebama za vrijeme boravka.

Konstrukcija je drvena s jednostavnim otvorenim tlocrtnim rješenjem. Niz staklenih vrata otvara interijer na zapadu prema vanjskom dijelu, a velika prozorska pregrada otvara kuću prema sjeveru te je svijetlo drvo tokom cijelog dana obasjano sunčevim zrakama.

image
Wikholm Lyckefors
image
Wikholm Lyckefors

Kuhinja, dnevni boravak, blagovaonica i ugradbeni namještaj koegzistiraju u glavnom prostoru kuće, dok su se toalet i tuš smjestili u vanjskom dijelu kuće. Unutar kuće s prizemlja ljestve vode do potkrovlja gdje se skriva spavaća soba. Cijeli interijer je obučen u masivnu neobrađenu borovinu koja plijeni svojim izgledom i mirisom.

image
Wikholm Lyckefors
image
Wikholm Lyckefors

Odabir završnog premaza umjesto uobičajene boje bio je svjestan izbor. Naime, na sjeveru unutarnjeg švedskog arhipelaga vlada klima koja inače oštećuje skoro sve vrste pročelja, a ljeto se često provodi u radu sa strugačima te u ponovnom bojenju. Lagani premaz se pokazao izvrsnim u takvom okruženju jer je pročelju dopušta disati i živjeti s klimom te su se zato vlasnici odlučili za ovaj izbor koji se lako može poboljšati bez većih pripremnih radova. Najveći izazov u pronalaženju prave boje bio je traženja prave nijanse zelene koja bi odgovarala stropu, detaljima i zelenilu otoka.

Zanimljivo je kako je upravo ovaj, mogli bismo reći mali detalj, ono što najviše i privlači pozornost u ovoj kućici. Lagana kombinacija neobrađenog drva i prozračne boje učinili su da se koliba u potpunosti s topi s lokacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2022 09:46