Ljupka mala kućica

Ljetna kuhinja u stilu stare brvnare. Dobila kosi krov i zadržala topli tradicionalni štih

 Priit Grepp
Ne bismo imali ništa protiv jedne kućice koja nema stambenu namjenu, već je namijenjena isključivo guštanju i opuštanju, a vi?

Nešto poput vikendice koja služi za zabavu i odmor. Ova obitelj u Estoniji ostvarila je svoj dugogodišnji san. Danas u predivnom prirodnom seoskom okruženju, imaju ljupku kućicu, odnosno brvnaru koja služi za druženje s obitelji i prijateljima. Ljeti se život slijeva u dvorišta, a zimi se opet svi okupljaju, pod jednim krovom. Ovdje su čak dočekali i Novu godinu - usred snijega, ali na toplom i suhom.

image
Priit Grepp

image
Priit Grepp
image
Priit Grepp
image
Priit Grepp

Kuća se u ljetnim mjesecima koristi kao velika kuhinja s blagovaonicom i srce je obiteljskog života u kojem se svi vole okupljati jer nema ništa bolje od druženja uz hranu na otvorenom pa je tako svako ljeto žila kucavica dvorišta i društvenog života obitelji, prijatelja i prolazaka, a zimi se svi zajedno okupljaju u njoj, pod jednim krovom.

image
Priit Grepp
image
Priit Grepp
image
Priit Grepp

Veliki interijer podsjeća na dnevni boravak. Ovdje je sve puno svjetla - što je bio glavni razlog da obitelj Vilippus poželi izgraditi kućicu u dvorištu. Kada dođu lijepi ljetni dani, šteta je sjediti u polumračnoj kuhinji kuće. Vanjska kuhinja, s druge strane, omogućuje život kao na estonskim farmama stoljećima.

image
Priit Grepp
image
Priit Grepp
image
Priit Grepp

Kućica je izgrađena na temeljima stare naslijeđene kuće koju su vlasnici srušili i na istom mjestu izgradili su modernu inačicu. Sastoji se od otvorenog salona s velikim staklenim površinama i podsjeća na dnevni boravak, iako je njezina glavna namjena kuhanje i druženje. Izvana je moderna i ima puno prozora koji omogućuju nesmetan pogled na dvorište iz svakog kuta, dok je u interijeru zadržana topla i ugodna tradicionalna nota. Interijer je, pak, topao, lagan i drvenast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:05