Ljetnikovac Pugliesi

Ladanjsko imanje iz 15. stoljeća kod Dubrovnika

Ljetnikovac Pugliesi obnovljen u modernističko-starinskom stilu
Profil
Naziv:
Ljetnikovac Pugliesi
Info:
vila površine 580 kvadrata s okućnicom površine 1400 kvadrata u blizini Dubrovnika
Kontakt:
luxurycroatia.net, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., v-villas.com, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ladanjska gradnja na dubrovačkom području, od Zatona preko Gruža do Rijeke dubrovačke, počela je još u 14. stoljeću, a intenzivirana je u 15. i 16. stoljeću, što ukazuje na visoku razinu kulture stanovanja na teritoriju nekadašnje Republike. Dubrovački ljetnikovci ističu se po prikladno izabranom položaju, vrsnoći gradnje i jedinstvenom graditeljsko-hortikulturnom pristupu, a često su građeni kako bi služili više za odmor nego za stanovanje.

Mnoga ladanjska imanja očuvana do danas oduševljavaju arhitekturom: prostorni sklopovi četverokutnog su oblika, a grupiranjem građevina, često L tlocrtne forme, različite namjene, od ladanjske kuće, kapelice i orsana do pratećih gospodarskih sadržaja, formiraju se vrtovi. Jedno od njih je i Ljetnikovac Pugliesi, istoimene plemićke obitelji, za koji nema arhivskih podataka o gradnji, ali se prema graditeljskim elementima pretpostavlja kako je početak gradnje u drugoj polovici 15. stoljeća, te se kasnijie nastavilo kroz nekoliko faza. Obnovljeno imanje, koje se danas iznajmljuje u turističke svrhe, specifično je po svojoj povijesnoj priči te spoju modernizma i starine. Nalazi se neposredno uz cestu koja vodi uz more i okruženo je ogradnim zidom, a prostore se na 1400 kvadrata.

U predivnom vrtu i danas stoji kapelica Sv. Jerolima, voćnjak, autohtono i začinsko bilje, bazen te vanjski roštilj, dok se u prednjem dvorištu nalazi most sa staklenim stepeništem koji povezuje dvije terase na katu. Sam ljetnikovac je na površini od 580 kvadrata, a pristupa mu se s malog, zatvorenog, kamenom popločanog dvorišta. Kuća se sastoji od prizemlja kata i povišenog potkrovlja te je, ističu vlasnici, idealna za besprijekorni obiteljski ljetni odmor. U prizemlju na ulazu je recepcija, desno se nalaze servisni WC i dvije sobe s kupaonicama, dok je lijevo profesionalna kuhinja, bar lounge i trpezarija. Na katu se nalazi saloča, odnosno soba za primanje i četiri dvoetažne sobe koje se sastoje od kupaonica i dnevnog prostora te su unutarnjim stepenicama povezane s visokim potkrovljem u kojemu se nalazi bračni krevet.

Kompletna obnova ljetnikovca trajala je dvije godine, a namještaj je pretežito nov, rađen po narudžbi. – Uređenjem se primarno željelo obnoviti ljetnikovac koji je bio u katastrofalnom stanju. U cijelosti smo prema projektu, koji su odobrila konzervatorska tijela, uspjeli obnoviti ljetnikovac u kombinaciji modernističkog i starinskog stila – kažu vlasnici i dodaju da s cijelim prostorom na podnim i zidnim oblogama prevladava kamen, a u nekim je prostorijama, primjerice baru i sobama u prizemlju, stropna obloga od Sedre koju su restaurirali.

U saloči na katu je parket na podu, u sobama u visokom prizemlju seljački pod, dok su u trpezariji strop i zidovi napravljeni od drvene obloge. Kuća ima dosta staklenih detalja kao što su staklene ograde te staklene stijene u kupaonicama, a posebnost interijera je i to što sve sobe u visokom potkrovlju jednim dijelom imaju stakleni pod! Vlasnici nam pozornost skreću i na kamene detalje koji su restaurirani, kao što su zidni ormari, kamenice koje su se koristile za čuvanje ulja, bucalo od bunara… Inače, kameni namještaj bio je neizostavni dio opreme kućnih interijera 15. i 16. stoljeća koji je oblikovanjem, uz funkcionalnost, održavao i statusni položaj vlasnika.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:07