MALA POSLASTICA

Kupili staru malu alatnicu usred netaknute prirode i pretvorili je u svoj novi dom

 Marcos Guiponi
Arhitekti su odlučili zadržati oblik i izgled krova kako bi spasili određeni identitet prisutan u krajoliku

Negdje u blizini Laguna del Sauce, Maldonado u Urugvaju postojala je napuštenu konstrukciju koja se prije koristila za skladištenje stočne hrane i poljskog alata. Konstrukcija je bila izvedena tradicionalnom gradnjom i iako nije bila u upotrebi, veliki dio građevine bio je u dobrom stanju očuvanosti. Zaljubljenici u putovanja podrijetlom iz Francuske na jednom od svojih odmora uočili su ovu građevinu i odlučili ju kupiti te preurediti. Novi vlasnici su pozvali arhitekte iz studija TATU Arquitectura da izvrše intervenciju kojom bi ovu konstrukciju pretvorili u njihovu drugu rezidenciju, koju bi koristili u trenucima kada posjećuju Urugvaj – prenosi Archdaily.

image
Marcos Guiponi
image
Marcos Guiponi
image
Marcos Guiponi

Vlasnik je imao vrlo jednostavan zadatak za arhitekte, želio je da se ova mala građevina od 40 metara četvornih pretvori u prostor za odmor, ali bez povećanja volumena ili modificiranja glavne strukture. U isto vrijeme, prostor je morao biti pogodan za kratke ili duge boravke, što je podrazumijevalo programsko proširenje koje je moglo jamčiti prostor koji su vlasnici željeli.

- Odlučili smo zadržati oblik i izgled krova kako bismo spasili određeni identitet prisutan u krajoliku. S druge strane, kako bismo ispunili programske zahtjeve, predložili smo izradu drvene vanjske membrane, lagane i jednostavne za montažu, koja bi pokrila prethodno postojanje i omogućila korištenje prostora s novim programima koji se nalaze u međuprostorima između nove i stare konstrukcije. Zahvaljujući ovim dodatcima, unutarnji prostor je oslobođen, dobivajući osjećaj veće prostranosti s čistim i punim površinama – objašnjavaju arhitekti.

image
Marcos Guiponi
image
Marcos Guiponi

Unutarnja distribucija artikulirana je od dobro opremljenog zida koji sadrži kuhinju, smočnicu i radni stol koji bi omogućio fleksibilnost rada u formatu kućnog ureda. Na polukatu iznad blagovaonice nalazi se prostor za odmor s prostorom za krevet i ormar. Konačno, odlučeno je da će pristup toaletu i kupaonici biti izvana u pokušaju da se da vrijednost urugvajskom ruralnom identitetu spašavanjem starog tipičnog načina funkcioniranja seoskih kuća u zemlji.

image
Marcos Guiponi
image
Marcos Guiponi

Saznajemo da je novi vlasnik inače i krajobrazni dizajner te da je imao snažnu viziju povezivanja kuće i okolnog terena. Dizajn se temelji na minimalnoj intervenciji, očuvanju lokalne vegetacije zvane "Chircal", koja se često naziva i neuredno polje. Ova vrsta vegetacije ima tendenciju uklanjanja štetnika i pretvaranja u područja u produktivno zemljište, međutim u ovom dizajnu "Chircal" je postavljen kao dominantan element. Niz vijugavih staza inspiriranih tragovima životinja daje strukturu i kontrast koji ovom uređenom krajoliku daje čitljivost. Ekološke, ukrasne prednosti i prednosti malog održavanja ovog pristupa su brojne i izvrstan je način za ponovno vrednovanje identiteta i karaktera lokalnog krajolika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:48