Moderan klasik

Kuhinje visokog sjaja više nisu popularne, u trendu su neočekivane boje i atipični uzorci

 SHUTTERSTOCK
Sve veću važnost dobivaju i pločice geometrijskih uzoraka, cvjetni printevi, kuhinjski aparati oblih linija i male zidne svjetiljke kakve su se mogle vidjeti u prostoriji za pripremu najfinijih jela naših baka i djedova

Nakon vladavine minimalizma, monokromatskih paleta boja, oštrih i glatkih linija, dizajnere interijera sve više inspiriraju uređenja kakva su dominirala u dekadama prošlog stoljeća. U prvom je planu retro stil koji više nije zanimljiv samo nostalgičarima za prošlim vremenima. Tražen je i među onima koji žele originalan dom s karakterom, baš onakav kakav se može postići stapanjem prošlosti i sadašnjosti.

Posljednjih godina sjaj lagano zamjenjuju mat materijali koji dominiraju u retro kuhinjama. Sve veću važnost dobivaju i pločice geometrijskih uzoraka, neočekivane kombinacije boja, cvjetni printevi, kuhinjski aparati oblih linija i male zidne svjetiljke kakve su se mogle vidjeti u prostoriji za pripremu najfinijih jela naših baka i djedova.

Ovaj stil odiše toplinom i domaćim ugođajem, a najbolje od svega je što ga karakteriziraju bezvremenski kuhinjski elementi i akcenti koji ne prate trendove. U kombinaciji sa suvremenim kućanskim aparatima shabby chic izgleda djeluje profinjeno, šarmantno i funkcionalno, što su ujedno i glavne odlike ovog uređenja. Ipak, da bi se vješto postigao balans između modernog i „starog” izgleda, stručnjaci iz svijeta interijera predstavili su pet općih pravila kojih se svi retro entuzijasti trebaju pridržavati.

1. Klasični elementi

image
SHUTTERSTOCK

Jedan od „must” komada retro kuhinja je komoda s prozirnim vratima i šarmantnim ručkicama. Mogu se vidjeti i u kućama naših baka i djedova, a prisvojile su ih i nove generacije koje drže do estetike. Moglo bi se reći da su kredenci sa staklenim vratima simbol retro uređenja, ujedno i najdominantniji komad namještaja koji služi kao ukrasni dodatak i mjesto za pohranu stvari. Dizajneri interijera ga obožavaju te savjetuju da ga je najbolje odabrati u boji kuhinje, no nećete pogriješiti i ako prostor oplemenite šarenom komodom koja prati tonove ostatka interijera.

2. Dominacija retro uređaja

U kuhinjama retro stila ipak ima mjesta za moderne kućanske aparate. Dapače, oni su nam itekako potrebni i nema potrebe da ih se izostavi iz kuhinje.

image

Amica retro asortiman

AMICA

U prvom planu kuhinje inspirirane prošlim vremenima trebaju stajati kućanski aparati dizajnirani u starinskom stilu. Veliku ponudu visokokvalitetnih uređaja možete pronaći kod brenda Amica. U asortimanu imaju plinsku retro ploču u bež boji i ugradbenu pećnicu koja vanjskim dizajnom priziva duh prošlih vremena, a zbog svojih jedinstvenih 11 funkcija i brzim preliminarnim zagrijavanjem za samo četiri minute, savršeno spaja suvremeno i retro. Savršeno se kombinira s kuhinjskom napom za dimnjak i hladnjacima iz njihove „retro” ponude. Dolaze u više boja pa umjesto klasičnih bijelih ili od inoksa, odaberite hladnjake u žutoj ili pastelno plavoj te unesite vedrinu u vašu kuhinju.

image

Amica retro asortiman

AMICA

Malo suvremeniju opremu nipošto nemojte izbaciti iz kuhinje. Nju samo pažljivo prikrijte ukrasnim detaljima poput zastora ili umjetnim biljem. Da bi se vidljivost izrazito suvremenih uređaja maksimalno smanjila, u retro stilu poželjni su ugradbeni uređaji. U Amici se može pronaći ugradbena mikrovalna pećnica koja će se idealno uklopiti u element i neće „iskakati” kao aparat koji se svojim dizajnom ne uklapa u kuhinju. Amica je europski proizvođač koji ima 70 godina iskustva u proizvodnji kuhinjskih aparata te je prisutan u više od 50 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska.

3. Neizostavni otok

Premda su naše bake i djedovi otoke koristili isključivo kao prostor za pripremu te posluživanje jela, oni danas oni imaju višenamjensku ulogu. Poseban su dio kuhinjskog namještaja koji odvaja kuhinju i dnevnu sobu, a kako se najčešće nalaze u središnjem dijelu kuhinjskog prostora, često posluže kao stol za objed te mjesto za druženje s obitelji.

image
SHUTTERSTOCK

Kao sav ostali namještaj, i otok se bira ovisno o stilu uređenja. Stoga, ako u kuhinji imate retro ormariće određene boje, poželjno je da otok prati isti dizajn te boju. Stil ćete dodatno pojačati ako u centralni element postavite kuhinjski sudoper s metalnim i starinskim završnim obradama koji slijedi retro inspiraciju. Otoci također stvaraju novi prostor za kuhinjske uređaje poput Amica perilica posuđa koje zahvaljujući najnovijoj tehnologiji jamče izuzetno nisku razinu buke, tek do 45 dBA, što znači da vas neće ometati dok uživate u druženju s obitelji i prijateljima.

4. Igra bojama

Retro stil se temelji na bojama, što je ujedno i jedan od mnogih razloga zašto se ljudi zaljubljuju u njega. Stare kuhinje naših baka često su bile u raznim romantičnim pastelnim i prirodnim nijansama poput pistacije, maslinaste, lavande i bež koje ljubitelji interijera danas obožavaju.

image
SHUTTERSTOCK

Kada birate kuhinjske elemente u ovom stilu, onda pokušajte izbjeći sivu i bijelu jer su premoderne i preozbiljne. Portal Glamorously Vintage savjetuje da u prvom planu uvijek radije uključite nježne pastelne boje. Onim, pak, malo odvažnijima preporučuju i hladnjak u boji crvene trešnje u kombinaciji sa svijetlim ormarićima i crno-bijelim podovima. Za postizanje dreamy izgleda savjetuju da se poigrate elementima te dekoracijama tirkiznih i plavozelenih nijansi.

5. Nepravilni oblici

image
SHUTTERSTOCK

Kada je u pitanju odabir podnih i zidnih pločica, najbolje je odabrati one cvjetnog ili geometrijskog uzorka i nepravilnog oblika. Veliki formati pločica s izgledom metala, mramora i drva kakve viđamo u izrazito modernim kuhinjama nisu pretjerano dobrodošli. Britanska tvrtka BuildDirect preporučuje vinilne podove koji su vodootporni, otporni na ogrebotine, vrlo izdržljivi i dolaze u raznim bojama i uzorcima. Retro kuhinja zahtijeva topli ambijent, a najbolje će se postići ako se izbjegnu luksuzni detalji, na pod postave razigrani dizajn i na zid pločice ili tapete vedrih boja.

image
AMICA

Top proizvodi iz ponude Amice koje trebate u svojoj retro kuhinji

Asortiman uređaja brenda Amica koji je kombinacija napredne tehnologije, jedinstvenih funkcija i profinjenog dizajna te se savršeno uklapa u retro izgled kuhinje:

- samostojeći hladnjaci u crnoj, bež, crvenoj, tamno crvenoj, žutoj, plavoj i tirkizno plavoj boji

- ugradbena mikrovalna pećnica

- ugradbena perilica posuđa

- pećnica

- nape i plinske ploče za kuhanje


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Amicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 05:25