KUĆA PARAZIT

Kućica A-okvira parazitira na vrhu stambene zgrade i ima samo 12 kvadrata

 Andrés Villota
Projekt se sastoji od 3 modula stvorena od 4 strukturalna okvira koji kombiniraju prostore bez utilitarnih objekata

Mislite da je nemoguće živjeti u kući od svega 12 metara četvornih? Razmislite ponovo. Na samom vrhu jedne stambene zgrade u San Juan u Quitou u Ekvadoru pronašli smo takozvanu parazitsku kuću. Objekt minimalističkog dizajna usmjeren je na rješavanje osnovnih životnih potreba za mladi par. Prostor uključuje kupaonicu, kuhinju, krevet, prostor za odlaganje i prostor za objedovanje, rad i druženje, koji osiguravaju sve sadržaje stana na smanjenom prostoru - prenosi Archdaily.

image
Andrés Villota

Projekt je razvijen od obliku A-okvira. Njegov koncept proizlazi iz traženja optimalnog prostora za stanovanje sukladno prilikama u kojima su se zatekli arhitekti.

- Predložili smo pravokutnu jezgru, gdje se obavljaju sve stojeće aktivnosti i gdje se može pristupiti svim utilitarnim prostorima, kao što su kuhinjski stol, kupaonica, krevet, spremište, radni stol i drugo. Utilitarni prostori, uz pravokutnu jezgru, su unutar trokuta i romboida. Ove geometrije, osim što sadrže vlastitu aktivnost, nude stabilnost cijeloj strukturi – objašnjavaju arhitekti iz El Sindicato Arquitectura.

image
El Sindicato Arquitectura
image
Andrés Villota
image
Andrés Villota
image
Andrés Villota

Projekt se sastoji od 3 modula stvorena od 4 strukturalna okvira koji kombiniraju prostore bez utilitarnih objekata, kako bi se maksimalno iskoristio volumen i smanjila izgrađena površina. To omogućuje da se fleksibilni prostor pravokutne jezgre iskoristi za aktivnosti koja se obavlja u stanu. S velikim prozorom, projekt propušta prirodnu svjetlost kroz sjevernu fasadu. Otvara pogled prema gradu i vulkanima Cotacachi, Imbabura, Mojanda i Cayambe.

S druge strane, matirano staklo na južnoj fasadi osigurava dobru osvijetljenost, prozračnost i privatnost prema susjedima. Istočna i zapadna fasadi, koje u Ekvadoru dobivaju izravnu sunčevu svjetlost tijekom cijele godine, potpuno su zatvorene kako bi se izbjegao pristup izravnoj sunčevoj svjetlosti. Za unutarnje zidove i podove OSB ploče se koriste kao završna obrada. Za vanjske zidove i krov, čelične ploče. S obzirom na drvenu konstrukciju i podkonstrukciju za pričvršćivanje metalnih panela, stvoreno je 12 centimetara izolacijske šupljine koja je ispunjena kokosovim vlaknima kao izolacijskim materijalom.

image
El Sindicato Arquitectura
image
El Sindicato Arquitectura

Za pričvršćivanje projekta na ploču postojeće konstrukcije koriste se čelični temelji. Iako je ovakav tip kuće moguće izgraditi na urbanim ili ruralnim parcelama bez postojećih konstrukcija, idealno bi se njegova gradnja odvijala na nedovoljno iskorištenim krovovima urbanih građevina koje su strukturalno zdrave.

image
Andrés Villota

Kuća se spaja na postojeću vodovodnu, kanalizacijsku i električnu mrežu. Na taj način se pridonijelo zgušnjavanju grada u vrlo malom mjerilu, uz minimalna ekonomska ulaganja i korištenje resursa, kao i doprinos očuvanju arhitektonske baštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:32