TOP INTERIJERI

Kuća iz 18. stoljeća poznate vinarske obitelji na savršenoj lokaciji s pogledom na Motovun

 Berislava Picek/ CROPIX
Preuređena je prije pet godina, a koristi se djelomice u turističke svrhe, a djelomice u promotivne svrhe vinarije

Maleno mjesto Kaldir, smješteno istočno od Motovuna, na brežuljku iznad doline rijeke Mirne, zajedno sa svojim zaseocima, najpoznatiji je istarski voćarski kraj. Na ovom prostoru zajedno uspijevaju kontinentalne i mediteranske sorte, a u okolici se pronalaze i tartufi. Međutim, umjesto sadnje i branja jabuka, šljiva, marelica, maslina i smokava, čime se bavi većina tamošnjih poljoprivrednih obitelji, jedna se posvetila vinogradarstvu i vinarstvu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Riječ je, dakako, o obitelji Benvenuti, jednoj od najuspješnijih hrvatskih vinarskih obitelji, koja zahvaljujući gotovo idealnim mikroklimatološkim uvjetima, nadmorskoj visini, terasastoj konfiguraciji terena i specifičnom sastavu tla proizvodi vina posebne svježine od autohtonih sorti: malvazije, terana i muškata. No, razlog našeg posjeta nisu bili uzgoj vinograda na površini od čak 20 hektara, obilazak vinarije i degustacija vina, nego priča o objektu koji se nalazi neposredno uz njihovu obiteljsku kuću, u sklopu obnovljenog imanja s kojeg seže predivan pogled na Motovun.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Obnovljeno imanje nalazi se u istarskom mjestu Kaldir, s kojeg seže pogled na obližnji Motovun

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Villa Benvenuti, djelomice namijenjena u turističke svrhe, a djelomice u promotivne svrhe vinarije, preuređena je prije pet godina, i to na vrlo specifičan način. Naime, stara derutna kuća iz 18. stoljeća i nekadašnja štala koja se nalazila uz nju spojene su u jednu cjelinu i prenamijenjene u kuću za odmor površine 250 četvornih metara.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Kuća je osuvremenjena i prilagođena današnjim uvjetima života. želja je bila zadržati njezin izvorni karakter i povijesne elemente jer vlasnici poštuju tradiciju, ali se htio izbjeći dojam muzeja

image
Berislava Picek/ CROPIX

Stari su objekti spojeni u jednu funkcionalnu cjelinu dogradnjom zimskog vrta. Time se okućnica podijelila na dva dvorišta, ulazno i stražnje privatnije, u kojem je smješten bazen. kuća se prostire na dvije etaže, a površine je 250 kvadrata

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Stara kuća nije bila u vlasništvu naše obitelji, a kupili smo ju s ciljem proširenja ponude. Nakon kupnje htjeli smo sačuvati graditeljsku baštinu jer poštujemo tradiciju. Želja nam je bila osuvremeniti kuću, prilagoditi je današnjim uvjetima života, ali istodobno zadržati njezin izvorni karakter i povijesne elemente. Ipak, nismo htjeli da postane muzej, nego ugodan životni prostor - kažu nam vlasnici i dodaju da su na preporuku zajedničkog prijatelja stupili u kontakt s dizajnerom interijera Damirom Bertonom iz studija Berton Design, kojem su prepustili projekt rekonstrukcije i interijera.

- Poštujem autohtonu arhitekturu i zagovornik sam njezina očuvanja. Obnovi takvih kuća uvijek pristupam tako da procijenim njihove mogućnosti i s minimalno intervencija rušenja ili probijanja postojećih zidova dobijem bolju funkcionalnost i povezanost prostorija prilagođenih današnjem načinu života - kaže Damir Berton, iza kojeg je 20 godina iskustva u kreiranju idejnih rješenja za razne objekte.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Kuća je zadržala karakter bogatije seoske kuće, što je i bila. Nisam želio da glumi ono što nije, kaže Damir Berton, kojem su vlasnici prepustili projekt rekonstrukcije i uređenja

image
Berislava Picek/ CROPIX

Korišteni su prirodni materijali, drvo, kamen i žbuka koja je završno obrađena posebnom tehnikom kako bi se dobio efekt starine. Prevladavaju zemljane, neutralne boje. Kameni pod oblikovan je ručno, a tuš-kabine su obložene istarskim kamenom

image
Berislava Picek/ CROPIX

Iako je prvotna ideja bila da to bude kuća za odmor za osam osoba, od toga se odustalo kako bi se postigla što veća kvaliteta i komfor. U konačnici je Villa Benvenuti dobila tri spavaonice, a namijenjena je boravku šest osoba.

- Zatečena kuća bila je u derutnom stanju i upitne statičke stabilnosti te je trebala opsežnu rekonstrukciju. Štala je, pak, već bila djelomično uređena te ju je trebalo redizajnirati da se uklopi u novi koncept - kaže Berton i dodaje kako su stari objekti spojeni u jednu funkcionalnu cjelinu dogradnjom zimskog vrta. Time se okućnica podijelila na dva dvorišta, ulazno i stražnje privatnije, u koje je smješten bazen.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Prostor je eklektičnog stila, a novi, suvremeni komadi namještaja ne odskaču previše od ostatka interijera. dio je namještaja rađen po mjeri dizajnera, a zadržani su i stari komadi kupljeni u Nici u Francuskoj

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Sama kuća raspodijeljena je na dvije etaže, prizemlje i kat. U prizemlju su ulazni hodnik sa stubištem, dnevna zona, kupaonica, praonica i tehnička soba, spavaonica s pripadajućom kupaonicom, koja je zimskim vrtom povezana s dnevnom zonom, te natkrivene terase s roštiljem i prostorom za objedovanje na otvorenom s pogledom na bazen. Na katu su dvije spavaonice s pripadajućim kupaonicama te predsoblje koje je povezano s vanjskim stubištem.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Unutarnji prostor je uređen u eklektičnom stilu, a novi, suvremeni komadi namještaja ne odskaču previše od ostatka interijera.

- Pri rekonstrukciji su korišteni prirodni materijali, drvo, kamen i žbuka koja je završno obrađena posebnom tehnikom da se dobije efekt starine. Prevladavaju zemljane, neutralne boje. Kameni pod je ručno oblikovan, tako da se čini da je oduvijek tu. U kući nema keramičkih pločica, a tuš-kabine su obložene istarskim kamenom - nabraja Berton.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Namještaj je u većoj mjeri rađen po mjeri prema njegovim skicama, a vlasnici su imali želju zadržati stari namještaj kupljen u Nici u Francuskoj, koji je restauriran i uklopljen u vilu. Jedini dizajnerski komadi su stolci, a zidove krase slike Damirova brata Elvisa Bertona, koji je nedavno sudjelovao na izložbi u zagrebačkom MSU-u. Jedna je njegova slika iz ciklusa "Beštije" uvrštena i u stalni postav muzeja.

- Kuća je zadržala karakter bogatije seoske kuće, što je i bila, to nisam htio mijenjati. Nisam želio da glumi ono što nije - ističe Damir Berton uz napomenu da je glavna specifičnost vile nenametljivost.

- Nismo se povodili za onim što je trenutačno moderno, nego smo htjeli napraviti ugodan ambijent za dulje vrijeme i različite ukuse. Mislim da vila ocrtava karakter vlasnika - kaže Berton.

U suterenu vile je i kušaonica, koja nije bila predmet projekta. U njoj obitelj Benvenuti prezentira svoju vinariju, a gostima se nudi i prezentacija ulja lokalnog proizvođača.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Okućnica je zasađena autohtonim biljkama te je ugrađen sustav navodnjavanja kako bi bilo što manje posla oko održavanja. U neposrednoj blizini vile nalazi se i ekološki vrt sa sezonskim povrćem, koje vlasnici također nude gostima.

- Nismo htjeli da vila bude pretenciozna, što smo na kraju i postigli ponajviše zahvaljujući Damiru Bertonu. Razvili smo povjerenje, on je imao svoje prijedloge koje smo zajedno usuglasili. Bili smo u sve uključeni tijekom cijelog projekta - kažu vlasnici, čije je zadovoljstvo rezultiralo daljnjom zajedničkom suradnjom na drugim projektima.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 03:34