ARHITEKTONSKA POVIJEST

Krenite u video obilazak prekrasne kuće koju je Frank Lloyd Wright dizajnirao za svog sina

Jedna od kuća koju je projektirao F.L.Wright, a dugo godina je bila u vlasništvu glumca Burta Reynoldsa

 /INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA/-/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Legendarnog arhitekta Franka Lloyda Wrighta najbolje pamtimo po njegovim značajnim projektima kao što su Guggenheimov muzej u New Yorku i Fallingwater u Pennsylvaniji. Međutim, briljantnost njegova rada također se može vidjeti u desecima prekrasnih kuća koje je projektirao. Jedna od tih rezidencija bila je za njegovog sina, Davida Samuela Wrighta. U nastojanju da sa svijetom podijeli ljepotu ove zgrade, Architectural Digest je objavio video obilazak kuće Davida i Gladys Wright, koji je vodio predsjednik i izvršni direktor Zaklade Frank Lloyd Wright Stuart Graff, prenosi My Modern Met.

Kuća Davida i Gladys Wright, smještena u Phoenixu u Arizoni. Mlađi Wright i njegova supruga su se uselili u kuću tek kad su duboko zašli u srednje godine. Iako se građevina u nekom trenutku suočila sa zapuštenošću i mogućnošću rušenja, budućnost kuće Davida i Gladys Wright sada je sigurna i radi se na tome kako bi joj se vratio stari sjaj.

Wrightov sin bio je predstavnik građevinskih proizvoda sa sjedištem u Phoenixu i imao je određeni doprinos u izgradnji i dizajnu kuće. "David Wright radio je za tvrtku Besser Manufacturing Company i oni su izrađivali kalupe za betonske blokove", objašnjava Graff za AD. "David je inzistirao da se kalupi i betonski blokovi njegove tvrtke koriste za izgradnju i dizajn ove kuće."

Mlađi Wright je jednom prilikom rekao: "Tata, može li kuća biti samo 90 posto Frank Lloyd Wright i 10 posto David i Gladys Wright?" Na što je arhitekt odgovorio: "Umaraš svog jadnog starog oca." Na kraju je ipak pristao, ispričao je Graff.

Danas kuću obnavlja još jedan par otac i dijete, arhitekti Bing i Amanda Hu, koji su također suvlasnici kuće. Restauracija kuće Franka Lloyda Wrighta nije lak pothvat, budući da je arhitekt unio svoj stil u svaki element rezidencije, od vrata do kanti za smeće. A budući da su svi drveni elementi izrađeni od vrste koja se više ne može nabaviti, rad je spor i zahtjevan.

"Krenuvši na ovo putovanje, činilo se da smo uspjeli otkriti povijest prošlosti koja nije napisana. Bilo je to stvarno zanimljivo i dragocjeno iskustvo, raditi s mojim tatom," kaže Amanda Hu. "Osjećam se kao da sam toliko toga naučila o njemu, a to je objašnjeno kad sam ga vidila na poslu i kako donosi odluke." Na kraju se stariji Hu nada da će dom pretvoriti u svoj osobni studio, što će mu omogućiti da drugima poželi dobrodošlicu u ovaj dio američke arhitektonske povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 03:49