Pun pogodak

Konoba transformirana u dnevni boravak: Mjesto najboljih tuluma na otoku Krku

 Berislava Picek/ CROPIX
Centralni motiv su jaslice, koje krase božićne blagdane njezine obitelji više od 30 godina

PROFIL

  • Info: konoba površine 60-ak kvadrata u sklopu obiteljske kuće
  • Lokacija: Malinska, otok Krk
  • Vlasnica: obitelj Turčić Gajzler
  • Projekt: arhitektica Barbara Turčić Gajzler, Marconico

Uža obitelj arhitektice Barbare Turčić Gajzler broji 20-ak članova, koji se rado i često okupljaju na druženjima u povodu imendana, rođendana, blagdana... Osim iznimne povezanosti, koja se oslikava i u poslovnom smislu, većina ih živi blizu jedni drugih, u Malinskoj na otoku Krku. Iako su njihova obiteljska okupljanja prije pandemije koronavirusa bila još češća i brojnija, središnji događaj za cijelu obitelj tijekom godine svakako su božićni blagdani, koje posebno obilježavaju.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Suprug Dalibor izvodio je završne radove tijekom gradnje, a stoljetne hrastove grede kumov su dar

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Osim iščekivanja Božića i obiteljskih okupljanja, to vrijeme podsjeća nas na sve one koji, nažalost, više nisu s nama. Božićno razdoblje počinje slavljem mojeg imendana, Sv. Barbare, a nastavlja se slavljem imendana mojeg sina, brata i oca, Sv. Nikole. Predbožićno vrijeme zaključuje blagdan Sv. Lucije, zaštitnice moje sestre i nećakinje - pojašnjava arhitektica Turčić Gajzler, čiji je ured Marconico od svojeg osnutka prije deset godina realizirao više od 300 stambenih, poslovnih i ugostiteljskih projekata, najčešće na Krku i sjevernojadranskim otocima.

image
Berislava Picek/ CROPIX

“U našu konobu svi su uvijek dobro došli, a nerijetko se u njoj i zapjeva. U nju je utkana naša duša, a svaki je njezin detalj izrađen sa srcem”

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Nakon godina rada na tuđim kućama Barbara Turčić Gajzler počela je razmišljati i o projektu vlastite obiteljske kuće, koja je dovršena 2017. godine.

- Imala sam sreću što sam od roditelja dobila parcelu na jednoj od najljepših lokacija u Malinskoj. Iako je bilo teško definirati projektni zadatak, nakon sedmog pokušaja odlučili smo da ćemo sagraditi kuću koja će funkcionirati kao dvojni objekt, jedan dio ćemo iznajmljivati, a u drugom ćemo živjeti - prisjeća se, dodajući kako je odmah znala da će kuća imati i konobu, u kojoj se otad odvijaju sva obiteljska druženja.

- Za moju obitelj i mene konoba je definitivno središte našega doma. U nju je utkana naša duša, a svaki njezin detalj izrađen je sa srcem. Nerijetko se u njoj i zapjeva - kaže sa smiješkom.

Ukupna površina kuće iznosi 550 kvadrata, a sama konoba od 60-ak kvadrata nalazi se u podrumskoj etaži. Čine je dvije međusobno povezane zone: prostor vinoteke i multifunkcionalni prostor za druženje koji je koncentriran oko centralnog otoka - šanka.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Blagdani u obitelji arhitektice Barbare Turčić Gajzler posebno se obilježavaju, podrumska etaža ukrašava se početkom adventa, a slavlje počinje blagdanima Sv. Barbare i Sv. Nikole

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Razmišljajući o projektu obiteljske kuće, a posebice o prostoriji konobe, najveća enigma bila je veličina blagovaonskog stola i pozicija božićne jelke i jaslica. U usporedbi s vremenom potrebnim za izgradnju ostatka kuće, proces izgradnje konobe trajao je najdulje. Vodila nas je misao da većinu elemenata u njoj izradimo sami. Uz pomoć prijatelja i obitelji, završne radove uglavnom je izvodio moj suprug Dalibor. Stoljetne hrastove grede koje krase strop dar su našeg kuma Vlatka, koji ih je također upotrijebio u uređenju interijera svog vlastitog primorskog restorana u Milohnićima na otoku Krku - otkriva nam.

Dodaje kako je obiteljski dugogodišnji prijatelj i suradnik Tomislav Andrić iz obrta Kopanica Rustik izradio poseban namještaj koji je savršeno upotpunio ono čemu su oduvijek težili: topao, prijateljski i ugodan prostor u kojemu se svatko dobro osjeća i rado boravi.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Jaslice za božićne blagdane u obitelji Turčić Gajzler su više od 30 godina. Naime, panj koji je sastavni dio jaslica dar je svekrve Marice i svekra Tomislava, koji su ga pronašli u šumi

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Moja osobna obaveza vezana za božićne praznike i jedan od sastavnih dijelova mog posla jest dekoriranje. Svake godine ponovno uživam u istom - kaže arhitektica.

Dodaje kako je dnevna zona kuće zasad nenametljivo uređena, s nježnijim i decentnijim tonovima i motivima. Primjerice, iznad kamina su, na borovim granama, srebrnosive dekorativne kućice iz trgovine Korak, a dobivene su na dar od prijateljice Ane. Ostatak će toga, kaže Barbara Turčić Gajzler, sukladno dugogodišnjoj tradiciji njezine obitelji, ukrasiti na sam Badnjak. No, s dekoracijom konobe počinje već s prvom adventskom nedjeljom. Ona je tijekom cijelog prosinca raskošna, s dominantnom kombinacijom crvene, zelene i zlatne. Okićeni bor postavljen je na poziciju vidljivu iz gotovo svih dijelova konobe, a centralni motiv su jaslice, koje krase božićne blagdane njezine obitelji više od 30 godina. Naime, panj koji je sastavni dio jaslica dar je njezine svekrve Marice i svekra Tomislava, koji su ga pronašli u šumi. Ove godine jaslice su upotpunjene ovčicama iz svetišta na Trsatu, koje je dobila na dar od prijateljice Nede.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Balans jaslicama adventski je vijenac. Njega je kao i svake godine izradila gospođa Grozdana Miković. Osim spomenutih dekoracija, obavezan element našeg blagdanskog ugođaja je i hrana. Moje sestre Ana i Lucija, šogorica Sandra i moja majka Emila aktivno sudjeluju u pripremi tradicionalnih božićnih jela te svake godine ponovno dočaraju onaj isti okus doma koji me s radošću podsjeti na moje djetinjstvo - kaže.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 13:25