Viksa na kotačima

Kombi uređen poput stana u kojem su Vida i Boris ovo ljeto putovali dva tjedna po Hrvatskoj

 Berislava Picek/ CROPIX
Kako smo preuredili kombi i od njega napravili savršenu vikendicu na kotačima

Mobilni dom slovenskog para Vide i Borisa opremljen je gotovo poput stana: na podu je laminat, zidovi su obloženi panelima, a tu su i bračni krevet, kuhinja sa sudoperom i vodom, sklopivi stol i stolci... U njemu putuju, spavaju, kuhaju, objeduju, a uspijevaju čak i reciklirati!

image

m m

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Vida i Boris su par, oboje zaljubljeni u putovanja, prirodu i adrenalinske sportove. Vida je studentica psihosocijalnog savjetovanja u Ljubljani, a Boris je mladi slovenski poduzetnik. Danas vam pričano o tome kako su kupili kombi, genijalno ga preuredili i pretvorili ga u kamper kojim su ovo ljeto putovali dva tjedna po Hrvatskoj i gotovo svaku noć spavali na drugom mjestu.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Ideja o preuređenju kombija vrtjela se u našim glavama dugo vremena. Sve to rezultiralo je novim rođenjem, Tilijinim. Tilija je bila teretni kombi koji nije vidio mnogo svijeta. Otkupili smo je od prošlog vlasnika i odlučili se za potpunu transformaciju. Preuredili smo je nas dvoje. Boris je jako vješt u radu rukama, a ja sam učila i pomagala. Kako oboje imamo očeve koji znaju raditi rukama, i oni su nam pomogli - govori Vida i dodaje da su kombi kupili u Sloveniji.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Koliko su uložili?

Radove su izvodili sami, ali i uz pomoć njihovih očeva. Namještaj su djelomično radili po mjeri, dok su manje predmete kupili u Ikei. Iako ih je sve stajalo oko 6000 eura, kažu da se itekako isplatilo

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Odlučili smo se za Renault Master 2.5dci iz 2008. godine. Osoba do 185 cm može normalno stajati u njemu, to nam je bilo važno. Preuređenje je počelo skidanjem drva i plastike kojima je bila obložena unutrašnjost kombija. Taj je posao trajao nekoliko dana. Zatim smo ga temeljito očistili od prašine i prljavštine te se bacili na postavljanje izolacije. Odabrali smo izolacijsku EPE foliju Termosilent. Bilo ju je lagano izrezati i postaviti. Zatim je na redu bilo postavljanje zidnih panela i laminata. To je bio malo veći posao. Paneli i laminat su namijenjeni da se postavljaju po ravnim površinama, a unutrašnjost kombija nije sasvim ravna. Zbog toga smo morali mjeriti, prekrojavati i rezati više puta kako bi sve izgledalo lijepo. Nakon toga na red su došli kuhinja i krevet. Krevet je bilo relativno jednostavno napraviti. Koristili smo kvadratne drvene letvice za konstrukciju, a podnice smo već imali od jednog kreveta pa smo ih iskoristili. Odabrali smo i udoban madrac jer nam je to vrlo važno. Drvena kuhinja je rađena po mjeri. Kupili smo lijepu kuhinjsku plohu u boji drva i manji sudoper te smo napravili jednostavan sustav za vodu uz pomoć gravitacije i dva kanistra od 20 l. Ispod kreveta je velik prostor za stvari. Organizirati kutije sa stvarima nije jednostavno kao što se na prvu čini. Morali smo naći kutije točno onih veličina koje stanu ispod kreveta i smjestiti ih tako da se sav prostor iskoristi. U kombiju se nalazi bračni krevet, prostor za stvari, rasvjeta na baterije i solarne lampice, kuhinja sa sudoperom i vodom, kuhalo na plin te sklopivi stol i stolci za kampiranje - ponosno pričaju i ističu da je namještaj u njihovu mobilnom domu djelomično rađen po mjeri, poput primjerice kreveta. S druge strane, stolci i jastuci, lampice, rasvjeta, kante za smeće, polica za začine i zgodne viseće vrećice ispod police sa začinima su kupljeni u Ikei.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Imamo dvije kante za smeće kako bismo mogli reciklirati, a riječ je o malim kantama s okvirom na izvlačenje (Hallbar izvlačni okvir) koji je vrlo praktičan, a jednostavan za postavljanje. Sve kutije i košare također smo našli u Ikei, a posebno su nam se svidjele drvene Knagglig kašete u dvije veličine. Pored kreveta imamo organizatore za stvari u bijeloj boji te predivnu ukrasnu košaru Smarra. Stol za kampiranje uzeli smo u Decathlonu, a kuhalo smo našli u Bauhausu - naglašavaju i dodaju da su na prostoru morali pametno štedjeti jer je ipak riječ o ograničenoj kvadraturi. Zbog toga su odabrali manju dimenziju madraca, 140x200 cm, s time da su iskoristili prostor ispod i pored kreveta za stvari. Kuhinju su također napravili malom, ali funkcionalnom.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Boravak u kombiju dao nam je okus čiste slobode i minimalizma. Ništa nam nije nedostajalo, iako nismo imali mnogo toga što inače koristimo. Putovati Tilijom za nas je bilo apsolutno savršenstvo. Ona je postala naša vikendica na 4 kotača - govore s osmijehom i za kraj otkrivaju da je cijeli projekt, s kupnjom kombija i preuređenjem, stajao oko 6000 eura.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 08:17