Interijer u centru grada

Koloritni stan u Zagrebu

Vatromet boja i dragih uspomena
Profil
Lokacija:
centar Zagreba
Površina stana i balkona:
90 m2 + 25 m2
Vlasnici:
mladi bračni par
Projekt:
vlasnici

Mislili ste da različite boje, materijali i uzorci nisu više u trendu? Mislili ste da ih je teško uklopiti u životni prostor a da se ne pribjegne neukusnom šarenilu? Ako u stanu dominira jedna žarka boja, mislili ste da će se druga isto tako žarka boja teško uklopiti u isti prostor? Razmislite još jednom jer danas vas vodimo u stan koji opovrgava baš sve gore navedene teorije i koji će vas u kratkom roku oduševiti svojim uređenjem te odabirom boja i materijala čak i ako ste zagriženi ljubitelj crne, bijele i sive. Obećajemo! – Mi smo hrvatsko-austrijski mladi par koji se spletom poslovnih okolnosti upoznao u Splitu. Ja sam odmah pala na njegov šarm, a on se iste sekunde zaljubio u mene, ali i u ljepote Hrvatske te se odlučio preseliti u Zagreb, gdje živimo posljednje tri godine – priča nam mlada poslovna žena Sanja, koja sa suprugom Tomom živi u ovom sjajnom stanu iza kojeg se krije još sjajnija interijerska priča. – Naš životni prostor ima 90 četvornih metara stambenog prostora te 25 četvornih metara terase. Što je genijalno. Organizacijski je odlično podijeljen, i to u dvije cjeline.

Prva cjelina je tzv. dnevni, aktivni dio stana koji se sastoji od dnevnog boravka, kuhinje i terase. Ovdje provodimo većinu vremena kada smo doma. Tu uživamo, odmaramo se, družimo se s prijateljima… I zato nam je to najdraži dio stana. Druga cjelina obuhvaća dvije spavaće sobe, kupaonicu i toalet. To je tzv. intimniji dio stana koji je u potpunosti podređen odmoru i opuštanju – objašnjavaju vlasnici i dodaju kako su izuzetno zadovoljni i samom lokacijom, gotovo u samom centru Zagreba, samo 10-ak minuta hoda od glavnog trga, ali u skrovitoj mirnoj zelenoj uličici bez gradske buke. – Odmah smo znali da baš u ovom stanu moramo saviti svoje ljubavno gnijezdo.

Prvo što nam se svidjelo jest pregršt svjetla, ogromna terasa i velik dnevni boravak u kojem smo se mogli bez problema zamisliti kako pijemo kavu, gledamo TV, uživamo u kasnonoćnim večerama i pričamo dugo u noć… Zato je odluka da ga unajmimo pala spontano i brzinski. Stan je, kad smo ga unajmili, bio u potpunosti prazan pa smo vlastitim uređenjem postupno od njega stvorili zajednički dom, u kojem se zaista osjećamo najljepše. Neke stvari donijeli smo sa sobom iz naših prijašnjih stanova, gdje smo živjeli sami, a ostatak smo kupovali po raznim trgovinama, kada bismo na nešto zanimljivo naletjeli i kad bi nam se što svidjelo – kažu vlasnici i ističu da su od početka znali što točno u konačnici žele postići kada je u pitanju stan.

Drugim riječima, neku okvirnu sliku imali su jasno definiranu u glavama, a detalje i sitnice sređivali su u hodu. – Privatno i poslovno suprug i ja prilično smo mnogo putovali pa smo puno sitnica donosili s različitih destinacija u cijelome svijetu. Time smo spajali uređenje doma sa stvaranjem uspomena. Kada smo počeli s uređenjem, prvo smo se prihvatili osmišljavanja dnevnog boravka, koji je bio polazišna točka naše avanture uređenja jer smo znali da ćemo tu provoditi većinu vremena. Prostor se trebao sastojati od velikog i udobnog sjedećeg dijela, a centar okupljanja je morao bit bar, tako da smo se na njega prvo fokusirali.

Zapravo, šank je bio i prvi zajednički komad namještaja koji smo kupili. To je bila jedna od onih stvari koje smo si oboje jako željeli. I tako je nastao naš neobični Dino’s Bar, koji je danas glavno mjesto oko kojeg se automatski okupljaju svi naši prijatelji i koje je nekako postalo centar druženja u stanu. Nakon dnevnog boravka primili smo se uređenja drugog omiljenog dijela stana, a to je prostrana terasa. Ona nam je zaista produljeni boravak jer čim sunce malo zagrije grad, mi se selimo na terasu i uživamo na njoj kada god imamo slobodnog vremena – otkriva vlasnica i dodaje kako su suprug i ona, nakon što su saznali da će postati roditelji, svoju pozornost preusmjerili i na uređenje dječje sobe koju su zamislili onako kako i dolikuje – razigrano i jednostavno.

Centralno mjesto druženja je bar posvećen najdražem pjevaču Deanu Martinu, a naljepnica s njegovim likom i citatom te brojne slike na zidu rađeni su po narudžbi

Što se tiče ostatka stana, vlasnici napominju kako je zapravo cijeli njihov životni prostor ono što su i oni sami – liberalni, puni ljubavi prema ljudima i životu, bezbrižni. Zbog toga su svoj stan doslovno “obojali” u sve boje koje im se sviđaju. I to su napravili prilično uspješno, ne zabrazdivši u kič. Uskladiti sve boje koje smo mi uskladili, nije bio nimalo lak zadatak. A kod nas boja zaista ima dosta. I to na prvi pogled nespojivih. Primijetili smo kako se svi, kada prvi put uđu u stan, čude toj kolorističkoj rapsodiji, ali se jednako tako ne mogu načuditi kako smo spojili naizgled nespojivo i kako cijeli ambijent djeluje jako skladno, čak umirujuće. – Uvjereni smo da je tako zato što je dominantna, bazna boja bijela, koju smo onda prošarali raznim bojama, od kojih su nam najdraže narančasta i ljubičasta.

Od materijala, pak, preferiramo drvo i ostale prirodne materijale jer smatramo kako se najbolje uklapaju u obiteljski dom i čine ga toplim, kakav i treba biti – kažu vlasnici, koji su nam i otkrili gdje su sve nabavljali zanimljiv namještaj kojim vrvi njihov životni prostor. – Mali dio namještaja iz jednog je dizajnerskog dućana u Beču, a ostatak smo kupili uglavnom u salonima u Zagrebu. Jednostavno smo kupovali sve što nam se svidjelo i onda na mjestu pokušavali uklopiti u prostor. Od dekoracije ima svega. Kao što sam već rekla, tu je puno sitnica i ‘suvenira’ koje smo kupovali na putovanjima, fotografija i slika izrađenih većinom prema našim idejama ili željama. Naime, preferiramo samo izrađivati predmete i nikada ne kupujemo slike jer nam je draže staviti na zid nešto što smo sami napravili pa nas podsjeća na neki događaj ili situaciju.

Tako je većina slika i postera u stanu proizašla iz naših ideja ili fotoaparata, a manji dio poklonili su nam prijatelji umjetnici – pričaju vlasnici. Što se tiče ostalih prostorija u stanu, uređenje je, kažu Sanja i Tom, išlo malo drukčijim tijekom jer su toalet, kupaonica i kuhinja već bili opremljeni kada su oni iznajmili stan. No, mi ne bismo bili mi da nismo intervenirali i barem malim detaljima. Pokušali smo s nekim nama dragim detaljima te prostorije personalizirati i prilagoditi svojem ukusu. Tako je kuhinja dobila mali šank, gdje ponekad brzinski doručkujemo ili pijuckamo čašu vina dok kuhamo ručak. Crno-bijeloj kombinaciji kuhinje dodali smo crvenu, i to sa šank stolicama, slikama te ukrasnim naljepnicama na ormarićima.

Također, još jedan dobar trik koji je unio živost u kuhinju je to što male kuhinjske uređaje uvijek kupimo u nekoj živoj boji. Ne biste vjerovali koliko te koloritne sitnice podignu cjelokupni ambijent – ističu i dodaju kako su svi podovi u stanu, osim u kuhinji, kupaonici i toaletu, drveni i svijetli, što su od početka htjeli jer vjeruju da odabirom poda stanu daješ još više svjetla ili mu ga oduzimaš. – Jedini tepih koji smo ikada imali izbacili smo kada smo nabavili psa jer tepih i pas nikako ne idu zajedno, a za održavanje tepiha nismo imali ni vremena ni živaca. Nakon što je pas došao u stan, tepihe smo zaboravili i više nismo razmišljali o kupnji novih. Jednostavno goli drveni podovi su nam najljepši te svojom jednostavnošću odlično odgovaraju na naše šarenilo.

To je ono što sam vam već pričala, važno je kakva je baza stana, a ona mora biti neutralna. Ako je tako, teško se može na kraju dogoditi da pretjerate s bojama – napominju vlasnici, koji priznaju da je njihova spavaća soba spletom raznih okolnosti pala na zadnje mjesto procesa uređenja, tako da je ta prostorija još nezavršeni “projekt”, ali ne zadugo. – Sve će se to promijeniti za mjesec, dva. Za sada je spavaća soba mirni kutak za opuštanje bez previše detalja. No, već dugo planiramo njezino uređenje i imamo puno ideja na pameti, a najveća želja nam je napraviti personaliziranu fototapetu na najvećem zidu spavaće sobe. Na toj tapeti bit će fotografije naših najdražih mjesta, slikane kroz obiteljski objektiv. To je nešto što si zaista želimo i za što smo sigurni da će se odlično uklopiti u tu prostoriju – kažu.

A što im je najdraže u stanu? – Ako pitate ‘mušku stranu’, sigurno će vam reći da je najsretniji kada vidi svoj bar, stane iza šanka i napravi nekoliko osvježavajućih koktela za nas i prijatelje. Posebno je sretan što je cijeli bar izgledom posvećen Deanu Martinu, kojeg je veliki obožavatelj. Sve slike iza bara sami smo izradili ili doradili, a glavna naljepnica na prednjoj strani također je izrađena po narudžbi. S druge strane, ja najviše uživam u slikama, bojama, svjetlosti i terasi. Ali, oboje smo zasigurno najponosniji na sve te manje i veće sitnice koje smo sami stvorili i koji pričaju našu ‘štoriju’.

Tako smo, primjerice, jako ponosni na dvodijelnu sliku koju je napravio ugledni zagrebački umjetnik Slaven Lunar Kosanović na temelju ideje da spojimo našu ljubavnu priču Austrije i Hrvatske, a otkako smo dobili sina, glavni dio boravka je i svojevrsni ‘photowall’ koji postupno nadopunjemo novim uspomenama. Također, uvijek je užitak proći stanom i vidjeti neki detalj koji nas podsjeti na određeno putovanje ili razdoblje života. To nam uvijek izmami osmijeh na lice i daje pravi osjećaj doma. Za nas je to prava definacija doma. Urediti ga kako si sam zamislio i okružiti se stvarima koje su važne za tvoj život i koje će te, bez obzira na to kakav dan imao na poslu ili koji te problemi trenutno pratili, izmamiti osmijeh na lice i razveseliti te iskreno – zaključuje vlasnica.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:26