Projekt za deset

Koja fora kuća! Ova bajkovita kuća oponaša granu stabla i izgleda fantastično

 Milad Eshtiyaghi
Milad Eshtiyaghi, mladi iranski arhitekt, objašnjava kako je u osmišljavanju ovog projekta ideju dobio promatrajući granu drveta

"Neobična" arhitektonska djela su uvijek bila predmet zanimanja, o njima bi se svakako moglo jako dugo raspravljati, što uvelike i jest tema raznih diskusija kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Koji je njihov smisao, funkcionalnost, koliko doprinose okolini ili koliko ju pak narušavaju, i konačno, kolika je uopće potreba za realizacijom takvih arhitektonskih djela. Ipak, koja god si pitanja postavljali, s vremena na vrijeme volimo baciti pogled na pokoji " neobični" projekt i možda zamisliti jedan maštoviti svijet kako se materijalizira i obogaćuje našu svakodnevicu.

image
Milad Eshtiyaghi
image
Milad Eshtiyaghi
image
Milad Eshtiyaghi

Jedna pomalo takva bajkovita ideja dolazi s Floride, SAD. Milad Eshtiyaghi, mladi iranski arhitekt koji je već internacionalno poznat, objašnjava kako je u osmišljavanju ovog projekta ideju dobio promatrajući granu drveta. Projekt prikazuje kako se kuća spoja na vertikalnu konstrukciju te se ponaša poput grane koja raste iz debla.

image
Milad Eshtiyaghi
image
Milad Eshtiyaghi
image
Milad Eshtiyaghi


Vertikalna dio konstrukcije koji je obojan u mističnu crnu boju uključuje stube i dizalo koji vode do centralnog dijela gdje su se smjestili prostori za život. Čim se uđe u taj dio kuće, posjetitelj je suočen s beskrajnim pogledom na prirodu zahvaljujući velikim staklenim stijenama. Zanimljiva je i pomalo dramatična situacija da se do ovih dijelova dolazi kroz mračni vertikalni dio gdje se u susretu s prostorijama namijenjenima za boravak obilno izljeva prirodno osvjetljenje te prelazak iz jednog dijela u drugi nosi svojevrsnu metaforu.

image
Milad Eshtiyaghi
image
Milad Eshtiyaghi
image
Milad Eshtiyaghi
image
Milad Eshtiyaghi


Interijer uključuje sićušni dnevni boravak uz kamin koji je ujedno i spavaća soba, kupaonicu i toalet te malu kuhinju. Cjelokupna unutrašnjost prati vanjski izričaj kuće te su korištene tamne boje u kombinaciji s prirodnim drvom. Simpatično i odmjereno, sasvim dovoljno za pristojan odmor ovakav projekt je jedan drugačiji odgovor na sve one kućice na drvu, gdje je slučaj da sama kuća sada postaje drvo odnosno grana. Kako god bilo rado bismo proveli par dana u ovoj bajkovitoj kućici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:22