IDEMO U PUČIŠĆA!

Kamena kuća na Braču stoji već 250 godina, preživjela je i požar, a sad je zasjala u novom ruhu: ‘Uspjeli smo od 30 kvadrata dobiti čak 70‘

 Digitalvizijain/
Vlasnici iz Splita ogolili su sve zidove te se upustili u višegodišnji projekt. Ovo je rezultat

Da pažljivo promišljanje prostora, odabir kvalitetnih majstora i strpljenje za višegodišnju temeljnu obnovu rezultiraju fantastično iskorištenim rasporedom i odličnim uređenjem s odmjerenim detaljima koji mogu odgovarati brojnim ukusima dokazuje nedavno preuređen apartman u staroj kamenoj kući u mjestu Pučišća na otoku Braču. U njemu su vlasnici, naime, od 30 uspjeli dobiti čak 70 kvadrata iskoristivog prostora.

image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/

Smještena u uvali Soline blizini središta mjesta, točnije nekih 50 metara od same rive, ova tradicionalna otočka kuća bilježi bogatu povijest. Stara gotovo 250 godina, do danas je sačuvala naziv kao "kuća Mladineo". Kroz desetljeća mijenjala je vlasnike, dolazila i u ruke nekih bivših vlasti, preživjela velik požar tijekom 2. svjetskog rata, a sve da bi danas zasjala u novom ruhu, koje su joj podarili aktualni vlasnici.

- Apartman na drugom katu pripadao je našoj majci i tu smo kao djeca dolazili na ljetovanja. Za njega nas vežu lijepe uspomene i kada je već bio dotrajao i zaista vapio za temeljitom obnovom, odlučili smo se prihvatiti toga i napraviti najbolje što možemo - kazao je vlasnik, rođeni Splićanin koji je sa sestrama u kompletnu obnovu zajedničke nekretnine krenuo prije nekoliko godina, a danas je i više nego zadovoljan učinjenim.

image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/

Da bi znali što ih od posla čeka, ogolili su sve zidove i međukatnu konstrukciju. Ona je zahtijevala armirano-betonska ojačanja, što je prvo učinjeno, a potom su izmijenili dotrajale instalacije i obradili sve bočne površine. Kako je iznad njihovog apartmana bio i pripadajući prostor u krovu, odlučili su ga iskoristiti na najbolji mogući način. Tu su na galeriju smjestili dvije spavaće sobe s kupaonicama. Iako površinom nevelike, dobrim projektiranjem i izradom namještaja po mjeri, dobili su udoban prostor za spavanje i pohranu stvari, a posebnu pažnju privlače veliki stakleni zidovi.

image
Digitalvizijain/

- Njima su ove sobe dobile "poveznicu" s dnevnim dijelom koji je ostao u prizemlju apartmana. Tako se iz spavaćih soba mogu vidjeti stepenište i visoki blagovaonski stol, a krovni prozori, na visini od gotovo šest metara, osiguravaju dovoljno dnevne svjetlosti koja onda dolazi i do donjeg, dnevnog dijela - pojašnjava vlasnik apartmana. Ispod galerije u dnevnom prostoru uspjeli su još smjestiti treću kupaonicu, a uređenje je, baš kao i na katu, jednostavno i s naglašenim drvenim detaljima.

image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/

Upravo drvo, koje je i u krovnoj konstrukciji ostalo "otvoreno" i u svojoj prirodnoj boji kao dekoracija na spavaćim sobama, u kombinaciji s kamenim eksterijerom i malom udobnom terasom, ovom šarmantnom apartmanu daje idealnu dozu tradicijskog štiha, nasuprot modernom minimalističkom namještaju.

Znali su odmah da bi s previše komada namještaja izgubili željenu prozračnost u prostoru pa su, baš kao i na galeriji, u kupaonicama i u prizemlju smjestili samo neophodno - umivaonike i tuševe, udobnu kutnu sofu, kuhinjske elemente, stol i stolice. Televizor je svoje mjesto dobio na zidu, a mala rasvjetna tijela tu su samo da osiguraju svjetlost, bez ikakvog nepotrebnog doprinosa estetici ovog jednostavnog i izuzetno funkcionalnog prostora.

image
Digitalvizijain/

Na isti su način birane i podloge. Dok su u kupaonicama stavljene pločice na zidove, sve podne površine prekrivene su epoksi smolom. Ovo praktično rješenje odlično se uklopilo u jednostavnost u novouređenom prostoru, ostavivši tako jedini naglasak na već spomenutom drvetu.

- S obzirom na to da kuća datira iz 18. stoljeća, imali smo i nekih neobičnih izazova. Primjerice, ograda na stepeništu, koja je nekad davno bila sasvim dovoljna za sigurnost rukohvata, morala se podizati za gotovo 15 centimetara kako bi i dalje ispunjavala svoju svrhu - objašnjava vlasnik. Za ovaj je rad morao angažirati i kovača.

image
Digitalvizijain/
image
Digitalvizijain/
image
Privatna arhiva

Općenito, kompletna se rekonstrukcija protegnula na nekoliko godina jer, uz čekanje na materijale i izradu namještaja, pronaći odgovarajuće stručnjake za određeni dio posla na ovako staroj nekretnini, ali i dovesti ih na otok, nije bilo jednostavno.

Ipak, obitelj je i više nego zadovoljna kako je sve ispalo, budući da su uspjeli u potpunosti sačuvati vanjski izgled kuće Mladineo, koja upravo zbog toga sada još više oduševljava kad se otvore ulazna vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 12:08