Zavodljiv spoj retra s modernim

Kako urediti i opremiti suvremeni apartman na moru?

Pogledajte kako s relativno malim budžetom ponuditi gostima nešto više od ‘spavaonice’!
Profil
Info:
Apartman PoliNas
Lokacija:
Stoja 26b, Pula
Vlasnici:
obitelj Domniku
Autori:
Bernard Domniku/ Kumpanija arhitekt, Sara Domniku/shushe dizajner

Budući da se naša obiteljska kuća nalazi na Stoji, točnije Zeleniki, jednom od najljepših pulskih kvartova koji je smješten neposredno uz more i plaže, i s obzirom na brojne upite, činilo nam se logičnim da jedan od stanova u kući uredimo kao apartman da bismo mogli ponuditi i drugima da poput nas koji smo ondje “doma”, dožive ljepotu boravka u ovom istarskom gradu – kaže Bernard Domniku, arhitekt iz tvrtke Kumpanija, govoreći o počecima apartmana PoliNas. Riječ je zapravo o prostranom zasebnom stanu u obiteljskoj kući koji je dovršen još 2007. godine zajedno s cijelom kućom, ali je sve do 2013. godine prazan čekao svoje prve stanare. Površina stana je 78 četvornih metara, a sastoji se od dnevnog boravka povezanog s kuhinjom, dvije spavaće sobe, s kupaonicom i balkonom.

Kreativna rješenja

– Od početka projekta glavna želja nam je bila napraviti prostor koji će biti više od “spavaonice”. Željeli smo gostima ponuditi suvremen, ugodan i komforan dom, daleko od njihova doma, i time ponuditi dodatnu vrijednost njihovu boravku u našem gradu. Naime, drago mi je što se polako podiže svijest o tome da u turizmu ne možemo više nuditi samo prirodne ljepote, nego i sadržaje i uvrstiti novu ponudu. Isto tako, smještaj gostiju vrlo je važna karika.

S obzirom na naše struke i obrazovanje, morali smo dati doprinos i ponuditi nešto više, apartman prepoznatljiva i upečatljiva identiteta koji je na nivou ambijenta – objašnjava arhitekt i dodaje da je proces uređenja zahtijevao mnogo kreativnih rješenja i ideja, ne bi li relativno malim financijskim iznosom postigao maksimalan efekt i da bi se uređenjem pratila funkcija. – Da bismo postigli efekt doma, odlučili smo apartman urediti retrodetaljima koji evociraju prošla vremena.

Netipična kuhinja

Bez obzira na noviji datum gradnje i suvremeno uređenje, stječe se dojam da je tu već dulje pa se time referira na okolnu gradnju i ambijent. U ovakvom konceptu uređenja važno je bilo poštovati određena pravila tako da se u neutralnom i funkcionalnom interijeru istaknu detalji i time prostoru daju identitet.

Kombinacija istaknuto/neutralno tako se koristila s rasvjetom, gdje su kombinirana jeftinija rasvjetna tijela s dizajnerskim Artemide plafonijerama iz 70-ih godina i Modular ugradbenim lampama koje je osigurao 2rPi studio – ističe arhitekt Bernard Domniku i napominje da je namještaj kombinacija povoljnog namještaja iz velikih trgovačkih lanaca, dizajnerskih detalja i namještaja izrađenog po mjeri. – Tako je netipičnu kuhinju dizajniranu prema potrebi i funkciji prostora izradila tvrtka Inkea prema nacrtima, kao i neke detalje namještaja u interijeru, poput specifično riješenih polica iznad umivaonika s ogledalom te konzolne police u spavaćoj sobi koja ima višestruku funkciju.

Kolekcija antikviteta

Također u apartmanu ima ponešto starih razglednica Pule koje tata kao strastveni kolekcionar antikviteta skuplja, kao i srednjoškolskih i fakultetskih radova dizajnerice Sare Domniku iz tvrtke Shushe koja je također osmislila i vizualni identitet koji je među ostalim apliciran i u interijeru – priča Bernard Domniku.

U apartmanu prevladava prirodna struktura i boja dimljenog i izbijeljenog hrasta u neutralnom bijelom interijeru i dekori od istarskog kamena koji daju smirenu atmosferu i referiraju se na postojeće podneblje i tradiciju. Iznimka su samo detalji u žutoj boji koji spajaju elemente sunca i retra.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:47