Tip-top

Kako u 65 kvadrata organizirati životni prostor za tročlanu obitelj u gradu? Ovako!

 VITALINA VOROSHKEVICH/
Dizajnerica Katerina Shiljuk maksimalno je iskoristila površinu u projekt za mladu obitelj s djetetom osnovnoškolske dobi

Vlasnici stana, investitori projekta, vole putovanja, aktivnosti na otvorenom, zajedničko provođenje vremena, susrete s prijateljima pa su i želje bile u skladu s njihovim životnim stilom: funkcionalan, suvremen i jasan dizajn bez suvišnih detalja. Na površini od 65 četvornih metara dizajnerica nije izlazila iz zadanih okvira. Ipak, zahvaljujući preuređenju, bilo je moguće napraviti zajednički kuhinjsko-dnevni prostor, dječju sobu i izoliranu spavaću sobu bez prozora za roditelje, kao i osigurati prostrane sustave za pohranu.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/

Posebnost stana je panoramski prozor od pet metara u zajedničkom prostoru - prostoriju ispunjava svjetlošću koja dopire čak i do hodnika. Konfiguracija stana u cjelini je fluidna: ulazni dio je od hodnika odvojen furniranim letvicama koje propuštaju svjetlost. Odlučili su objediniti kupaonicu, a za potrebe kućanstva dodijelili su malu ostavu-vešeraj.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

Glavni prostor stana je kuhinja-dnevni boravak. Druga najveća soba u stanu je dječja soba. Unatoč maloj površini roditeljske spavaće sobe (samo 9 četvornih metara), u sobi su zadržane sve glavne funkcije: postavljen je bračni krevet s prolazom, ormar i noćni ormarići.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

Kuhinja je izrađena po mjeri, dimenzije ormara su standardne, širina 600 mm i sadrži sve potrebne uređaje: ugradbeni hladnjak, pećnicu i mikrovalnu. Ploča za kuhanje odabrana je s dva plamenika kako bi se uštedio radni prostor. Napa je skrivena. Mali kućanski aparati odlažu se u ladice. Za skladištenje rasutih proizvoda predviđena je ladica "teret". Sva vizualna buka (spužve, deterdženti) spremaju se u poseban organizator ispod sudopera.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

"Drveni furnir je ekološki prihvatljiv materijal koji svojim dekorativnim i praktičnim svojstvima nadmašuje proizvode od punog drva, daje udobnost i posebnu atmosferu interijeru", objašnjava dizajnerica, te dodaje, “u svojim projektima pridržavam se jednog stila u cijelom prostoru. Stoga se akcenti u boji, teksture stakla, drveta, porculanskog kamena dupliciraju u gotovo svim sobama. To čini jedinstveni stil i karakter interijera. Na primjer, keramika u prostoru hodnika slična je podovima u radnom prostoru kuhinje. Tekstura kamena na kuhinjskoj stražnjoj ploči duplicirana je i u kupaonici."

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

"Furnirane MDF letvice podupiru zidne ploče u hodniku, dnevnom boravku i spavaćoj sobi, koje pak služe kao akcent u ovim prostorijama. Tekstura furnira se ponavlja na frontama kuhinje, dok su zidovi u hodniku, kuhinji-dnevnom boravku, dječjoj sobi i praonici obojeni istom bojom. Pod je laminat koji odgovara zidnim pločama. Za akcente u boji odabrane su složene duboke nijanse: tamni ultramarin, sjena smreke i terakota. Ove se nijanse mogu pronaći uglavnom u tekstilu. Odnosno, zamjenom tekstila možete promijeniti raspoloženje interijera", pojašnjava.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

Spavaća soba za roditelje je napravljena bez prozora, nalazi se u stražnjem dijelu stana. Kako bi svjetlost ušla u prostoriju, ispod stropa u unutarnjoj pregradi predviđen je prozor. Umjesto vrata postavljene su klizne staklene pregrade, a obješene su i zavjese za zamračivanje kako bi se stvorila privatnost.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/

Na akcentnom zidu spavaće sobe, osim zidnih drvenih ploča, korištene su obojene gipsane ploče u obliku okomitih letvica. Tema vertikalnosti također se održava u cijelom interijeru: vertikalne rasvjetne trake i letvice u hodniku, gipsane ploče u spavaćoj sobi, glodane fasade na radnoj površini u dječjoj sobi, vertikalna podjela zidnih ploča u dnevnoj sobi.

"Krevet u roditeljskoj spavaćoj sobi rađen je po narudžbi prema mojim skicama, tehnički dio je osmišljen s proizvodnjom, kožne pojaseve izradio je majstor koji se bavi isključivo kožnim proizvodima i poznaje sve probleme u radu s ovim materijalom", priča.

"Željela sam jasno razgraničiti dječju sobu prema funkcijama tako da se prostor za rekreaciju i spavanje ne presijeca s prostorom za učenje. Također, dio sobe je ostavljen slobodan - ovo je mjesto za kreativnost, koje će se mijenjati ovisno o dobi i hobijima djeteta", objašnjava dizajnerica.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

Dječja soba je vrlo svijetla zahvaljujući panoramskom prozoru od tri metra i udobna zahvaljujući kombinaciji boja, teksturama tekstila i ukrasnim elementima.

Dječja soba je uređena u neutralnim bojama, uzimajući u obzir moguću transformaciju za drugo dijete. Kombinacije boja malo su drugačije od koncepta cijelog stana - ovdje se pojavila nijansa bež i ružičasti puder.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

Sustavi za pohranu u sobama organizirani su u obliku ugrađenih ormara, koji su izrađeni po narudžbi. Za cipele je izdvojen cijeli ormar dubine 40 cm, vlasnici se više ne moraju baviti beskrajnim čišćenjem sezonske obuće, samo trebaju pripremiti cipele za sljedeću sezonu i staviti ih na višu policu. Gornja odjeća i dodaci također su dobili zaseban ormar.

Hodnik stvara opći dojam stana. Prvo što privlači pogled pri ulasku su grafičke svjetlosne linije čiji se odrazi “igraju” u ogledalu. Furnirane letvice podržavaju naglasak i dinamiku okomitih linija, omeđujući ulazni prostor od glavnog hodnika.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

"Kupaonica je kombinirana, no mi smo je uspjeli pretvoriti u mali spa prostor koji pomaže opustiti se i pobjeći od svakodnevnih briga. Samostojeća kada je bila san vlasnika. Prostor za tuš ustupilo je mjesto u korist praonice rublja. Možda je kontroverzna odluka o postavljanju samostojeće kade kao jedinog mjesta za obavljanje higijenskih postupaka, ali u praksi se pokazala dobrom, kupci su zadovoljni", kaže dizajnerica.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/
image
VITALINA VOROSHKEVICH/

U dizajnu su korištene tri vrste pločica različitih tekstura - drvena, kamena i glatka bijela. Drvena tekstura duplicirana je u materijalu ormara, izrađena je od obične iverice Egger.

image
VITALINA VOROSHKEVICH/

“Umjetnost u kupaonici – zašto ne? Jedan od trendova u dizajnu interijera je percipirati i dizajnirati kupaonicu kao punopravnu sobu, učiniti je prirodnim nastavkom interijera stambenog prostora. Stoga smo postavili postere u skandinavskom stilu na jedan od akcentnih zidova”, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:44