U POSJETI

Kako su Sanja i Denis u svom novom samoborskom stanu udovoljili uvjetima o kojima svi pričaju

 Berislava Picek/Cropix
Mlada četveročlana obitelj preselila se iz Zagreba u Samobor, kako bi sebi omogućili ugodniji i mirniji život

Već duže vrijeme slušamo i čitamo o tome kako je pandemija covid-19 promijenila naše domove. Uvelike je utjecala na naš doživljaj prostora, korištenje određenih prostorija te na sam tlocrt, a ujedno je izrodila i neke nove zahtjeve. U nekoliko navrata smo vam donosili primjere tih "novih" domova, ali nikada jedan koji je iz našeg područja i koji je izravno nastao pod utjecajem globalnih promjena.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kako prenosi nekoliko poznatih portala za arhitekturu i dizajn, u pandemijskim domovima rodila se velika potreba za nekim novim prostorima koji do sada nisu bili toliko bitni i zapravo su se smatrali ili traćenjem prostora ili luksuzom. Kućni ured, igraonica za djecu te terasa ili balkon preuzeli su skoro pa glavnu ulogu u ove posljednje dvije godine. Tako su Sanja i Denis Baković u svom novom samoborskom stanu od gotovo 160 četvornih metara odlučili udovoljiti tim novim uvjetima i stvoriti funkcionalan dom koji sadrži sve navedne prostorije i još mnogo toga. Iako prijedlog zaduženog arhitekta nije odražavao takav jedan suvremeni tlocrt, Sanja je sama odlučila preraditi ga i dodati prostorije koje će u najmanju ruku olakšati njezin život kao i život njezinih ukućana.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Ova mlada četveročlana obitelj prije svog novog stana u Samoboru, živjela je u Zagrebu, ali razne promjene kako u obitelji, tako i potres i pandemija nagnali su ih da se odluče preseliti u malo mirnije područje i u znatno veći stan. Sanjin suprug ima svoju građevinsku tvrtku i bavi se izgradnjom stambenih zgrada pa je zapravo selidba bila njegova ideja nakon što je završio novu zgradu u Samoboru. Puno veći prostor i povoljna lokacija presudili su da se i Sanja složi s tom idejom.

Prostrani stan se sastoji od velikog ulaznog hodnika, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, dječje igraonice od čak 15 metra četvornih, kućnog ureda te walk in ormara veličine jedne skromne sobe. Osim ovih unutarnjih prostorija stan ima još i dva balkona i terasu od 25 metara četvornih. Dođe li ponovno do kakvog zatvaranja ili neke nove pandemije Bakovići mogu biti u potpunosti mirni, njihov komforni stan ima baš sve potrebno da uopće ne trebaju izlaziti iz njega.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Čitavo uređenje stana je većinom bila moja ideja - govori nam vlasnica - Iako sam prvenstveno netko tko više naginje crno - bijelim tonovima u ovom slučaju sam pokušala nešto drugačije. Polaznu točku za uređenje sam pronašla u velikoj slici koju smo posjedovali od prije i odlučila sam se bojama prilagoditi njoj, jednostavno bila mi je inspirativna.

Tako kroz stan možete vidjeti plave i zelene tonove, kako na zidovima tako i u detaljima, ali jednako tako i nešto hrabrije boje poput žute ili narančaste. Spomenute kombinacije boja ublažene se s ponekim komadima u sivoj boji i prirodnim materijalima.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Jedino što sam točno znala da želim je walk in ormar i plava kuhinja. Ovakve plave kuhinje su nešto što sam viđala u posljednje vrijeme i jako mi se svidjelo. Iako zvuči kao jedan sasvim uobičajen zahtjev to i nije baš bilo lako postići tako da sam morala naručiti kuhinju po mjeri koju su mi izradili stolari iz Vinkovaca, koje sam odabrala jer sam željela imati nešto iz svoje Slavonije iz koje sam inače rodom. Ostatak stana je nastajao po inspiraciji i pokojim suprugovim nenametljivim zahtjevom. Njegova jedina želja je bila da mu se ostavi prazan zid za televizor, a da sve ostalo može biti po mome i tako je i bilo - ističe Sanja i dodaje - Kućni ured je prostor koji prvenstveno služi suprugu pa je na taj način i uređen, s bojama i detaljima koje one voli, dok je dječja igraonica malo carsto za naše dvoje djece. Iako je to trebala biti spavaća soba za jedno dijete, kako su još mali oni dijele jednu sobu pa sam odlučila taj dodatni prostor urediti samo za njih. Velika prednost ovoga stana su svakako i vanjski prostori, gdje su nam balkoni i terasa raspoređeni na opozitne strane pa možemo uživati u suncu cijeli dan, a još kad tome dodamo veliku kvadraturu i divan pogled to su zapravo jednakovrijedni prostori kao i unutarnji, gdje provodimo većinu našeg vremena.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Pomoć arhitekata i dizajnera je uvijek dobrodošla, ali prilagoditi stan i potpunosti svojim potrebama je nešto što ipak može samo netko tko boravi u tome stanu, a to je zapravo ključni korak da bi nešto od običnog prostora postalo dom. Sanja je učinila upravo to, stvorila je ugodni i udobni dom za svoju obitelj gdje je svatko ima nešto svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2022 18:37