U GOSTIMA

Kako je spavati u vinogradu? Nekadašnja klet preuređena je u vilu za odmor

 Nikola Zoko
Obitelj Škorak digla je čak tri kredita kako bi realizirala obiteljski projekt u selu Sedlarici, na najvišem vrhu Bilogore

Selo Sedlarica pripada općini Pitomača, a nalazi se na sjevernim obroncima Bilogore, u vrlo razvijenom vinogradskom kraju koji prvenstveno čine mnogobrojni privatni proizvođači vina na manjim obiteljskim površinama. Na jednom obiteljskom imanju u Lipici, na najvišem vrhu Bilogore, gdje se nalazi i radarski centar, usred vinograda, nedavno je otvorena ruralna kuća za odmor naziva Villa Lipica.

image
Nikola Zoko

Ukupne je površine 280 kvadrata, s tim da je korisna površina kuće koja je na raspolaganju gostima 200 kvadrata. Osim vinarije, sadrži i spa zonu sa saunom te jacuzzijem

image
Nikola Zoko
image
Nikola Zoko

Njezini vlasnici, supružnici Vanja i Mario Škorak, ispričali su nam sve o preuređenju ove nekadašnje kleti, koja se ističe svojom lokacijom, ali i sadržajem. Naime, kuća nudi neograničen pogled na tri strane svijeta, dok je s četvrte šuma sjevernog obronka Bilogore, a osim saune i jacuzzija sadrži i vlastitu vinariju s vrhunskim i nagrađivanim vinima toga kraja.

- Kuću i vinariju sagradili su Vanjini roditelji 1985. godine, kao dvojni objekt. Gornji dio, koji čine prizemlje i potkrovlje, planiran je u turističke svrhe kao kuća za odmor, dok je donji dio, suteren, planiran u ugostiteljske svrhe, kao vinski podrum i kušaonica vina. Uz objekt je sagrađen vinograd s otprilike 1000 komada trsova graševine te je Vanjin otac paralelno uz uređenje vinskog podruma s pretprostorom i kušaonicom vina počeo proizvoditi i vrhunsko vino - prepričava Mario Škorak.

Kuća ima neograničen pogled na tri strane svijeta pa su spavaće sobe nazvane Slavonija, Podravina i Bilogora

Suprugu Vanju, kaže, zna već 30 godina, tako da je bio upoznat s planom razvoja ove male vinarije te postupkom i tehnologijom proizvodnje vina. U to su vrijeme, dodaje, i njegovi roditelji posjedovali jedan manji, obiteljski, "hobi" vinograd, ali priznaje da nikad nije imao volju obavljati sve one radove koji su potrebni kako bi se došlo do trenutka berbe grožđa i procesa proizvodnje vina, "vinifikacije". Ipak, interes za ovu vrstu proizvodnje stalno je bio prisutan.

image
Ib Production/
image
Ib Production/

Vlasnici su pokušali u tradicijski stil gradnje 80-ih i 90-ih godina uklopiti moderan stil uređenja interijera, koristeći ideje nekih od najbolje uređenih turističkih objekata u Hrvatskoj koje su obišli tijekom godina

image
Ib Production/

- Jedan događaj preokrenuo je cijelu situaciju, a to je bila nezgoda Vanjina oca, nakon koje se on bazirao samo na trenutne poslove, a razvoj i završetak vinarije te jednog turističko-ugostiteljskog objekta u ovom našem kraju stavljeni su po strani - prepričava, dodajući kako je objekt nastavio funkcionirati kao prostor za manja obiteljska druženja i proizvodnju vina za vlastite potrebe.

Četiri sunca

Budući da Vanja i Mario već godinama uživaju u raznim aktivnostima u prirodi te su kao članovi rekreacijskog društva Zeleno srce iz Pitomače biciklima obišli dosta destinacija u Hrvatskoj i Mađarskoj, gdje su se upoznali s turističkom ponudom kuća za odmor, s vremenom su došli na ideju da ovaj objekt završe prema prvotnom planu.

- Vanjini roditelji darovali su nam ovu nekretninu, podigli smo kredit, pa još jedan, pa još jedan, i konačno, nakon gotovo tri godine, ishodili rješenje kojim se odobrava obavljanje ugostiteljske djelatnosti, što uključuje i smještaj, u ruralnoj kući za odmor Villa Lipica - kaže te ističe kako su nastavili i s proizvodnjom vina iz vlastitog vinograda te proizvodnju proširili na rajnski rizling zajedno s kooperantima. Vino s kojim ostvaruju izvrsne rezultate proizvode pod nazivom HARSAN, što je povijesni naziv za Lipicu, a dolazi iz mađarskog jezika, gdje harsfa znači lipa.

image
Ib Production/
image
Ib Production/
image
Ib Production/

Ruralna kuća za odmor najviše je kategorije, s četiri sunca. Ukupne je površine 280 kvadrata, s tim da je korisna površina kuće koja je na raspolaganju gostima 200 kvadrata, uz dodatni, natkriveni parkirni prostor za četiri vozila. Kapacitet joj je za deset osoba, od čega šest odraslih i četvero djece. Sastoji se od dnevnog boravka, blagovaonice, kuhinje, tri spavaće sobe, od kojih dvije imaju zasebne kupaonice, zatim ostave s perilicom i sušilicom rublja, spa zonom koja uključuje finsku saunu i hidromasažnu kadu te vinarije.

S obzirom na poglede koji se nude, sobe su nazvane Slavonija, Podravina i Bilogora. Iz sobe Slavonija pogled na istok seže sve do Baranje. Orijentir za to je, pojašnjavaju vlasnici, Vilanjska planina u Mađarskoj, poznata i kao Piramida, a riječ je o jednom od najvinorodnijih krajeva Mađarske iznad mjesta Villány. Iz sobe Podravina pogled seže do nebodera u Mađarskom gradu Nagyatád, vidi se gotovo cijela hrvatska Podravina, dok pogled iz sobe Bilogora seže sve do Međimurja.

image
Ib Production/
image
Ib Production/
image
Ib Production/

Turistički potencijal

- Budući da je objekt svojim gabaritima već ranije bio određen, pokušali smo u tradicijski stil gradnje 80-tih i 90-tih godina uklopiti moderan stil uređenja interijera. Koristili smo ideje nekih od najbolje uređenih turističkih objekata u Hrvatskoj, a sav je namještaj izradio lokalni proizvođač namještaja. Sve građevinske, završne i elektroinstalaterske radove izveli su poslovni subjekti iz Pitomače - nabraja.

Posebno su ponosni na vinograd, a osim ponude vlastitih proizvoda, imaju suradnju i s jednim proizvođačem ekoloških vina koji svojih 12 vrsta vina proizvodi u pet kilometara udaljenom ekološkom vinogradu na četiri hektara.

image
Ib Production/
image
Nikola Zoko
image
Ib Production/

- To uključuje obilazak eko vinograda, degustaciju ekoloških vina u njihovu podrumu, degustaciju vina u našem podrumu s uključenom večerom na završnom druženju uz naše pitomačke tamburaše - navodi Mario Škorak, dodajući kako su gostima još na raspolaganju dva električna i četiri klasična bicikla, posjeti vidikovcu TIC Klopotec, četiri kilometra udaljenoj rodnoj kući Petra Preradovića, zatim 10 kilometara udaljenoj rijeci Dravi, gdje se nude rafting i vožnje kanuima...

Cijeli je projekt, ističe, nastao je iz hobija, isto kao i uređenje još jedne kuće za odmor, u Aršanju, gdje također žele dovesti posjetitelje, predstaviti im tradiciju i posebnosti ovog kraja. Ako se cijela priča razvije, ne isključuju mogućnost da se turizmom počnu baviti i profesionalno.

image
Nikola Zoko

- Prekrasna priroda, vlastiti vinograd iz kojeg su proizvedena vrhunska vina, upoznavanje s ostalim proizvođačima vina, sira, domaćih suhomesnatih proizvoda, tradicijske kuhinje, rijeke Drave... vidimo kao poseban i do sada nedovoljno otkriven turistički potencijal od kojega cijela zajednica može napredovati - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:03