DALEKO OD CIVILIZACIJE

Kako je seoska kuća s domaćim životinjama u zaleđu Vodica postala samoodrživo imanje

 Lidija Lolić Photography
Nekadašnju seosku kuću s domaćim životinjama okruženu maslinama obitelj Šurija iz Vodica pretvorila je u suvremenu vilu

Daleko od ceste i civilizacije, toliko daleko da nema ni električne niti vodovodne mreže, u zaleđu Vodica, u vodičkim poljima plodne zemlje, nalazi se Villa Meravigliosa. Ova nekadašnja seoska kuća u masliniku s domaćim životinjama i pripadajućom garažom postala je moderni, samoodrživi objekt, a sve zahvaljujući želji obitelji Šurija koja joj je odlučila podariti novi život.

Projekt spajanja stare kuće i garaže te nadogradnje prepušten je arhitektici Nastji Alfier iz arhitektonskog ureda Prostor, dok se za uređenje pobrinula dizajnerica interijera Matea Zeba.

image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography

- Objekt je kombinacija starogradnje i novogradnje. Stari dio kuće je ovaj s drvenim krovištem i gredama. Prepoznat ćete staru kuću po gredama i španjolskoj žbuci na zidovima. Između stare kuće i garaže nadograđen je moderni novi dio u kojem se sada nalazi dnevni boravak i bar, a u bivšoj garaži nalaze se spavaće sobe s kupaonicama - pojašnjava dizajnerica interijera Matea Zeba.Prve želje vlasnika, dodaje, bile su postići “wow” efekt sa suvremenim materijalima i formama bez iskorjenjivanja postojećih rustikalnih detalja i pojedinih segmenata kao što su grede, drveni strop, španjolska žbuka, stara drvena škrinja, pojedine vaze i amforu, kameni detalji, kamin...

Imanje se prostire na 12.000 kvadrata te zbog svoje prostranosti nudi puno opcija za aktivan i kvalitetan odmor. Potpuno je izolirano i okruženo brdima, a u blizini nema susjednih kuća. Cijelo imanje specifično je po tome što je samoodrživo: puno je uloženo u sustav solarnih panela, a kuća ima i sustav prikupljanja i filtracije kišnice.

image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography

U podnožju terena ulazi se automobilom te se penje betoniranom stazom kroz maslinik do parkirališnog mjesta uz kuću. Kada se izađe, čeka vas veliki dvor s prekrasnim stablima i raznoraznim dekorativnim biljkama. Sama kuća prostire se na dvije etaže s gornjom i donjom terasom. U desnom kutu gornje terase nalazi se ognjište za romantične zalaske sunca i večeri, a sasvim na drugoj strani nalazi se mekani umjetni travnjak kao podloga za dječje igralište. Tu su ljuljačke, tobogan s kućicom i stol za stolni tenis.

Na imanju nema električine ni vodovodne mreže, a objekt je samoodrživ. Uz sustav solarnih panela kuća ima i sustav prikupljanja i filtracije kišnice

Krene li se prema donjoj terasi, nailazi se na prekrasno osvijetljene stepenice i pogled na impozantnu prirodu. Na donjoj terasi je bazen sa sunčalištem i kućica s kaminom, ljetnom kuhinjom i vanjskom blagovaonicom.

image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography

U eksterijeru su birane neutralne nijanse isključivo prirodnih materijala kako bi se iskazalo poštovanje prema prirodi.

- S prirodom se ne isplati nadmetati jer ona uvijek pobjeđuje. Možemo joj se prikloniti ili odudarati od nje - kaže Matea, dodajući da je bazen također drukčiji od standarda.

- Umjesto standardnog mozaika koji svi očekuju, odabrali smo varijantu plavog mramora sa šarenim žilama - kaže Matea, dodajući da je u vili idealno probdjeti noći na ležaljkama gledajući ljetno zvjezdano nebo. Dovoljno je učiniti “klik” na prekidaču, isključiti rasvjetu te uživati u spektaklu. Matea priznaje da je najzadovoljnija vanjskom rasvjetom i noćnim fotografijama imanja koje jednostavno oduzimaju dah.

image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography
image
Lidija Lolić Photography

- Imanje uistinu ima dušu i priču i nije samo jedna luksuzna vila za najam u nizu. Od seoske kuće s domaćim životinjama koja ima prošlost do ovakvog zdanja bio je dug put. Bilo je divno gledati kako se nečije želje ostvaruju. Bilo je i teških trenutaka u kojima se činilo da nema kraja radovima i financijskom ‘curenju’. Bilo je trenutaka pucanja, trenutaka pred odustajanje, trenutaka u kojima je svatko ovisio o nekome drugom dobavljaču, izvođaču, ali radilo se sa srcem. Klijenti su uistinu uložili svoj život u sve ovo i divno je bilo gledati i sudjelovati u realizaciji istog - kaže dizajnerica Matea Zeba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:38