Kad klijenti nisu zahtjevni i …

Kad kosine odrede smjer uređenja

Moderno potkrovlje od 110 m2 u Zagrebu

Ovo mi je jedan od dražih stanova koje sam uređivala. Klijenti nisu imali mnogo zahtjeva, a oni koje su postavili odredili su smjer uređenja. Željeli su svijetle podove, da sav namještaj bude visokog sjaja, da prevladava neutralna paleta boja te da ima što više prostora za spremanje stvari, a sve ostalo prepustili su nama – priča dizajnerica interijera Mirjana Mikulec iz studija Domus Nobilis dok nas uvodi u potkrovlje površine 110 četvornih metara u Zagrebu, moderno uređeno, s velikim kosinama u svim prostorijama.

A upravo su kosine bile najveći izazov dizajnerici i njezinom timu za efikasno osmišljavanje ovog obiteljskog doma. Kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak jedna su cjelina i središnje mjesto stana. Kuhinja je šankom odvojena od ostatka prostora i to po užem dijelu nosivog zida koji nisu smjeli rušiti. No, unatoč toj prepreci, arhitekti su se dosjetili pametnom rješenju i napravili otvor u njemu te tako vizualnu povezali prostor.

Dva glavna zahtjeva imali su vlasnici – svijetli podovi i namještaj u visokom sjaju

– Kuhinja je jedan od upečatljivijih dijelova stana. Izrađena je, kao i ostatak namještaja u stanu, po mjeri od bijelog mediapana visokog sjaja. Radna ploha je od lak stakla koje je također postavljeno na zid umjesto pločica. Napa je neobična i više sliči na lampu, njezina unutrašnjost je boje fuksije i to je jedina jača boja u stanu – opisuje dizajnerica Mirjana Mikulec i dodaje da u stanu prevladava bijela koju, tvrdi, mnogi neopravdano opisuju kao dosadnu.

– Bijela može stvoriti dramatičan, moderan, shabby chic i bilo koji drugi stil. I zato je volimo. Također, bijela je u prednosti nad ostalim bojama jer spaja nespojive prostorije, stvara kontinuitet i harmoniju u prostoru.

Taj je trik dizajnerica iskoristila i u ovoj priči. Na podu je izbijeljeni hrast, koji se proteže po cijelom stanu, osim u sanitarnim prostorima gdje je pod od visokodekorativne smole. Boju je trebalo uskladiti s parketom pa je odabrana neutralana bež-siva nijansa i nema velike rezlike.

Osim bijele, u dnevnom boravku korištene su nijanse sive te crne boje. Svakako se moraju spomenuti i kultni dizajnerski komadi koji se ističu u ovom dijelu stana, u dnevnom boravku fotelja Barcelona, a u blagovaonici crni Eames stolci.

Posebna pozornost u stanu posvećena je osvjetljenju prostora, a time i odabiru rasvjetnih tijela jer stropovi nisu ravni. – Umjesto plafornijera, na ravnom dijelu stropa ugradili smo nadgradnu “spot” rasvjetu Lotis.

Na kosinama smo, pak, morali biti kreativni. Nadgradne reflektore postavili smo u dječjoj sobi te dodali samostojeću podnu radnu lampu, a zglobnu, stropnu lampu smjestili smo iznad blagovaonskog stola gdje nismo mogli postaviti klasične visilice. Na taj se način blagovaonska lampa može micati po potrebi – objašnjava dizajnerica. Osim glavne spavaće sobe, stan se sastoji i od dviju dječjih soba, muške i ženske.

U dječjoj muškoj sveprisutna bjelina razbijena je sivim ladičarom, drvenim radnim stolom u boji svijetlog hrasta te zidom u smeđem tonu. Tepih se slaže poput puzzlea. Ženska dječja soba, pak, sasvim je druga priča. To je, naime, jedina prostorija u domu koja stilom i odabirom boja odskače od ostatka stana. U njoj prevladava kombinacija roza i bijele boje s romantičnim detaljima.

Još jedan izazov za dizajnericu Mirjanu Mikulec i njezin tim bio je gdje smjestiti mnogobrojne umjetnine koje posjeduju vlasnici. Odlučili su najveći dio smjestiti u hodnik i to na samo jednu stranu jer bi u suprotnom djelovao uži, a sada izgleda čišće i zanimljivije.

Iako smo naučeni da kupaonica i zahod nisu najatraktivniji dijelovi stana, ovdje to nije slučaj. Ni najmanje. I te su prostorije bijele, a odabrane su pločice koje imitiraju bijeli mramor. Jedan zid u velikoj kupaonici obložen je mozaikom, a jedino što je ekscentrično je barokno zlatno ogledalo koje je značajno osvježilo vizualni dojam.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 12:05