Bez buke i gužva

Kad arhitektica za sebe osmisli kuću: Ima kotače, 9 kvadrata i zadovaljava sve potrebe obitelji

 Deyan Tomov
Bugarska arhitektica Hristina Hristova osmislila je svoju kuću za odmor kako bi izbjegla ljetovanje u skupim i prenapučenim resortima

U želji da svoj odmor provede što kvalitetnije bez buke i gužve, odlučila je dizajnirati kućicu prema potrebama svoje obitelji. Nakon malo promišljanja, skovan je plan za izgradnju Kolelibe, izraz koji arhitektica prevodi kao "mala kuća s kotačima".

image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov

Ova mala kuća na kotačima, površine samo 9 četvornih metara, bila je pravi izazov za arhitekticu. U tako mala kvadrata trebalo je smjestiti sve nužno za ugodan odmor, a da ipak ne bude previše skučena. Od male kuhinje koja je opremljena svim potrebnim uređajima, skladišnog prostora koji je uglavnom vješto skriven, pa do mini sofe koja se u samo nekoliko poteza pretvara u udoban ležaj, baš sve što je zamislila dizajnerica je uspjela smjestiti u interijer. Cilj projekta bio je da cijela obitelj više vremena provodi u prirodi te da na odmoru uživaju u međusobnom druženju i jednostavnijem načinu života.

image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov

"Kako je glavni cilj ovog projekta bio da više vremena provodimo vani i nadoknadimo tmurne, kišne i zimske dane u uredu, eksterijer smo učinili prirodnim nastavkom interijera", objašnjava Hristova. "Velika klupa koja se proteže preko glavne fasade napravila je dovoljno prostora za naše drage prijatelje koji nam dolaze u posjet. Pod baldahinom smo provodili duga poslijepodneva pijući rashlađeno vino. A kako bugarska tradicija nalaže, često se naše popodnevno vino pretvaralo u duge večere s plodovima mora i lagane glazbe."

image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov

Koleliba je izgrađena od drveta, s izolacijom od kamene vune i oblogom od bugarskog bora. Namještaj, dio unutarnjih zidova i podova izrađeni su od brezove šperploče, a šperploča i drvo su nauljeni Osmo zaštitnim premazom. Unutra je puno prirodnog svjetla zahvaljujući prozorima pune visine.

image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov
image
Deyan Tomov
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:35