UGODNO I TOPLO

Izazovna rekonstrukcija stana u potkrovlju beogradske zgrade stare skoro sto godina

 Milan Ilić i Jovana Rakezić

Prilikom projektiranja interijera stana ideja vodilja je bila stvoriti udoban i topao prostor, čiji će dizajn biti izvanvremenski i aktualan. U cilju postizanja ovakvog efekta projekta je uključivao kombiniranje modernih i rustikalnih elemenata i korištenje provjerene neutralne palete boja i prirodnih materijala, objašnjavaju arhitekti iz studija Štafeta koji su renovirali ovaj beogradski stan.

image
MILAN ILIC/
image
Milan Ilić i Jovana Rakezić
image
Milan Ilić i Jovana Rakezić

Osmišljavanje i realizacija projekta donijeli su arhitektima različite izazove, kako zbog starosti zgrade koja datira iz međuratnog perioda, tako i zbog zatečenog rasporeda prostorija. Osnova stana ima izraženu dužinu, a ulaz se nalazi na užoj strani, što je otežalo proces kreiranja funkcionalnog rasporeda. Dodatni izazov je bila pozicija nosećih stupova, koji su se nalazili po sredini prostora buduće kuhinje i dnevnog boravka. Njihovo premještanje je bilo moguće zahvaljujući tome što se stan nalazi u potkrovlju. S obzirom na starost zgrade, ovi originalni drveni stupovi bili su neupotrebljivi – kao zamjena iskorištena je sto godina stara hrastova greda, postavljena između dnevne sobe i kuhinje, čime je zadržana autentičnost prostora. Originalna kupaonica je bila izuzetno mala, te je ona novim planom izmještena, urađene su i nove instalacije, a podjednaka estetska prati stil primijenjen u ostatku stana.

image
MILAN ILIC/
image
MILAN ILIC/
image
MILAN ILIC/

Dnevna zona je veoma dobro osvijetljena prirodnom svjetlošću i otvorenog je plana, tako da se dnevni boravak nadovezuje na kuhinju i blagovaonicu. U ovom prostoru sačuvane su i originalne krovne grede i ogoljeni zid od opeke, koji doprinose autentičnosti ambijenta. Tople nijanse ovih materijala dodatno se ističu u odnosu na neutralne tonove bijele, sive i bež boje primijenjene u prostoru. Namještaj je u velikoj mjeri pravljen po mjeri – kuhinjski elementi od prirodnog drveta u bijeloj i natru boji, blagovaonski stol od oraha, sofa, restaurirane retro fotelje i komoda za odlaganje, koja ujedno služi i kao donji dio stubišta. Čitav prostor obogaćen je biljkama, tekstilnom dekoracijom, rasvjetom od ratana, kao i osobnim i obiteljskim uspomenama, piše na stranici SuperProstor.

image
MILAN ILIC/
image
MILAN ILIC/
image
JOVANA RAKEZIC/

Centralno mjesto u dnevnoj zoni predstavlja zid sa stubama koje vode na gornji kat potkrovlja. S obzirom na uvijete pozicije, stubište je trebalo osmisliti tako da vizualno i funkcionalno ne opterećuje i ne zatvara prostor dnevne sobe. Zbog toga je ugrađeno konzolno stubište bijele boje, s izuzetno tankim gazištem kako bi se stvorio osjećaj lebdenja. Vertikalne šipke su dodane radi veće stabilnosti i sigurnosti, ali i estetike. Drvena komoda ispod stubišta dizajnirana je tako da, osim prostora za odlaganje, ima i funkciju prva dva gazišta. Cjelokupna rasvjeta i LED trake ispod kuhinjskih elemenata i rukohvata na stubištu omogućuju prigušeno, ambijentalno svijetlo i ugodnu atmosferu tijekom večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 05:45