TRŽIŠTE LUKSUZNIH NEKRETNINA

ISTRAŽILI SMO PONUDU I POTRAŽNJU RASKOŠNIH VILA NA JADRANU Za vile se traži i do 15 milijuna eura! Jesu li cijene opravdane?

Za vile se traži i do 15 milijuna eura! Jesu li cijene opravdane?

Iako je tržište nekretnina u Hrvatskoj gotovo punih osam godina bilo pod utjecajem recesije, a u pojedinim se regijama i dalje ne naziru znakovi oporavka, neka područja gotovo da nisu ni osjetila krizu. To se prije svega odnosi na tržište luksuznih nekretnina na Jadranu, na kojem se već nekoliko godina osjeti blagi rast potražnje i prometa.

O tome koji su novi trendovi kada govorimo o kupnji zemljišta i vila uz more i na otocima, odakle dolaze kupci te kako se kreću cijene razgovarali smo s Marijom Bojčić iz agencije LuxuryCroatia.net koja se bavi prodajom i najmom luksuznih nekretnina u Hrvatskoj.

- U vrijeme krize osjetio se pad potražnje u prodaji luksuznih vila, no taj pad nije bio drastičan pa je i oporavak bio relativno brz, s obzirom na to da su kupci uglavnom stranci kod kojih je kriza kratko trajala - kaže Marija Bojčić te dodaje kako kupci pretežno dolaze iz europskih zemalja, gdje dobar dio naših iseljenika traži lijepu nekretninu kako bi što češće boravio u Hrvatskoj, kao što su i dobrostojeći Hrvati iz Australije. Nadalje, neki kupuju u Hrvatskoj jer je jeftinije nego na Azurnoj obali, a Jadran ih podsjeća na Azurnu obalu, dok neki kupuju zbog klime i kvalitetnog standarda života.

VILA KOD DUBROVNIKA

Nalazi se uz more, opasana je zidom, a ima pet soba, šest kupaonica, terase, unutarnje dvorište s bazenom i staklenim mostom. Cijena joj je 13 milijuna eura

VILA NA ČIOVU

Ima šest soba i sedam kupaonica, vanjski i unutarnji bazen, jacuzzi i saunu, a nalazi se na plaži, u prvom redu do mora. Prodaje se za 2 milijuna eura

VILA KOD OMIŠA

Ima panoramski pogled na more, a prodaje se po cijeni od 700.000 eura

POSEBNOST

- Još jedan trend je kupnja nekretnine u kojoj će kupci uživati nakon umirovljenja pa se tako traže manje kuće u primorskim mjestima gdje postoji sva infrastruktura i gdje su dostupni liječnik i svakodnevna opskrba namirnicama - kaže.

Iako je potražnja za iznajmljivanjem znatno veća nego za kupnjom vila, često se dogodi da gost postane i kupac, ako ne vile u kojoj je ljetovao, onda neke druge kuće na lokaciji koja mu se svidjela. Također, domaći i strani kupci sve češće kupuju kuće, vile i zemljišta kao investiciju, kako bi kupljenu nekretninu nakon izgradnje ili obnove iznajmljivali turistima u periodima kada je sami ne koriste.
U svakom slučaju, najviše se, kaže, traže kuće, vile i zemljišta uz more, što bliže moru ili s pogledom na more. A kako se kreću cijene?

- Nekretninama koje su blizu mora cijene ne padaju, nego su stabilne, ponegdje čak i u laganom porastu, kao što su zemljišta prvi red uz more na prestižnim lokacijama. Nekretninama koje su 300 metara od mora i dalje cijene lagano padaju pa se u tom pojasu nađe lijepa kuća s tri spavaće sobe po cijeni od 150.000 eura - ističe i dodaje kako, primjerice, vila s pet spavaćih ensuite soba, bazenom barem od 50 kvadrata i okućnicom od 1000 kvadrata, u prvom redu do mora na mirnoj lokaciji, na tržištu postiže cijenu od 1,5 do 3 milijuna eura.

- Vila prvi red do mora koja ima bazen postiže još veću cijenu, a ako je s takvim karakteristikama unutar većeg grada, njezina cijena ide preko dva milijuna eura. Ako vilu okružuje zemljište od više od 2000 kvadrata, cijena može biti i preko 3, 4 milijuna eura ako je riječ o najvećoj potražnji na top lokacijama kao što su Hvar i Dubrovnik, također Brač uz obalu, Split, trogirsko područje i dubrovačko okruženje - nabraja.

Ipak, o prosječnoj cijeni, nastavlja, teško je govoriti jer su vile raznolike, kao i njihove lokacije. Može se govoriti o cijenama od 700.000 eura do 1,9 milijuna eura jer se u tom rasponu prodaje najveći broj takvih nekretnina. Iznad tih iznosa su vile koje su zaista po nečemu posebne, arhitekturom, veličinom, prestižnom lokacijom, povijesnim okvirom, namjenom...

NEREALNA OČEKIVANJA

No formiranje cijena, osim o lokaciji i blizini mora, veličini, opremljenosti, kvaliteti i okruženju, uvelike ovisi i o vlasnikovoj percepciji o vrijednosti njegove nekretnine te namjerava li je zaista prodati. U ponudi se tako mogu pronaći vile s cijenom do 15 milijuna eura, a upravo iz tog razloga, naglašava Marija Bojčić, važno je angažirati agenciju koja će znati prepoznati odgovara li cijena kvaliteti i sadržaju nekretnine na prodaju.

- Neki vlasnici stavljaju nerealno visoke cijene za kuću koju su sami prozvali vilom, iako nema atribute vile. Često se događa da kvaliteta ne prati cijenu pa imamo nebuloznih cijena od milijun i više eura za kuću pokraj mora čija je kvaliteta gradnje upitna, a također i koncept kuće upućuje na to da je riječ o apartmanskoj kući koja je “skrpana” u nekoliko etapa pa više podsjeća na čardak nego na vilu - kritizira. Naravno, ima i prekrasnih novih vila koje zaslužuju cijenu koju vlasnici istaknu. Međutim, za to treba zadovoljiti i ostale kriterije.

STANDARD

- U nekim je slučajevima vila prekrasna, ali se nalazi na lokaciji koja ne podržava takav luksuzni standard pa lokacija umanjuje vrijednost objekta. Većinom je riječ o nerealno visokim cijenama koje pojedini vlasnici traže za svoje vile. Uglavnom razlog leži u činjenici da oni ne prodaju ozbiljno svoju vilu, nego je iznajmljuju turistima pa ako naiđe neki kupac, pokušaju zadržati što veću cijenu, s obzirom na to da gosti znaju biti potencijalni kupci. Međutim, ako je cijena daleko iznad realne, kupoprodaja se ne realizira jer kupci imaju “zacrtan” iznos koji su spremni potrošiti - ističe.

Primjerice, jedan austrijski kupac imao je budžet od tri milijuna eura, svidjela mu se vila uz more s bazenom, na mirnoj lokaciji, s velikim molom za jahtu, no vlasnici nisu htjeli spustiti cijenu ispod dva milijuna eura unatoč tome što je realna cijena za vilu oko 1,6 milijuna eura. Kada je tako, kupac traži dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:55