GV-17

Inspirirana tradicijom, izvedena s vizijom

Dvoetažna kuća za odmor u resortu Sv. Martin na Muri
Profil
Naziv vile:
GV-17
Lokacija:
Sv. Martin na Muri
Površina:
132 m2 na okućnici od 409 m2
Arhitekti:
Vedran Pedišić i Aleksandra Duka
Kontakt:
www.sangrad.hr

Tradicionalna kuća doživjela je promjenu. Njezin gornji dio je ‘zarotiran’, čime je dobila oblik slova L i natkrivenu terasu i ulaz.

• Kratki info: Dvoetažna kuća za odmor na okućnici površine 409 kvadrata moderne arhitekture i uređenja. GV-17 je jedna od četiri različite vrste kuća koje čine resort Sv. Martin na Muri, a iz kuće okružene voćnjakom pruža se divan pogled prema gustoj šumi i čistoj prirodi.

• Raspored prostorija: Donja etaža podijeljena je u dvije razine koja slijedi prirodni pad terena na kojem je kuća sagrađena. Tu se nalaze kuhinja s blagovaonicom uz šank, dnevni boravak s niskom garniturom uz kamin, stol za jelo s fokusom prema velikom prozoru i prirodi te sanitarije uz ulazni vjetrobran. Prvi kat se sastoji od dvije spavaće sobe i galerije koja je otvorena prema terasi okrenutoj na zapad. S obzirom na orijentaciju kuće, stvoren je čist, elegantan i funkcionalan stambeni prostor.

• Pet riječi koje najbolje opisuju kuću? Arhetipska, drugačija, vizionarska, relaksirajuća i u skladu s prirodom.

• Što je projekt obuhvaćao? Osnovni zahtjevi vlasnika bili su uživanje u pogledu s najvišeg dijela kuće te mogućnost korištenja vanjskog prostora tijekom cijele godine. Koncept je bio započeti od najjednostavnijeg oblika kuće te gornji dio “zarotirati”, čime su arhitekti stvorili oblik “L”, s naglašenim ulazom i natkrivenom terasom u prizemlju.

• Koji materijali su korišteni za gradnju kuće? Temelji su betonski, zidovi od blok-opeke, ploča nad prizemljem od armiranog betona, krovište drveno. Toplinska izolacija zidova je od ekspandiranog polistirena sa završnom tankostijenom žbukom u bijeloj boji. Toplinska izolacija krovišta je od negorive kamene vune. Pokrov krova je od eternitnih ploča ispod kojih voda otječe po limenim koritima u skriveni žlijeb. Prozori i balkonska vrata su aluminijski, s izolacijskim staklom i vanjskim aluminijskim žaluzinama na električni pogon. Unutarnja vrata su drvena.

• Koliko dugo je sve trajalo? Devet mjeseci.

• Osnovna ideja kuće? Osnovni likovni parametri izvučeni su iz bogatog krajolika i okolnih tradicionalnih objekata. Želja arhitekata je bila stvoriti jednostavan i praktičan obiteljski dom za odmor.

• Koje boje i materijali prevladavaju u interijeru? Upotrebljene boje i materijali suženog su spektra, komplementarni su u interijeru i eksterijeru, a projekt ih objedinjuje. Primijenjen je minimalistički pristup u odabiru materijala: jedna vrsta pločica u korelaciji s bojom eternitnih ploča, na vanjskim terasama i unutarnjim prostorijama, na podu i zidu, bijela boja fasadne žbuke i unutarnjih zidova, jedna te ista vrsta drva – bagrem – za drvene podne plohe, gazišta stepenica i stolove u prizemlju. Sav ugradbeni namještaj, uključujući i krevete, izrađen je od medijapana bijele boje. Kao dodatni funkcionalno opravdan element pojavljuje se kamena obloga od travertina koja je upotrijebljena za oblaganje šanka, kuhinjskih radnih ploha, prozorskih klupčica i otvora uz kamin.

• Što je na podu, a što na zidu u pojedinim prostorijama? Drvene podne plohe na katu, gazišta stepenica i stolovi u prizemlju od istog su, bagremova drveta. Zidovi su uglavnom ogoljeni i bijeli. Umjesto zidnih slika akcent je stavljen na pažljivo formatirane prozore s fokusom na krajolik i prisustvo vremenske mijene.

• Kako je organizirana rasvjeta? Uglavnom kombinacija spot-lighta i indirektne rasvjete. Iza ogledala i na stepenicama ima i ugradbenih elemenata. Kroz dan, uzimajući u obzir strane svijeta, u unutrašnjem prostoru prisutna je stalna mijena prirodnog svjetla koja korisniku ponekad sasvim nesvjesno obogaćuje prostorni ugođaj.

• Kako je riješeno grijanje? Centralno grijanje i kamin.

• Dnevni boravak je osmišljen i organiziran… Oko kamina koji je glavni element. Ispred kamina je sjedeća garnitura i mekani tepih. Boravak je sveden na potpuni minimalizam, kako u odabiru namještaja, tako i u odabiru boja. U potpunosti je podređen opuštanju.

• Blagovaonica je osmišljena i organizirana… U nastavku dnevnog boravka i sastoji se od stola izrađenog od bagremova drveta i dizajnerskih stolica tvrke Arper Catifa 46. Iznad stola su zanimljive visilice, a blagovaonica ima pogled na vanjski prostor preko velikog stakla.

• Kuhinja je osmišljena i organizirana… Šank je centralni dio i zapravo predstavlja i svojevrsnu blagovaonicu, i mjesto druženja. Obložen je travertin kamenom. Kuhinja je izrađena po mjeri od medijapana. Posebnost kuhinje je i veliki prozor iza sudopera koji otvaranjem čini kuhinju stopljenu s terasom i omogućava komunikaciju s vanjskim dijelom kuće.

• Spavaće sobe su osmišljene i organizirane… Minimalistički. Obje su na katu, a najupečatljiviji elementi su ogromni prozori koji odaju dojam stopljenosti s prirodom. Spavaće sobe imaju i prostrane ugradbene ormare.

• Kupaonice su osmišljene i organizirane… Obložene su keramičkim pločama većeg formata na podovima i zidovima sve do stropa. Kupaonice su prozračne, jednostavne i minimalističke.

• Terasa je osmišljena i organizirana… Pod na terasi na katu je od betonskih ploča (na gumenim podmetačima) ispod kojih slobodno otječe voda.

• S čime su najzadovoljniji i zašto? Najbolji dio kuće za vlasnike je vizura i lokacija. Zato jer je, kako kažu, potpuno savršena.

• Najdraži dio kuće i zašto? Vlasnici ističu prostor uz kamin koji vezuju uz temu ognjišta.

• Neka anegdota vezana uz kuću? GV-17 zapravo znači golf vila, a 17 je kućni broj. To je ime nastalo jer kompleks kućica za odmor ima pogled na golf-terene. Vlasnici je ne vole zvati vilom, već kućom za odmor.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 03:10