Ljupki stan

Inspirativna studentska oaza u 37 m2

Mlada Riječanka za 19. rođendan od roditelja je dobila iznenađenje kakvo je samo mogla sanjati - svoj vlastiti stan!

Nisi Hrvatin, mladoj studentici na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, roditelji su za 19. rođendan pripremili iznenađenje kakvo je samo mogla sanjati. Osim stana od 80 četvornih metara u kojem je živjela cijela obitelj, Hrvatini su na Gornjoj Vežici u Rijeci imali i stan od 37 četvornih metara koji su iznajmljivali podstanarima.

Na Nisin rođendan majka Ljupka, inače velika zaljubljenica u dizajn interijera, svoju je kćer pozvala u obilazak podstanarskog stana. – Nisam ništa posumnjala. Majka me pozvala da pogledamo stan, rekla je da idemo tamo na ručak, a mislila sam da mi samo želi pokazati kako ga je uredila.

Otkačene dizajnerske ideje idealne su za ugodan svakodnevni život mladih

Ona je, inače, već uredila naš stan od 80 kvadrata i znala sam da to odlično radi. Ali, mislila sam da će to biti za nove podstanare – priča Nisa o nesvakidašnjem rođendanskom poklonu.

Nakon dolaska u stan, mama Ljupka otkrila je svojoj kćeri da ga je uredila upravo za nju, novopečenu studenticu kojoj će s upisom na APU trebati više mjesta za slikanje, stvaranje i istraživanje.

U stanu ih je dočekala cijela ekipa, 15-ak ljudi koji su Nisu razveselili pjesmom i slavljem. – Bio je to stvarno rođendan iz snova – priznaje Nisa čiji stan, zahvaljujući majčinoj kreativnosti, ali i njenoj, slobodno može ponijeti titulu jednog od originalnijih stančića u Rijeci.

Nisa u stanu živi sa svojim dečkom Davidom Petrovićem, inače glumcem u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, kao i psićem Moonyjem, a zahvaljujući promišljenom rasporedu prostora i pomalo otkačenim dizajnerskim idejama, radi se o vrlo ugodnom i inspirativnom mjestu za svakodnevni život koji odiše mladenačkom energijom.

Nisin crtež riječke katedrale star 13 godina bio je inspiracija za uređenje

Kako nam je otkrila majka Ljupka, inspiracija za uređenje bio je Nisin crtež riječke katedrale Svetog Cida koji je napravila sa šest godina, u mornarskoplavim i žutim tonovima, pa te dvije boje, u vrlo hrabroj kombinaciji s ljubičastom, dominiraju prostorom.

Nisa se nastavila na majčine ideje, nadopunivši stan detaljima kao što su autorske slike i fotografije, sitnice s putovanja, primjerice po Kini, Turskoj, Španjolskoj, Francuskoj i SAD-u, knjigama, jastucima i drugim detaljima, dok je dečko David, koji se uz glumu bavi i muzikom, “uletio” s gitarama i pojačalima.

Majka Ljupka otkriva nam da je uređenje stanova zaokuplja od najranije dobi. – Rano sam postala majka pa nikad nisam stigla studirati neki od umjetničkih fakulteta. Ali, dizajn me oduvijek privlačio i zato sam s posebnim zadovoljstvom pristupila uređenju naših stanova, prvo onog od 80 kvadrata, a sada i ovog – kaže Ljupka, koja je u stanu od 37 kvadrata, kako bi ekonomizirali prostor, napravila brojne preinake.

Napravljena je volta, uklonjena su dvoja vrata, a za odjeljivanje i interakciju spavaće sobe i dnevnog boravka postavljena su klizna vrata. Posebno mjesto na zidu spavaće sobe zauzima Nisina slika, velika kompozicija od krokija nacrtanih u sklopu predmeta Crtanja II pod mentorstvom doc. Siniše Majkusa.

– Stan mora odražavati osobu koja u njemu živi i ovdje smo to postigli – kaže Nisa, koja je u estetskim promišljanjima nevjerojatno kompatibilna s majkom. – Pri uređenju sve je išlo samo od sebe, jedno je tražilo ono drugo. To je čučalo negdje u meni – nadopunjuje je Ljupka Hrvatin, koja osim Nise ima još dvoje djece, također sa snažno izraženom umjetničkom crtom. Nisa se tako može pohvaliti da ima vlastitu umjetničku oazu, mjesto koje je nadahnjuje i ispunjava optimizmom, što je sve što se od jednog stana može poželjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 19:52