POSLOVNA ZGRADA

Informatički introvert: Moderan poslovni prostor usred industrijske zone u Rijeci

 4UHA
Prostor je snažno orijentiran prema samome sebi, koncentriran na unutrašnje procese i vlastiti razvoj

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uha s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:

IDEJNI
Mislav Bašić, mag.ing.arch.
Ivan Zloušić, mag.ing.arch.
Martina Kinkela, mag.ing.arch.

INTERIJER:
Mislav Bašić, mag.ing.arch.
Elizabeta Bošnjak, mag.art.
Ivan Zloušić, mag.ing.arch.

SURADNICI:
Ada Scarpa mag.ing.arch.
Ana Turk, mag.inž.arh.
Nenad Špoljarić, mag.ing.arch.
Josip Zadro, mag.ing.arch.
Ida Herr, univ.bacc.ing.arch

Ovo je naš Architect's LOG no. 83, a sve oko nas je informatički šareni svijet.

Kada smo primili upit za projektiranje modernog informatičkog poslovnog prostora usred industrijske zone – jednostavno smo se oduševili. Prazno platno kako to volimo reći, ali u još izazovnijem okruženju.

image
4UHA

Usred riječkih industrijskih hala, s pogledom na takozvane Grobničke Alpe, smjestio se komad zemlje na kojem smo dobili priliku osmisliti nešto drugačije od uobičajenih i očekivanih hala, skladišta i trgovačkih centara - poslovnu zgradu za uspješnu, ma rekli bi zaista fantastičnu riječku informatičku firmu.

image
4UHA


Koncept zgrade smo razvili na temelju istraživanja, ispitivanja i promišljanja o načinu na koji će ova informatička firma najoptimalnije koristiti radni prostor koji im je na raspolaganju. Upoznavajući njihove navike, potrebe, djelatnost, odjele i odgovornosti, došli smo do zaključka da je prostor koji im je potreban veoma sličan onome kakvog bi i za naš ured osmislili.
Nazvali smo ga ekstrovertni introvert. Ekstrovert jer u svom okruženju zasigurno privlači pozornost, dok se introvert krije u njegovom tlocrtnom rješenju.

image
4UHA
image
4UHA

„Bušenjem“ središnjeg dijela volumena dobili smo srž našeg introverta – prozračni atrij. On je, osim reprezentativnog ulaza, mjesto za susrete, projekcije i prezentacije, vertikalnu komunikaciju, ali i onu vizualnu - između različitih odijela i etaža. Oko njega se razvijaju različiti zone, otvoreni i zatvoreni prostori, na tri etaže, prilagođene potrebama poslovanja i svakodnevnog rada.

image
4UHA
image
4UHA


Prostor je snažno orijentiran prema samome sebi, koncentriran na unutrašnje procese i vlastiti razvoj. S druge strane, u trenutku kada se osjeti potreba, na svakom koraku je osigurana komunikacija s okolinom, zelenilom, vanjskim svijetom.
Tri različita odjela moraju istovremeno funkcionirati zasebno i zajedno, biti odvojeni, ali se i savršeno isprepletati.

image
4UHA
image
4UHA

Takvu dinamiku smo postigli stvarajući različite tipove radnih prostora. Prednost smo ovog puta dali, umjesto popularnog open space koncepta, ostakljenim uredima za do 4 osobe kojima je potreban mir i kvalitetna zvučna izolacija, s popratnim sadržajima kao što su to sale za sastanke, manji prostori za dnevne koordinacije, prostori za predavanja, projekcije, ali i druženja.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Počevši s prizemljem, gdje je naglasak na reprezentativnosti firme, penjemo se na prvi kat koji je prava mreža različitih aktivnosti i prostora, dok je posljednja etaža rezultat želje investitora da svojim zaposlenicima ponude maksimalnu kvalitetu radnog mjesta.

image
4UHA
image
4UHA

Na poslu provedemo veliku većinu našeg života pa je ovakav pristup izuzetno human, hvale vrijedan te prijeko potreban standard u projektiranju poslovnih prostora.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA

Osim prostora za blagovanje, osmislili smo i prostranu vanjsku terasu, i samu introvertnu po svojoj prirodi – ovog puta radi zaštite od poznate riječke bure - kako bi pauze za ručak bile ugodne, a frizure postojane.

image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA
image
4UHA


Drago nam je da ste se LOGIN-ali s nama u našu novu informatičko – interijersku priču. Za danas ćemo napraviti LOG OUT i srdačno vas 01100111 01110010 01100101 01100101 01110100 !

Do sljedećeg čitanja,
Vaš tim 00110100 UHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:04