KREATIVNI TRIKOVI

Imate nizak strop, stup nasred prostorije ili nemate prozore? Evo kako urediti izazovan dnevni boravak

Natuzzi sjedeća garnitura Timeless; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

 NATUZZI
Osmišljavanje prostora, planiranje i dekoriranje nezgrapnog dnevnog boravka može biti izazov čak i za najiskusnije dizajnere interijera

Nizak strop, prostor bez prozora, kosina, stepenice, potporni stup nasred dnevnog boravka, neobično uzak prostor - ponekad zanimljiva arhitektura stvara neugodne životne prostore, bilo da se radi o povijesnoj kući punoj neobičnih kutova ili novogradnji s nekonvencionalnim proporcijama.

Osmišljavanje prostora, planiranje i dekoriranje nezgrapnog dnevnog boravka može biti izazov čak i za najiskusnije dizajnere interijera. Budući da ne žive svi u prostorima savršenog tlocrta, iskusni stručnjaci razvili su arsenal savjeta i trikova kojima možemo postići male optičke trikove te čak i najneobičnije prostorije pretvoriti u udobne, privlačne i estetski zanimljive interijere.

image

Natuzzi sofa Sohay; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin – Cebini 39

NATUZZI

Ivan Mladina, glavni arhitekt i kreativni direktor tvrtke Desktop Art te Klaudija Zubčić, nagrađivana dizajnerica luksuznih interijera, otkrili su nam svoje stručne savjete o tome kako rasporediti namještaj i urediti svoj neobičan dnevni boravak, pomažući vam da maknete fokus s njegovih nedostataka i pretvorite ga u omiljenu prostoriju vašeg doma.

- Bizarna, ponekad doslovno nespretna projektantska rješenja, su problem s kojim se, nažalost, često susrećemo pri projektiranju interijera. Takve situacije nastaju uslijed nedovoljno promišljene funkcionalnosti i izgleda unutarnjih prostora kuće – priznaje Mladina opisujući kako uopće nastaju ti neobični dijelovi prostora koji nas često bacaju u očaj jer ne znamo kako ih uklopiti u naše zamisli i ideje.

image

Arhitekt Ivan Mladina

Vanesa Pandžić/Cropix

Što sve zapravo spada u te neobične i poprilično izazovne elemente interijera? Jesu li to samo stupovi, stepeništa i kosine?

- U pravilu, sve što u `golom´, neuređenom prostoru djeluje čudno i kao da tamo ne pripada, u konačno dovršenom prostoru će djelovati još čudnije. Takve elemente možemo smatrati negativnim karakteristikama prostora, i o njima treba voditi računa od samog početka osmišljavanja projektnog rješenja – objašnjava arhitekt.

Savjet br. 1: Prikrivanje

Prikrivanje, „utapanje“, uklapanje ili mimikriranje u dizajn - kako god nazvali ovaj plan akcije za rješavanje elemenata koji narušavaju našu viziju savršenog dnevnog boravka, njegov cilj je jasan.

- Najbolje je pokušati naglasiti pozitivne karakteristike prostora, istovremeno pokušavajući negativne karakteristike zamaskirati kroz `utapanje´ u ugradnom namještaju, oblogama i sličnim kreativnim rješenjima – ističe arhitekt Ivan Mladina.

Sve ono što na prvi pogled umanjuje vrijednost i atraktivnost dnevnog boravka nastoji se pretvoriti u benefite i dragocjene specifičnosti. Ovu borbu najčešće imaju oni koji žive u potkrovnim stanovima i pate se s nespretnim kosinama. Idealno rješenje – stvorite atraktivnu galeriju koja može poslužiti kao kućni ured, prostor za spavanje, mala biblioteka ili prostor za različite hobije poput gaminga, a notu elegancije unijet će efektna Natuzzi fotelja Terra, mekih oblika i funkcionalnog dizajna. Ako je strop dovoljno visok, nemojte uopće dvojiti jer dobit ćete još jednu prostoriju čije su mogućnosti beskrajne.

image

Natuzzi fotelja Terra; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

- U slučaju kosina u potkrovlju, ako već nema dovoljno visine u sljemenu za uvijek vrijedan motiv galerije, poželjno je barem u reprezentativnom dijelu stana ostvariti maksimalnu visinu prostora te čim više otvoriti prostor u barem jednom tlocrtnom smjeru, da se nedostatak visine ublaži dojmom horizontalne prostranosti – dodaje arhitekt.

No, osim kosina, još jedan čest i posebno mrzak problem u interijerima je nosivi stup nasred prostorije ili na nekom drugom jako uočljivom mjestu. Taj stup, naravno jako smeta, „bode“ u oči, no ako je nosivi, što uvijek valja provjeriti sa statičarem, ne možete ga se riješiti jer biste time ugrozili statiku kuće. U tim slučajevima, morate se snaći i pripremiti na suživot sa stupom, a srećom, to postaje podnošljivije ako ga „zamaskirate“ i uparite sa sofisticiranim namještajem poput Natuzzi sjedeće garniture Timeless, dizajnerice Lorenze Bozzoli, kojoj modularnost, nenadmašna udobnost i asimetričnost elegantnog dizajna daju poseban šarm.

- Potporni stupovi su zapravo odlični za estetiku prostora jer se uvijek mogu naglasiti u neku drugačiju zidnu oblogu poput pločica, ogledala ili 3D obloga – smatra dizajnerica interijera Klaudija Zubčić.

image

Klaudija Zubčić, dizajnerica luksuznih interijera

Vedran Peteh/Cropix

No, osim estetske mimikrije, može se pristupiti i kroz funkcionalnu preobrazbu stupa stapajući ga s dizajnom novog zanimljivog elementa poput polica koje će stup učiniti nevidljivim. Zamislite, pored nosivog stupa dodajte još jedan stup i između njih postavite police – time ste se riješili neatraktivnog elementa koji je nagrđivao prostor, a dobili ste police za dekorativne elemente ili malu biblioteku koja, ako se radi o većem prostoru, može poslužiti i kao efikasna pregrada za zoniranje open space tlocrta. Samo dodajte elegantan namještaj poput Natuzzi sjedeće garniture Skyline, idealne za centralni dio prostora, kako biste upotpunili dojam. Ovu je garnituru kreirao čuveni arhitekt Marcel Wanders inspiriran njujorškom arhitekturom i Chesterfield stilom, s ciljem da unese udobnost i harmoniju u dom.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Skyline; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

- Nosivi stup usred dnevnog boravka će zbog masivnosti i nepromjenjivosti pozicije vjerojatno nepovoljno utjecati na estetiku i funkcijsku shemu sobe. U tom slučaju ga treba pokušati obogatiti vizualnim naglašavanjem u nekom smjeru te taj novi oblikovni element pokušati učiniti novom fokalnom točkom sobe. Kako sâmo oblaganje takvog stupa najčešće ne donosi uvjerljiv rezultat, tako će možda biti potrebno uvesti novi oblikovni element poput kamina, biblioteke, akvarija ili umjetničke instalacije, a možda će čak biti potrebno i radikalnije intervenirati u izvorno predviđenu funkcijsku shemu prostora – objasnio je arhitekt Mladina.

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!

Savjet br. 2: Promišljeno odaberite i rasporedite namještaj

Kada dizajnirate dnevni boravak s neobično projektiranim rješenjima, važno je izgraditi temelje prije nego što se usredotočite na dekorativne elemente i završnu obradu.

Identificirajte najveći zid i postavite najveći komad namještaja na tom području. To će vam pomoći da lakše odredite i smjestite preostale komponente.

Primjerice, namještaj i dekor s okruglim rubovima ili zakrivljenim siluetama poput Natuzzi sofe Infinito može ublažiti krutost prostora. Ovaj trosjed simbolizira beskonačnost ideja, a svojim oblikom pretvoren je u modernu i izuzetno udobnu sofu minimalističkog izgleda sa snažnim vizualnim efektom. Nagrađen je EPDA Award 2021. godine u kategoriji namještaj za unutarnje uređenje.

Ovakav tip namještaja je zgodan i za uske dnevne sobe jer olakšava kretanje i razbijanje obilja ravnih vodoravnih linija.

image

Natuzzi sofa Infinito; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Pri pozicioniranju namještaja posebno treba biti oprezan u potkrovlju.

- Kod kosina u prostoru, najbitnije je obratiti pažnju na pravilan raspored namještaja kako ne bi došlo do lupanja glavom pri ustajanju – upozorava dizajnerica Zubčić.

Savjet br. 3: Nemojte pretrpavati prostor

Ovo pravilo vrijedi za dnevne boravke svih dimenzija, a posebno je važno u malim interijerima. Ne valja ih pretrpati ni namještajem, ni dekorima, ni svojim stvarima. Manje je više – to je zlatno pravilo.

- Kod malih prostora najbitnija je funkcionalnost, da sadrži sve segmente koje dnevni boravak mora imati, ali da opet nije sve pretrpano – ističe dizajnerica interijera Klaudija Zubčić.

image

Natuzzi sofa Sohay; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Preporučuje se da u malim prostorima koristite prozračne materijale te sjajni metal i staklo za detalje kako biste stvorili iluziju većeg prostora. Odaberite namještaj čistih linija i neutralnijih boja koje neće „upadati u oči“, a još bolja opcija je namještaj koji ima više funkcija i lako se transformira poput Natuzzi sofe Sohay. Ova moderna sofa zauzima malo mjesta, a po potrebi se može preklopiti u udoban kauč za odmaranje.

Savjet br. 4: Definirajte prostor

Česta greška pri uređenju interijera nastaje iz naše navike da sav namještaj, posebice sjedeće garniture i sofe naguramo skroz do zida, misleći da će nam u suprotnom smetati u prostoru, da će nam se biti teško kretati.

Nemojte se bojati povući stvari dalje od zidova. Ponekad sobe neobičnog oblika, a osobito ako su velike, imaju najviše koristi od toga da se namještaj povuče prema sredini. Tako se stvaraju nove fokalne točke u prostoru, posebice ako je namještaj vizualno atraktivan poput Natuzzi sofe Block, nizozemske arhitektice Sabine Marcelis, koju krasi skulpturalna estetika, a baza joj je oblik kvadrata od bambusovog drveta.

U domovima s open space tlocrtom, velikim dnevnim boravcima, ali i neobično uskim – pametno orijentiranje namještaja i korištenje tepiha je odličan način za ocrtavanje zona unutar vašeg životnog prostora.

image

Natuzzi sofa Block; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

- Pogledajmo jedan uobičajeni suvremeni dnevni boravak: klasične fokalne točke su otvori u zidovima, TV stijena, sklop garnitura-fotelja-tepih-stolić te sklop blagovaonski stol-stolci-luster. Strop i pod najčešće koristimo kao komplementarne elemente koji pomažu naglasiti pojedine od ovih fokalnih točaka – rekao je arhitekt Ivan Mladina.

Savjet br. 5: Fokus na detalje

Najvažnija, zajednička karakteristika svih dobrih interijera, jest uravnoteženost. Pritom ne mislimo na simetričnost prostora koja je po definiciji uravnotežena, nego na opći dojam prostora koji uopće ne mora biti simetričan da bi djelovao uravnotežen.

- Ponekad čak samo dobro postavljena i dobro dimenzionirana slika s kvalitetnim motivom može učiniti čuda za pomirenje vizualnih točaka na koje nam se oko fokusira kad smo u prostoru – naglašava arhitekt Mladina.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Herman; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

U takvim interijerima je posebno je korisno imati modularni namještaj koji možete prilagoditi svojim potrebama – kreirati linije, kutova i poluotoke u različitim kompozicijama. Upravo je takva Natuzzi sjedeća garnitura Herman koja ima i posebno istaknuti detalj, metalnu potporu koja podsjeća na peraje. Oplemenjena je inovativnom 3D tkaninom by Byborre, ekskluzivno izrađenom za Natuzzi. Riječ je o najkvalitetnijoj europskoj pređi, mješavine vune i recikliranog poliesterskog vlakna, koja čini tkaninu funkcionalnom i dugovječnom, a idealna je za luksuzne interijere.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Herman; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Održavanje iste linije pogleda može povećati nespretnost dnevnog boravka, zato je pametno iskoristiti i vertikalni zidni prostor na različitim visinama kako bi skrenuli pažnju na točno ono što želimo.

Primjerice, objesite zidne dekore u kolaže miješajući fotografije, umjetnine i ogledala. Postavite zidne police kako biste popunili dnevni boravak, estetski ga uljepšali i skrenuli pažnju s onoga što „iskače“ u prostoru. Nepisano pravilo je da na zidu prolazi sve što ima smisla u prostoru.

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!

Savjet br. 6: Pametno koristite rasvjetu

Mnogi uopće ne obraćaju pažnju na rasvjetna tijela pri uređenju interijera i time si stvaraju dodatan problem. Osnovno je paziti kakvu vrstu rasvjete odabirete jer nije svaka svjetiljka dobra za svaki prostor. Primjerice, u malim dnevnim boravcima, a posebice u onima s niskim stropom – zaboravite na raskošne viseće lustere.

- U prostorima niskog stropa treba paziti da se ne bi strop dodatno spustio. To znači da rasvjeta mora biti ugradbena ili nadgradna, a mogu se koristiti i ogledala koristiti kao zidne obloge koje će vizualno povećati prostor – objašnjava dizajnerica Zubčić kroz primjer.

Osim što stvara posebnu atmosferu u ambijentu, kvalitetno osvjetljenje može i dotjerati prostor iz skulpturalne perspektive. Čak i najmanji dnevni boravak uz taktički postavljene izvore svjetla te elegantnu i iznimno udoban prostor za odmor poput Natuzzi sjedeće garniture Leaf, može odavati dojam sofisticirane galerije. Ova garnitura pravilnih linija pravi je moderan klasik za svaki prostor, lako se kombinira s više različitih stilova i sjajno izgleda pod svakom vrstom osvjetljenja.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Leaf; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

U osvjetljenju doma valja težiti stvaranju koncepta rasvjete u slojevima koji će prostorijama dati dubinu, posebice onima u kojima se dugo i često boravi poput dnevnog boravka. Preko dana je svakako poželjno imati što više dnevnog svjetla, a kada se smrači, osim što valja naglasiti glavni izvor svjetlosti, treba vam i nekoliko manjih, suptilnijih rasvjetnih tijela koja mogu funkcionirati i bez centralne svjetiljke u trenucima kada želite intimniji ugođaj. Ovakvo osvjetljenje na razinama je korisno jer eliminira tamna područja u prostoriji, dok istovremeno stvara ugodan, topao osjećaj umjesto da svjetlost bude jaka i gruba.

- U najveće interijerističke izazove ubraja se osmišljavanje dizajna prostora koji spadaju u kategoriju ekstrema, bilo svojom nedostatnom visinom, nedostatkom prirodnog osvjetljenja ili substandardnim tlocrtnim dimenzijama. U gotovo svim takvim slučajevima, neovisno o stilskim odrednicama, ključ rješenja leži u kvalitetno osmišljenoj rasvjeti odgovarajuće boje i promjenjiva intenziteta, koja će igrom svjetla i sjene, prigušenog i naglašenog pomoći u skretanju fokusa s manjkavih dimenzija prostora – zaključuje arhitekt Mladina.

Savjet br. 7: Iskoristite svaki kutak i nišu

Svaki kutak, koliko god bio neobičan i neatraktivan na prvi pogled – može se iskoristiti. Samo razmislite o različitim funkcijama koje se odvijaju u sobi. Stvaranjem ugodne zone za čitanje ili odmor odvojene od većeg prostora za razgovor ili prostora za gledanje TV-a možete iskoristiti čudne kutove i obogatiti interijer. Ključan je element udoban kauč poput Natuzzi modela Seagull koji je dostupan u linearnoj i kutnoj konfiguraciji, a posebno je praktično što ima električni mehanizam s dodatnim funkcijama na izvlačenje.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Seagull; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Imate otvoreni prostor ispod stepenica, nišu u zidu koja se nikako ne uklapa ili čudan ormar s kojim ne znate što biste?

Ako već imate prostor za čitanje ili to jednostavno nije u vašem stilu, u nišu dodajte otvorene police u udubljenje u zidu te napravite mali bar. Uklonite vrata ormara, zamijenite police i dodajte stolac za praktičan ured. Uz par polica prostor ispod stepenica pretvorite u biblioteku ili dodajte i fronte pa imate dodatan prostor za pohranu, primjerice.

- Prostor s nišama je sam po sebi dobar i efektan u prostoru, a još bolji kada se naglasi posebnim materijalom, poput keramike ili furnira. U niši može biti, primjerice, radni stol s policama iznad ili samo biblioteka, u svakom slučaju niše su mi u svim prostorima drage i uvijek ih rado iskoristim kao prostor za odlaganje – rekla je Zubčić.

Čak i kad mislite da je vaš prostor potpuno promašen i da mu nema pomoći – uvijek postoji kreativno rješenje koje će spasiti situaciju. Istina jer da zanimljiva arhitektura ponekad stvara neobične životne prostore, koji nisu neugodni, nego samo izazovni. Ako primijenite prave trikove i stvorite dobre iluzije pretvorit će se u dizajnerske dragulje.

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija, Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:20