Zagrebački dnevni boravak

Gradska kavana napokon otvorila svoja vrata

Ljepša nego ikad

Nakon gotovo godine preuređenja, zagrebačka Gradska kavana na Trgu bana Jelačića ponovo je otvorila svoja vrata, i to ljepša nego ikad. Što se sve događalo u tom vremenu, upitali samo voditelja Gradske kavane Darija Markulina.

– Rekonstruirali smo kanalizacijsku mrežu, grijanje i klimu pa smo odvojili instalacije od Zagrebačke banke i Ban centra i to je jedan od razloga što su se radovi oduljili. Također, prebojili smo zidove i osvježili namještaj da bi Gradska kavana dobila elegantniji, ali i moderniji štih – objasnio je. Gradska kavana otvorila je svoja vrata 1931. godine, a projektirao ju je genij toga doba, arhitekt Ignjat Fischer.

Novost je da se prostor može unajmiti za svadbe i razne druge evente

Kavana je prošla mnoge preinake, najveću prije tri godine pod palicom mladog arhitekta Ante Vrbana. Tada je modernizirana, ali se nije mijenjala njezina bit, svečani art deco stil i arhitektura. Gradska kavana arhitektonski je moćan i impozantan prostor na tri razine. Glavni i najimpresivniji dio je stepenište od Carrara mramora iz kojega se izdiže pet prozora visine gotovo šest metara. Pozornost svakako privlači i pod obložen mozaičnim parketom, a na prozorima, šanku i ogradama provlači se metalni motiv crnog pletera, inspiriran hrvatskim tradicionalnim pleterom.

Rasvjetom u Gradskoj kavani dominiraju elegantni lusteri koji prostoru daju svečanu notu, a izrađeni su u Zabok dekoru, od originalnih Swarovski kristala. Zidovi su prebojeni iz klasične bijele u boju bijele kave, koja je “omekšala” prostor, a stolice više nisu ljubičaste i bijele, nego crvene, što je promijenilo ukupan dojam prostora. Zanimalo nas je i koje su novosti u poslovanju Gradske kavane.

– Novost je također da je restoran na prvom katu prestao raditi, ali kavana se može unajmiti za poslovne ručkove, bankete, evente i svadbene svečanosti, a prima i do 250 ljudi. Važno je istaknuti da je cijela Gradska kavana otvorena za javnost, pa čak i Top Club na drugom katu, dakle tko god dođe na piće, može ga popiti na bilo kojem katu kavane, uživajući u atmosferi, tradiciji i arhitekturi – objašnjava Darijo Markulin i dodaje da su uz tradicionalnu ponudu kava i ostalih pića te bogatu vinsku kartu novost u ponudi i fantastične torte iz radionice Torte i to. Gradska kavana nije samo kafić, ona je je kultna ugostiteljska i kulturna institucija koja osvaja arhitekturom, tradicijom i pravim zagrebačkim štihom. Kako je lijepo primijetio naš Zvonimir Milčec, Gradska kavana je “dnevni boravak Zagreba”.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:03