U GOSTIMA

Gorska bajka: Dvije kuće blizanke

Jela i Smreka, dvije identične kuće zamišljene kao čuvarice šume i netaknute prirode. Nakon što su izgradili vikendicu u Gorskom kotaru, vlasnici su došli na ideju da se počnu baviti turizmom u tom kraju

“Jednom davno u planinama je postojala skrivena staza. Skriveni put koji je vodio u gorsku bajku. Na vratima su bile dvije čuvarice. Zvali su ih Jela i Smreka.”

Tako počinje legenda o Jeli i Smreki ili, u našem slučaju, Gorska bajka. Legenda u nastavku kaže da su baš njih dvije otkrile Gorski kotar i pokušale očuvati njegovu autentičnost. Gorska bajka s druge strane priča o otkrivanju Gorskog kotara danas i pružanju utočišta. Vlasnici Gorske bajke, bračni par iz Zagreba, odlučili su baš po toj staroj legendi nazvati i svoje dvije identične kuće za odmor - Jela i Smreka. Zamolili smo vlasnicu da nam ukratko prepriča svoju bajku.

Na zaraslom zemljištu, na samom rubu šume, vikendice su sagrađene od temelja. Zamišljene kao dvije sestre blizanke stoje jedna do druge i u svom vanjskom i unutarnjem izgledu potpuno su jednake

NETAKNUTA PRIRODA

- Kućice su smještene u dijelu Gorskog kotara odakle se brzo može doći do raznih prirodnih znamenitosti i ljepota tog kraja: NP-a Risnjak, izvora rijeke Kupe, kanjona Kamačnik, jezera Lokve, špilje Lokvarke i Kleka. Lokacija je također idealna za ljude koji vole mir, prirodu, šetnje, planinarenje, vožnju brdskim biciklima ili puno snijega zimi - ističe vlasnica i dodaje: - Nakon radnog dana i obaveza oko troje djece, u kasnim noćnim satima, opuštala sam se projektiranjem i dizajniranjem naših kućica.

U kompletnoj izgradnji kuće išlo se na prirodne materijale kao što su drvo i kamen, a osim toga, cilj je bio postići i luksuz poput saune u kojoj gosti mogu uživati

Naime, vlasnica je i idejna začetnica, arhitektica i dizajnerica uređenja svojih ljubimica.

- Prije 11 godina kupili smo zemljište, a nakon tri godine završili svoju vikendicu tamo. Budući da smo i suprug i ja puno radili i imali odgovorne poslove, primijetili smo da nam boravak u miru i prirodi Gorskog kotara značajno podiže kvalitetu života te omogućava kvalitetnije provođenje vremena s našom djecom. U potpunosti smo se zaljubili u Gorski kotar. Tako se rodila ideja da bismo se jednoga dana voljeli početi baviti turizmom u tom prekrasnom kraju, i to na način koji bi omogućio i drugim ljudima da se odmore, opuste i napune baterije - nastavlja vlasnica svoju priču.

Tri etaže kućica prostiru se na 92 kvadrata, počevši od suterena, preko prizemlja do potkrovlja gdje su se smjetile spavaonice

Na zaraslom zemljištu, na samom rubu šume, sagradili su svoje kućice od temelja. Kao dvije sestre blizanke, kućice stoje jedna do druge na samom pragu guste šume. Vanjski izgled kuća, jednostavna, a opet dojmljiva fasada u kamenu i tamnom drvu, doista izgleda kao da predstavlja kućice kao čuvarice šume pred kojom stoje. Tri etaže se prostiru na 92 kvadrata, počevši od suterena preko prizemlja do potkrovlja. U prizemlju se nalazi kuhinja spojena s blagovaonicom i dnevnim boravkom. Na podu prevladavaju pločice koje imitiraju drvo tako se uklapaju u cijeli dizajn. Dio namještaja je od punog drva, a drugi dio od iverala koji imitira drvo, sve s ciljem da se stvori rustikalan izgled prostora.

UGOĐAJ

Ono što se posebno ističe u prizemlju je kamin napravljen od cigle bez kojega je teško zamisliti kuću u Gorskom kotaru. Do potkrovlja vode unutarnje drvene stube s ogradom od kovanog željeza koje zbog dojmljivih linija svog izgleda više sliče dekoraciji nego nužnosti. U potkrovlju se nalaze dvije dvokrevetne spavaće sobe i kupaonica. Kosi krov i krovni rogovi, iako na prvu možda zanemarivi i očekivani detalji, zapravo ukoričuju ovu bajku. Inzistiralo se na jednostavnom i nenametljivom dizajnu - tople nijanse boja namještaja i dekoracija te bijeli zidovi koji proširuju i otvaraju prostor ostavljaju dojam dobrodošlice. Zbog privlačnosti koje posjeduju Jela i Smreka čini se vrlo jednostavno napustiti svakodnevicu i ušetati u njihovu bajku.

Više informacija na: www.gorskabajka.com.

Foto: www.gorskabajka.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 08:22