COOL MJESTO

“Food, drinks & rock’n’roll”: Novi vizualni identitet bara za sve generacije

Potpuno preuređeno omiljeno okupljalište Mr. Jack u zagrebačkom naselju Stenjevec. Industrijsko uređenje, ali opet toplina, kvalitetna usluga i ponuda te ugodni osjećaj za goste. To je makeoverom htio postići vlasnik Matej Gagulić

Potpuno preuređeni bar Mr. Jack u Stenjevcu nedavno je opet, nakon godinu i pol, otvorio vrata gostima.

Vlasnik Matej Gagulić kaže kako i inače ima praksu svake četiri godine preuređivati prostor, no sad je otišao korak dalje: kupio je još dva prostora pokraj bara i krenuo u velike radove: trebalo je zapravo promijeniti baš svih 450 kvadrata prostora, kao i apartmane za najam koji se nalaze na katu iznad posve drugačije urediti.

Posebno je dizajnirana i vintage rasvjeta, a ističu se i trendovske lampe koje su zapravo samo žarulje

IGRE

- Imam dosta iskustva i znao sam kakav prostor želim stvoriti. Htio sam bar koji ne bježi od priče koju smo uvijek imali, a to je industrijsko uređenje, ali da bude toplo. Radimo cijeli dan, dolaze nam i mladi i stari, imamo puno malih kutaka za sve i želio sam prostor u kojem će se svi oni, u svako doba dana, osjećati ugodno i dobro došlo - kaže Gagulić.

U oblikovanju vizije pomogla mu je arhitektica Sanja Prodanović iz A4 studija. Ona je osmislila svaki komad namještaja, koji je potom ručno izrađen. Osim stolica, koje su kupljene gotove, sve ostalo rađeno je baš za ovaj prostor. Ima svega: stolovi su okrugli, pravokutni, u obliku bačve, a ima i nekoliko simpatičnih, udobnih fotelja. Inspiraciju za uređenje arhitektica je pronašla u samom brendu Mr. Jacka, odnosno u njihovu sloganu “Food, drinks & rock’n’roll”. Cilj je bio, dodaje, da poznatom brendu, koji je tu već 18 godina, dodijele novi vizualni identitet. Zbog toga je strogi industrijski dizajn “umiren” drvenim površinama, napravljene su kontrastne igre svjetla, materijala i ambijenata.

Arhitektica Sanja Prodanović iz studija A4 osmislila je svaki komad namještaja, koji je potom ručno izrađen

IDENTITET

- Kada rješavamo funkciju prostora i postavljamo dizajn, uvijek želimo da svakom prostoru damo određeni identitet, čime će se on razlikovati od drugih. Skloni smo korištenju atipičnih načina sjedenja, drugačijih materijala i formi. Namještaj koji postoji na tržištu najčešće ne može do kraja ispratiti naše ideje i na pravi način ih prikazati, te je custom made namještaj uvijek naš prvi izbor - objašnjava Sanja Prodanović.

Dodaje kako su odlučili drvene prirodne tonove i teksture postaviti kao kontrast sjajnim detaljima. Dizajnirala je i vintage rasvjetu, a ostala rasvjetna tijela birala je tako da je usklađeno s napravljenim. Ima ih raznih - na nekim mjestima su samo žarulje, u potom su, samo par metara dalje, zanimljivi lusteri.

Ideja je bila da se u velikom ambijentu formiraju manji dijelovi, nešto poput mikroambijenata koji, unatoč tome što su odvojeni, ipak funkcioniraju zajedno

POZICIJA

- Naš prvi obilazak lokacije definirao je smjer kojim ćemo krenuti. Karakteristike i prednosti lokacije i njegova otvorenost i sagledivost s ulice utjecali su na funkcionalnu organizaciju. Estetski izražaj nastao je kao odgovor na tip ugostiteljskog objekta i vrstu usluge koju pruža - pojašnjava Prodanović i dodaje kako su postojali dekori koje je vlasnik posjedovao i koje je htio zadržati. Najprije je trebalo za sve njih pronaći idealnu poziciju, a potom su krenuli u posao popunjavanja prostora zelenilom i detaljima, kako bi zaokružili dojam. Detalji su odabrani tako da naglase određene elemente interijera ili da umire neke druge. Ideja je bila da u velikom ambijentu formirati manje dijelove, mikroambijente, koji bi unatoč tome što su na neki način odvojeni, ipak funkcionirali kao cjelina. Ako se promatra prostor u cjelini, obogaćen mnogim detaljima, jasno je kako su u tome uspjeli.

Bar Mr.Jack se nalazi na adresi Stenjevečka ulica 8a, Zagreb.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 02:40