TOP INTERIJER

Fantastično potkrovlje od 32 kvadrata: Dotok prirodne svjetlosti riješio je sve probleme

 Alvhem
Obnova je bila kompletna, od podova i zidova do instalacija, u konačnici su stvorena potpuno nova 32 metra četvorna

Potkrovlja su inače ona područja u našim domovima ili zgradama koja su obično zanemarena, zapuštena, obično prazna ili jednostavno služe kao zamjenska skladišta. Mnogo je opravdanih razloga za to, ali također kada su ova područja u pitanju postoji i niz argumenata i činjenica koji svjedoče dobre prednosti ovih prostora. Naravno, potrebno je imati smisla za uređenje i znati iskoristiti prostor, a kada mu jednom date priliku mogli biste se iznenaditi koliko šarmantni mogu biti.

image
Alvhem
image
Alvhem

Jedan takav primjer našli smo u zgradi staroj preko 100 godina u Goteborgu. Manja stambena građevina sa svega 4 kata dugo vremena je imala neiskorišteno potkrovlje. Nakon kompletne obnove 2020. godine, sa zadnje etaže je izbačeno svo smeće i prenamijenjena je u stambeni prostor.

image
Alvhem
image
Alvhem

Obnova je bila kompletna, od podova i zidova do instalacija, u konačnici su stvorena potpuno nova 32 metra četvorna. Osim osnovnih građevinskih poslova vezanih za renovaciju, velika je pozornost posvećena stvaranju otvora – odnosno prozora. Iako su u zatečenom stanu postojala dva bočna prozora oni su bili poprilično mali i propuštali su mali dotok svjetlosti u prostor.

image
Alvhem
image
Alvhem
image
Alvhem

Projekt obnove je proširio te otvore cijelom dužino zida te su postavljena dva velika prozora od koji jedan sada služi kao uvijek željeni kutak za sjedenje u prozor, a drugi kao radna površina. Osim toga, na samo krovu je dodan još jedan manji prozor za dodatni dotok prirodne svjetlosti te je sada cijeli prostor svjež i prozračan.

image
Alvhem

Ostatak stana nije mijenjan u tlocrtnom smislu, iako se razmišljalo o dodavanju spavaće sobe, zbog manjka otvora od toga se ipak odustalo. Prostor je formiran kao prostrana garsonijera u kojoj se spajaju dnevni boravak koji se transformira u spavaću sobu, kuhinja i blagovaonica, mali walk in ormar te kupaonica. S obzirom da se radi o potkrovlju, ona uvijek imaju neke kutke koji mogu dobro doći, tako je i ovdje gornji dio, odmah ispod krova iskorišten kao malo spremište.

image
Alvhem

Ovo je još jedan primjer kako nije potrebno ni puno kvadrata ni novaca da bi stvorio udoban i ugodan prostor, potrebno je samo malo razmisliti, imati dobre izvođače radova te se fokusirati na prirodno svjetlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:41