JASPIS I NEFRIT

Fantastične kuće blizanke napravljene od gline stoje osamljene visoko na brežuljku

 BOYSPLAYNICE/
Namjera je bila dizajnirati održive kuće s biofilnim interijerima, koje će biti sofisticirano osmišljene

U blizini mjesta Uvita, na parceli od 11.000 četvornih metara, češki studio Formafatal projektirao je dvije male vile na brežuljku usred guste vegetacije. Obje vile, dijelom lebdeći iznad strme južne padine, dizajnirane su za kratkoročni rekreacijski najam, a izgrađena površina svake od njih je 90 metara četvornih.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

- Ovaj projekt je prva implementacija "nabijene zemlje" u Kostariki, za izgradnju svih obodnih nosivih zidova u potpunosti smo iskoristili glinenu zemlju iz iskopa – kažu arhitekti.

Namjera je bila dizajnirati održive kuće s biofilnim interijerima, koje će biti sofisticirano osmišljene, a istovremeno će njihovo oblikovanje biti izrazito minimalističko i jednostavno. Bez nepotrebnih dodatnih elementa, ali i s ciljem da se ništa ne propusti.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Arhitektura kuća namjerno je svojim tankim i oštrim linijama u kontrastu s bujnom tropskom vegetacijom, ali odabrani materijali i boje savršeno se podudaraju s okolinom. Obje su vile arhitektonski iste. Materijali, tlocrtni raspored ili orijentacija prema kardinalnim točkama također su identični. No, razlikuje se u interijeru, posebice konceptom boja, što se dijelom odražava i na eksterijere.

Arhitektonsko rješenje temelji se na genius loci - na orijentaciji građevne čestice prema beskrajnom pogledu na Tihi ocean i morfologiji terena. Iako su vile udaljene samo 12 metara, svaka od njih ima jasno različite vibracije koje se preslikavaju na dizajn interijera.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Kuća Jaspis (jaspis = jaspis, svijetla kuća) je odraz yin energije. Povezana je s oceanom i nebom, ne samo vizualno, već i svojim vibracijama. Konceptom boja u pješčanim nijansama odgovor je na tu međupovezanost.

Kuća Nefrit (nefrit = žad, tamna kuća) je odraz yang energije. U Nefrit možete osjetiti povezanost sa zemljom i džunglom. I ovdje je odabrani koncept boja koje su reakcija na te energije, a crvena-terakota boja betonskog poda prenosi sjenu lokalnog tla u unutrašnjost kuće.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Po dolasku obje kuće djeluju vrlo skromno. Sa strane su obrubljene novozasađenim tropskim biljkama, ali čim prođete kroz kuću, dalje prema lebdećim terasama, nakon nekoliko koraka, otvara se pogled na ocean, i naći ćete se u velikodušnom prostoru glavne spavaće sobe sa susjednim terasama i infinity bazenom.

Izuzetan naglasak je stavljen na sve konstrukcijsko – arhitektonske detalje i njihova međusobna ograničenja.

Sirovi vizualni materijali zidova od nabijene zemlje i betona nadopunjuju se s konstrukcijskim čeličnim H-gredama koje podupiru betonsku monolitnu stropnu ploču. Nosači kuće vidljivi su samo u gornjoj plohi krova koja je obložena parom čeličnih "U" profila. Oni također ispunjavaju funkciju krovnog potkrovlja.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Sve fasade usmjerene na beskrajne poglede na ocean dizajnirane su od stakla bez okvira. Profili kliznih i masivnih dijelova staklenih fasada udubljeni su u utore betonske stropne ploče.

Betonska podna ploča obložena je protukliznim strukturiranim cementnim estrihom koji je u svakoj kući drugačiji. Preostali unutarnji zidovi, uključujući betonski namještaj dizajnirani su po narudžbi.

- Odabrali smo materijale što je moguće izdržljivije s obzirom na kostarikansku klimu i visoku vlažnost. Za realizaciju zidova od gline "Rammed Earth" pozvali smo iskusnog stručnjaka iz Brazila, vlasnika tvrtke Terra Compacta, jer u Kostariki nitko nije imao iskustva s ovom metodom gradnje. Daniel Mantovani iz Terra Compacta obučio je nekoliko lokalnih majstora i zajedno mogu preuzeti zasluge prvoj u realizaciji Rammed Earth arhitekture u Kostariki.

image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/
image
BOYSPLAYNICE/

Minimalistička arhitektura ogleda se i u interijerima. Oprema je uglavnom rađena po narudžbi. Kuhinjski radni stol, sudoper, police, samostojeći noćni ormarići ili klupe izrađeni su od betona.

Za neke od betonskih komada inspiriracia je bio rad belgijskog dizajnerskog studija Bram Vander-Beke. Ostali namještaj, rasvjetna tijela, dodaci i umjetnine pažljivo su odabrani s obzirom na originalnost, često izravno od dizajnera sa svih kontinenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:39