KAO IZ SNOVA

Fantastična oaza od drva i stakla: Osamljena prizemnica kakvu još niste vidjeli

 CRISTOBAL PALMA
Romantična strana ove priče je noćni pogled na nebo gdje vam ne može promaknuti ni jedna zvijezda

Ne znamo je li to zbog potresa ili pandemije, ali u posljednje vrijeme osjećamo sve veću privlačnost spram osamljenih prizemnica koje savršeno kombiniraju prirodne materijale poput drva i stakla u fantastične oaze koje kreiraju neke sasvim druge svjetove od ovoga na kojeg smo navikli.

image
CRISTOBAL PALMA

Takvu jednu kuću smo pronašli 270 km sjeverno od glavnog grada Santiaga, točnije u gradu Huentelauquén, Canela, Čile. Građevina je smješteno je na površini od 5000 m2, a udaljena je svega 85 metara od obale. Osim očaravajućeg položaja i blizine mora, saznajemo i kako je kuća okupana suncem tijekom cijele godine. Mi već pakiramo kofere i radimo plan puta.

image
CRISTOBAL PALMA

Projekt Kuće SS kako službeno nosi naziv potpisuju dva arhitekta - Pablo Saric (pablosaric) i Cristian Winckler (waa), obojica istaknuti čileanski arhitekti i profesori na fakultetu koji inače imaju zasebne biroe, ali im nije strano surađivati na projektima kao što je ovaj i još nekoliko drugih.

image
CRISTOBAL PALMA
image
CRISTOBAL PALMA
image
CRISTOBAL PALMA

Pablo Saric nam na samom početku objašnjava kako kuća nema električne energije, nego se energija prikuplja putem solarnih panela, što je u potpunosti prikladno lokaciji i ideji ovog projekta. Osim što je ovo izrazito bitan korak ka održivom razvoju, romantična strana ove priče je noćni pogled na najčišće i najprozirnije nebo na svijetu, gdje vam iz ovog položaja ne može promaknuti ni jedna zvijezda. Osim prema nebu, kuća se otvara prema spomenutoj morskoj pučini, a zatvara na svim drugim frontama.

image
CRISTOBAL PALMA
image
CRISTOBAL PALMA

Horizontalni tlocrt kuće prati niska visina stropa od 2,3 metra tako da kuća ne bi ometala pogled na pučinu s nekog drugog mjesta. Različiti zidovi raspoređeni su u smjeru istok – zapad i stvaraju zaštitu od vjetra te na taj način poboljšavaju kvalitetu života u vanjskom dijelu gdje se oformila zatvorena terasa s kaminom, a jednako tako omogućavaju lakšu povezanost s unutarnjim dijelom kuće.

image
CRISTOBAL PALMA

Glavni volumen ima pročelja dužine 22,8 metara, a širina je 5,5 metara. Spavaće sobe su smještene u samim krajevima kuće na taj način oslobađajući središte kuće za zajedničke prostore. Dio pročelja koji je okrenut prema pučini je u potpunosti ostakljen s pomičnim stjenkama koje kada se jednom otvore u potpunosti povezuju unutarnji otvoreni prostor dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje s vanjskom terasom.

image
CRISTOBAL PALMA
image
CRISTOBAL PALMA

Arhitekt nam kaže da je divan prizor zalazećeg sunca koje prožima sve ove prostore u predvečerje. Također saznajemo kako je odabrana montažna modularna konstrukcija kuće izgrađene u Santiagu i kako je prenesena na lokaciju te sastavljena uz pomoć male dizalice.

image
CRISTOBAL PALMA

Moduli se oslanjaju na malu betonsku podlogu, izrađenu na licu mjesta, od brušenih borovih dasaka. Pod, strop i zidovi izrađeni su od strukturno izoliranih ploča i također su prekriveni borovim pločama. Kuća se u bilo kojem trenutku može razmontirati i neće ostati nikakav trag da je nekada bila tu što pokazuje izrazito projektantsko poštovanje prema ovoj predivnoj i netaknutoj lokaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:13