Mali, a prostran

Fantastičan stan od 40-ak kvadrata vrijedan kopiranja: Ovdje se površina gotovo udvostručila

 DERKACH ILYA/
Stanovi s visokim stropovima dobra su osnova za gradnju galerija i stvaranje novih prostorija kojima se površina može udvostručiti

U nastavku možete vidjeti odličan primjer takvog projekta u kojem je visina stana iskorištena za dobivanje prostrane spavaće sobe. Stan na fotografijama potpisuje dizajner Ilya Derkac.

Do galerije se dolazi stepenicama koje u sebi skrivaju dodatni prostor za odlaganje stvari. Galerija se može u potpunosti zatvoriti i odvojiti od javnog prostora na donjem katu koji služi za druženje, a osim udobne spavaće sobe tamo je smješten i ormar za odjeću. Odvajanje gornjeg prostora ostvaruje se pomoću velikih drvenih rebrastih pregrada koje se po želji mogu otvarati te se pomičnim letvicama prostor može po potrebi dodatno zamračiti.

image
DERKACH ILYA/

Osnovna poveznica između gornjeg i donjeg kata drveni je materijal parketa i pregrada koji se osim na podu u prizemlju i na gornjoj etaži nalazi i na stepenicama.

image
DERKACH ILYA/
image
DERKACH ILYA/
image
DERKACH ILYA/

Ispod galerije smještene su tri različite zone - kupaonica, praonica i kuhinja. Ostatak prostora zauzimaju prostrani dnevni boravak i mala blagovaonica smještena uz bočni zid. Blagovaonicu čine visoki okrugli stol i dvije jarko žute stolice koje unose vedrinu u prostor. Televizor je smješten iznad stola te se njegov položaj može prilagođavati ovisno o položaju stanara.

image
DERKACH ILYA/

Sama kuhinja usmjerena je prema prostoru boravka i opremljena je bijelim kuhinjskim ormarićima. Zanimljiv detalj u prostoru predstavljaju delikatne visilice odnosno središnja rasvjeta izrađena od tankih prozirnih kugli koje vise sa stropa. Dnevno svjetlo dopire u stan kroz uske prozore koji se protežu gotovo cijelom visinom zida.

image
DERKACH ILYA/

Velika površina zida uz koji su smještene stepenice dodatno je ukrašena muralom koji prikazuje razgranato drvo i čini prostor posebnijim.

image
DERKACH ILYA/
image
DERKACH ILYA/

Spavaća soba na katu doima se kao udoban kutak za opuštanje osvijetljen rasvjetom ugrađenom u nišu iznad kreveta koja ujedno služi kao polica. Kupaonica je mala i svijetla, s kombinacijom manjih bijelih kvadratičnih pločica i većih pravokutnih ploča s dodatkom tamnije i svjetlije žute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 20:22