Epska obnova Chateau de Gudanesa

Pogledajte kako napušteni francuski zamak dobiva svoj novi izgled

Potrebna je određena vrsta hrabrosti i dosta znanja i istraživačkog rada kako bi se obnovio zamak iz vremena europskih vjerskih ratova. Na svu sreću, Karina i Craig Waters imaju od svega pomalo. Australski je par 2013. godine odlučio kupiti svoj novi dom koji je ni manje ni više pravi francuski zamak smješten na jugu Francuske.

“Sve što smo donedavno znali o povijesti zamka bilo je putem Wikipedije”, priča Karina. “Mislili smo da je Chateau de Gudanes, koji ima 94 sobe, sagrađen 1740. godine” nastavlja, ali uz pomnije kopanje – doslovno – otkrili su da su u njemu srednjovjekovne kule, oslikane grede i strop koji dokazuju da je imovina zapravo utvrda nastala tijekom religioznih ratova koji sežu u daleko 13. stoljeće.

Gudanes je puno više od male seoske francuske farme koju su ona i njezin muž prvotno željeli kupiti, a za njezin današnji izgled zaslužan je arhitekt Ange-Jacques Gabriela, koji je bio jedan od vodećih francuskih arhitekta tog vremena, odgovoran za Petit Trianon, Place de la Concorde i Hotel Crillon. Prema blogu Messy Nessy Chic, Karine i Craigov sin promijenio je tijek njihove potrage za kućom kada je uočio napušten zamak Gudanes na internetu. Karina i Craig već su napravili jedan opsežan lov na kućicu iz snova, ali im se ništa od ponuđenog nije svidjelo. Bile su to uglavnom suvremene francuske kuće s beskonačnim bazenima. Njihov drugi izlet, iako nisu puno očekivali, završio je potragu u kojoj su već prošli 800 kilometara i umorni i iscrpljeni prolazeći kroz selo kroz prozor ugledali Chateau de Gudanes, znali su da je potraga završena. Zaista, što se može učiniti s povijesnim zamkom veličine 1022 četvorna metara? Prethodni su vlasnici imali planove pretvoriti zamak u luksuzni stambeni objekt sa 17 apartmana, no Watersi žele zadržati originalni dizajn zamka.

“Osjećali smo se tako tužno kada smo ga vidjeli prvi put, potpuno zapuštenog. Ipak, još se može vidjeti toliko iznimnih i elegantnih detalja, kakav je nekad bio”, priča Karina koja je jednu sobu u kući već adaptirala i napravila kafić inspiriran sobom Petit Trianon u Versaillesu. No, postoji još mnogo soba i hrpe ruševina koje treba dovesti u red kako bi prostor poprimio svoj izgled u duhu 13. stoljeća, a Karina je odlučna u svom naumu. Potpuno su usredotočeni na ponovno korištenje građevinskog materijala kada je to moguće. “Ponekad se osjećam malo neugodno – nokti slomljeni, prašnjava odjeća, neposlušna kosa.. Izgledam zastrašujuće! No, moram biti tamo i pokušati spasiti ono što je moguće. Pronašla sam starog stakla, keramike, porculana, oslikane drvene podove. Uspjela sam spasiti stare obojene grede bačene na otvorenu vatru ispred zamka. Volim sve stare kamene ploče s pukotinom, to mi ne smeta. Španjolski radnici uzmu krhotine, izbace ih van na veću hrpu, a ja ih vratim – kaže ona. Kad ne proučavamo hrpu ruševina, Karina boravi u prostoru do zamka koji je nekada bio za poslugu i piše blog o ovoj epskoj obnovi i događajima, što uključuje i bajkovito vjenčanje koje se dogodilo ispred zamka u rujnu prošle godine.

Više informacija potražite na: www.chateaugudanes.com

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:07