STUDIO NFO

Ekskluzivno donosimo simulacije atraktivnog i hrabrog projekta u Slavoniji

NEXE grupa uređuje hotel u kuriji Mihalović. U potkrovlju je apartman s dvije spavaonice s prodorima koji kroz krovnu konstrukciju otvaraju pogled prema perivoju s dvorišne strane

Za nekoliko mjeseci počet će rekonstrukcija kurije Mihalović u Feričancima u hotel kurija Mihalović, čiji je investitor NEXE grupa vlasnika Ivana Ergovića koji je rodom iz tog mjesta.

Projekt, koji uz obnovu predviđa i svojevrsno osuvremenjivanje u krovnom dijelu građevine te wellness centar s bazenom u dvorištu, potpisuje cijenjeni studio NFO.

Investicija je vrijedna oko 6,000.000 eura.

Kurija godinama stoji neuređena, prepuštena na milost i nemilost vremenskim uvjetima. No, budući da je locirana uz Ferićevu ulicu, tik uz vinariju Feravino, kurija ima veliki reprezentativni i turistički potencijal. Zgrada kurije sagrađena je u kasnobarokno-klasicističkom stilu krajem 16. stoljeća te je obnovljena i dograđena sredinom 19. stoljeća. Krajem tog stoljeća obitelj Mihalović prodaje kuriju i tada počinje njezino propadanje.

Na inicijativu NEXE grupe Ivana Ergovića pokreće se ideja njezine obnove.

HERITAGE HOTEL

- Samo projektiranje i programiranje buduće namjene kurije bio je dugotrajan, gotovo desetogodišnji proces kroz koji su se ispitivale različite mogućnosti funkcioniranja, uvijek s težnjom da je nova funkcija dobro uravnotežena s povijesnim naslijeđem. Upravo se funkcija heritage hotela iskristalizirala kao optimalna u trenutku kad Slavonija postaje novoprepoznata turistička destinacija - kaže Kata Marunica, arhitektica koja je uz Nenada Ravnića jedan od osnivača studija NFO.

Hotel kurija Mihalović sastojat će se od samo šest spavaonica, ali s pregrštom dodatnih sadržaja. Tako se planiraju, osim standardnih hotelskih funkcija, i poslovni kabineti, saloni za različita događanja, specijalni vinski podrum te wellness s bazenom. Određeni dio funkcija smješten je u samu povijesnu zgradu. Podzemna garaža, servisi i wellness s bazenom smješteni su na dvorišnoj strani kurije, ispod travnate površine povijesnog perivoja koji svojim odizanjem u bazenskoj zoni nagovještava dinamiku novih funkcija.

Sukladno konzervatorskim smjernicama za obnovu, vanjština kurije se obnavlja uz maksimalno čuvanje povijesnih oblikovnih elemenata.

- Rekonstruirat će se ulazni portali na južnom i sjevernom pročelju, a ostali elementi se čuvaju u cijelosti. U unutrašnjosti u prizemlju se uklanjaju svi suvremeni zazidi i prezidi te se pod prizemlja u vestibulu vraća na izvornu visinu. Na katu će se ukloniti sve suvremenije strukture te se amfilada salona ponovno uspostavlja kroz strukturu zajedničkih, dnevnih i primaćih prostora - objašnjava arhitektica.

Osim u dogradnji podruma ispod postojeće građevine i sanaciji povijesne konstrukcije, kompleksnost projektiranja takve građevine očituje se i u visokom potkrovlju u kojem je smješten master apartman s dvije spavaonice s prodorima kroz krovnu konstrukciju koji u funkciji vidikovaca otvaraju pogled prema perivoju s dvorišne strane. Za razliku od prizemlja i prvog kata kurije u kojima se maksimalno uvažavaju povijesne datosti prostora, krovište će biti u potpunosti suvremeno opremljeno te do njega vodi lift direktno iz podzemne garaže koja je skrivena ispod perivoja. Povijesna drvena konstrukcija ostavljena je vidljivom, ali je upotpunjena dodatnom čeličnom konstrukcijom koja je ojačava i nosi konzole vidikovaca.

- Oni su u svojoj pojavnosti planirani kao tamni elementi koji prodiru kroz povijesno krovište kako bi se jasno vidjela razlika između povijesne građevine i suvremene intervencije - kaže Marunica.

Velik je izazov bio smjestiti zgradu bazena u dvorište u relativnoj blizini povijesne zgrade.

ZELENI KROV

- Kako nismo htjeli ni na koji način konkurirati samoj kuriji, bazenska je zgrada udaljena od nje, a povezane su podzemnim prolazom. Zelena, peta fasada, odnosno krov bazenske zgrade zapravo je najvažnija fasada jer se upravo ona sagledava s najreprezentativnijeg prvog kata kurije. Kako smo htjeli postići kvalitetnu osunčanost bazena i dobru vizualnu komunikaciju s kurijom, zeleni krov je odignut poput šatoraste konstrukcije te formira jasnu vezu s okolišem - objašnjava Marunica koja je naglasila kvalitetnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Osijeku s kojim su u suradnji razvijali projekt od ranih faza.

Tako će suvremeni izraz bazena u svojoj jednostavnosti koncepta i konstrukcije prema projektu još više naglasiti povijesnu važnost kurije.

U bazenskoj zgradi će se, osim velikog bazena, nalaziti i dječji bazen, teretana i wellness. Jedini “dekor” u samoj zgradi je odabir drveta kao završne obloge podgleda i na taj način upravo pogled na kuriju i perivoj postaje sastavni dio interijera bazena.

Projekt bi trebao krenuti u gradnju za nekoliko mjeseci i upravo se dovršava izvedbena dokumentacija. U projektnom timu NFO-a bili su Maja Bencetić, Kata Marunica, Antonio Omičević, Nikica Pavlović, Marin Piršić, Nenad Ravnić i Filip Vidović.

Foto: Studio NFO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:36