DOSANJANI SAN

Ekodrom Estate: Savršen spoj u obnovljenim drvenim kućama koje su i tradicionalne i moderne

 Domagoj Blažević
Imanje se prostire na čak 35.000 četvornih metara, a u središtu mu je seosko gospodarstvo s pet objekata

Imanje Ekodrom Estate - ekodrom-estate nalazi se u naselju Bukovica Utinjska u općini Vojnić. Naselje je, mogli bismo slobodno reći, na jako dobroj lokaciji. Udaljeno je 25 kilometara od grada Karlovca, 70 km od Plitvičkih jezera i 65 km od Zagreba. Rijeka Korana udaljena je samo 15 kilometara. Inače, boravak u naselju pruža posjetiteljima i ono što većini nas treba nakon napornog i stresnog radnog dana i/ili tjedna, a to su mir i tišina. Naime, naselje je prilično nenaseljeno, s brežuljcima i velikim šumskim površinama koje se protežu do Petrove gore.

image
Domagoj Blažević

Površina kuća kreće se od 40 do 60 kvadrata, a namijenjene su smještaju četvero do osmero osoba. Tu je i dvorana površine 100 kvadrata, u kojoj se održavaju razne radionice, vježba yoga, provode team-building aktivnosti...

image
Domagoj Blažević

Imanje Ekodrom Estate u koje vas danas vodimo prostire se na 35.000 m2 i većinu površine zauzimaju ekološki voćnjaci šljive, a u samom centru nalazi se seosko gospodarstvo s pet objekata. Kuća za odmor Mandala House tlocrtne je površine 60 m2, Plant House ima 45 m2, Sparrow House 40 m2, dvorana je površine 100 m2, a tu je još i kuća domaćina, od milja zvana "Ljubina kuća" po baki Ljubi koja je u toj kući živjela do prije nekoliko godina.

image
Domagoj Blažević

Dosanjani san

Vlasnik Marko Rukavina ističe kako je od početka projekta bio okružen vrhunskim profesionalcima koji su mu pomogli da san pretvori u stvarnost. Redom, tu su arhitektice Iva Peručić (GROW studio) i Ana Boljar (Anina d.o.o.), dok je razrada rađena uz pomoć Stelle Leboš (47 design).

image
Domagoj Blažević

Izgradnjom trijemova, nadstrešnica, pergola te otvora na fasadama ostvarena je simbioza unutarnjeg i vanjskog prostora

- Kroz zajedničku suradnju osmislili smo interijere ovih drvenih kuća te uredili vanjski prostor koji ih okružuje - ponosno govori vlasnik Marko i priča nam dalje kako je adaptacija uključivala mnoge stavke, počevši od rekonstrukcije samih kuća i pripadajućih terasa s nadstrešnicama, nakon čega je slijedilo projektiranje interijera i uređenje okoliša.

image
Domagoj Blažević

- Projektiranje interijera sastojalo se od definiranja rasporeda prostorija i koncepta njihova uređenja, odabira materijala i namještaja, izrade nacrta te naposljetku suradnje s izvođačima. Mnogi su elementi uređenja izrađeni posebno za ovaj projekt; poput unutarnjih i vanjskih vrata, dijela drvenog namještaja, specifičnih stubišta te keramičke rasvjete za koju je zaslužan studio Mala Arta. Čitav proces izgradnje i uređenja imanja trajao je četiri godine - otkriva vlasnik koji nam objašnjava da je njegov glavni cilj bio stvoriti u konačnici ugodan i topao prostor za odmor u prirodi te prostor koji će svojim neočekivanim detaljima potaknuti kreativnost svojih privremenih stanovnika.

image
Domagoj Blažević

U svim kućama prevladava drvo kao osnovni materijal, a pojavljuju se i metalne šipke koje su namjerno oksidirane. Glavnina boja i uzoraka uvedena je dekoracijama, od jastučića i tepiha do stolnjaka

image
Domagoj Blažević

- Odlučili smo u rustikalne drvene ovojnice ovih kuća smjestiti suvremene interijere te među njima ostvariti određen dijalog i preplitanje. Također, bilo nam je važno ostvariti simbiozu unutarnjeg i vanjskog prostora, što smo postigli izgradnjom trijemova, nadstrešnica i pergola te kadriranjem zelenila otvorima na fasadi - otkriva dok razgledavamo svaki od divnih objekata na ovom imanju.

image
Domagoj Blažević
image
Domagoj Blažević

Mandala House nudi smještaj za 8 osoba. Ima prostranu terasu, okrenuta je na jug i pruža užitak jednako u zimskim i u ljetnim mjesecima. Prizemlje se sastoji od spavaće sobe, dnevnog boravka, kuhinje i kupaonice, a u potkrovlju je jedna velika prostrana soba i zaseban WC. Balkon pruža jedinstveni pogled na Petrovu goru i omiljeno je mjesto gostima za ispijanje kave. Manja kuća, Plant House, jedinstvena je po mostu koji spaja dvije spavaće sobe u potkrovlju, dok se u prizemlju nalazi kuhinja, kupaonica i dnevni boravak. Nudi smještaj za ukupno šest gostiju. Također raspolaže prostranom terasom okrenutom na jugoistok. U sklopu terase nalazi se i prostrani otvoreni roštilj koji je na raspolaganju svim gostima. Nadalje, Sparrow House prima 4 osobe i izvedena je kao studio apartman. U prizemlju se nalazi kuhinja s dnevnim boravkom i kupaonicom, a spavaonica je na otvorenoj galeriji s velikim staklenim stijenama. Na kraju, tu je dvorana koja se sastoji od multinamjenske prostorije od 65 m2, dvije kupaonice, jedne manje prostorije i natkrivene terase površine 50 m2. Namjena prostora je održavanje aktivnosti poput raznih radionica, yoge, team-building aktivnosti i slično.

image
Domagoj Blažević
image
Domagoj Blažević

Rekonstrukcija

- U svim kućama prevladava drvo kao osnovni materijal te je uglavnom prisutno u svojim prirodnim bojama i tonovima. Ponegdje smo se poigrali bojom da bismo naglasili određeni element u interijeru i uveli vizualnu dinamiku, na primjer vrata ugradbenog frižidera zapravo su jedna stara drvena vrata koja smo prilagodili novoj funkciji i obojili ih u tirkiznu boju kako bi se istaknula. Glavninu boja i uzoraka uvodili smo kroz dekorativne elemente, poput jastučića, tepiha, stolnjaka i slično. Metalne šipke koje čine ogradu stubišta nismo bojali, već smo ih namjerno oksidirali da bismo dobili prirodni pigment hrđe te ih potom lakirali da zaustavimo proces. Važno je istaknuti da je nabava namještaja za objekte bila kombinacija izrade uz pomoć tvrtke Runit iz Zagreba i kupnje rabljenog i novog namještaja. Zaposlenici Runita puno su nam pomogli u projektiranju i izvedbi, pogotovo zato što je rekonstrukcija drvenih kuća vrlo zahtjevna. Bilo je puno detalja o kojima smo morali voditi brigu, ali na kraju smo bili jako zadovoljni - otkriva nam vlasnik Marko Rukavina i dodaje da je svaki objekt poseban po određenim elementima i detaljima.

image
Domagoj Blažević

Jedan od odličnih neočekivanih elemenata su i stara drvena vrata obojena u tirkiznu boju, koja su prilagođena novoj funkciji te iskorištena kao vrata ugradbenog hladnjaka

image
Domagoj Blažević
image
Domagoj Blažević

U kući Plant spavaće su sobe spojene mostom, a svaka kuća uz terasu ima drvenu kadu koja se grije na drva

Promatranje zvijezda

Primjerice, u Plant kući spavaće sobe na katu nisu izvedene u ravnini i paralelno sa zidovima, nego pod određenim kutom. Zbog toga je izvedba bila zahtjevna i dugotrajna.

- S mostom koji spaja dvije spavaće sobe dobili smo zanimljivo rješenje koje uz prilagođenu rasvjetu stvara izvrstan ambijent. Također, svaka kuća uz svoju terasu ima drveni Hot tub, drvenu kadu za kupanje koja se grije na drva. Gostima je to posebno zanimljivo u zimskim mjesecima pod otvorenim vedrim nebom jer je Petrova gora jedno od popularnijih mjesta u Hrvatskoj za promatranje zvijezda - ističe vlasnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 16:34