Za kopirati

Dvosobni stan s puno dobrih ideja. Iako ima svega 44 kvadrata dom je šesteročlane obitelji

 GLEB HLOPUNOV/
Junakinja današnje priče Tatjana strastveno se bavi dizajnom interijera i pomaže ljudima u stvaranju udobnih i lijepih domova

Uz to, kreira koncepte za male stanove i vodi blog o interijerima. U svom malom stanu uspjela je gotovo nemoguće - na 44 četvorna metra smjestiti sve, pa čak i više.

Ona i suprug organizirali su za svakog od šest članova obitelji punopravno mjesto za spavanje i opuštanje, udobnu kuhinju, radna mjesta i sustav za pohranu. Istodobno, interijer je ispao elegantan i u duhu pariških stanova. Kako su to uspjeli postići - pročitajte u nastavku. Tatjana dijeli savjete i zanimljive ideje.

image
GLEB HLOPUNOV/

Stan u kojem danas živi sa suprugom i djecom naslijedila je od bake i djeda, a nalazi se u zgradi izgrađenoj 1963. godine i standardnog je rasporeda.

"Iskreno govoreći, mnogi su nam savjetovali da ne ulažemo u obnovu ovog stana, već da razmotrimo opciju novogradnje - da uzmemo hipoteku i kupimo veću kuću. Ali nije to bila opcija za nas. Sigurna sam da se od svakog prostora može stvoriti ugodan prostor za život, što smo i uspjeli. Štoviše, stan je originalan i ima dušu, a to je uvijek posebno vrijedno", priča Tatjana.

"Svi što vidite u našem domu rezultat je kreativnog odnosa koji imam s mužem. Ja sam vodila projekt i donosila ideje, a suprug se pobrinuo za njihovu realizaciju", priča.

image
GLEB HLOPUNOV/

Stan je inspiriran skandinavskim minimalizmom i estetikom malih pariških stanova.

"Željeli smo stvoriti interijer koji odgovara našem svakodnevnom životu i koji se razvija u skladu s potrebama svih članova kućanstva. Pritom smo pazili da prostor izgleda originalno, autentično i toplo. Naš stan nije samo funkcionalan, već je i estetski zanimljivi. Naravno, najvažnije je bilo pomno sve isplanirati i šest osoba smjestiti u 44 kvadrata, a da pritom svima bude ugodno. Zadatak je bio težak, ali smo uspjeli".

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

"Od početka smo željeli funkcionalnu kuhinju koja će biti srce ovog doma. Tako se i dogodilo: sada je to omiljeno mjesto za prekrasne svakodnevne trenutke i druženja uz duge objede", priča.

Površina kuhinje je 5,5 četvornih metara, pa je njen raspored morao biti pažljivo osmišljen.

"Minimalistički ormari nabavljeni su u Ikei. Gornji ormarići su namjerno izostavljeni što je savršeno rješenje za našu obitelj. Sve stane u donje ladice, trudimo se minimizirati i izbaciti nepotrebne stvari". Ugradbeni hladnjak je skriven u desnom kutu, daleko od prozora kako bi mogli uživati u pogledu kroz prozor dok kuhaju.

image
GLEB HLOPUNOV/

U kuhinji se nalazi okrugli stol promjera 110 cm.

"Odat ću vam tajnu. U malim kuhinjama okrugli stol je idealno rješenje: za njim se smjesti više ljudi nego za kvadratnim ili pravokutnim. Ovaj model čak i u malom prostoru izgleda prirodnije".

Obratite pozornost na stolice: dvije su prozirne pa prostor izgleda vizualno svjetlije, a interijer zanimljivije.

Zidovi u kuhinji, kao i u cijelom stanu, obloženi su dekorativnom žbukom. "Za nas je ovo bila idealna opcija, jer ih nije potrebno poravnati i posebno pripremiti. Osim toga, ovaj materijal je izdržljiv, otporan na habanje, a po želji se uvijek može obojiti u drugu boju - ima puno pluseva.

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

Što se tiče hodnika, zidovi su ukrašeni dekorativnom žbukom i obojeni u bijelo. Na podu je laminat, kao i u cijelom stanu, samo su pločice postavljene kod ulaznih vrata. U hodniku veliki ormar zauzima površinu cijelog zida. Ovdje stoji odjeća i cipele, a ima i pretinac za usisavač i opremu za čišćenje. Ovdje nema otvorenih sustava za pohranu kako bi se izbjegao vizualni nered.

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

Dnevna soba ima dvije funkcije: danju je dnevni boravak, a navečer se pretvara u udobnu spavaću sobu za sinove. Jedno mjesto za spavanje je sofa, koja je postavljena po principu fotelje-kreveta. Drugi krevet je trebalo postaviti tako da ne zatrpa prostor. Da bi to učinili, sami su dizajnirali i napravili nišu u koju se sprema sklopivi krevet.

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

"Dnevni boravak ima radni prostor za pisanje zadaća i vježbanje. Sve je vrlo jednostavno: kupili smo radnu ploču i pričvrstili je na zid. Moja djeca su dovoljno velika i već završavaju školu, uglavnom koriste elektroničke udžbenike i materijale, tako da ima minimalno prostora za pohranjivanje udžbenika i drugih pratećih stvari", priča dizajnerica.

image
GLEB HLOPUNOV/

"Ovo je edina soba koja se mijenjala puno puta. Ranije su naše dvije kćeri bile smještene ovdje, sada je jedna otišla i živi u Francuskoj".

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

U sobu su umjesto glomazne sofe stavili kauč, a umjesto prozorske klupice stol za dva radna mjesta. "Suprug i ja smo ih napravili sami, kod kuće uz pomoć ubodne pile, vijaka i odvijača".

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

Moderan kauč s mjestom za spavanje 190x80 cm postaje punopravni krevet noću i mjesto za opuštanje tijekom dana. Istovremeno, vizualno izgleda lagano, pa čak i manje od svojih dimenzija.

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

Spavaća soba je napravljena od dijela djevojačke sobe i ostave koja je prvobitno bila u stanu. Iako je male površine ima svega šest kvadrata i bez prozora, krenuli su od onoga što su imali. Kao rezultat toga, upravo ova odluka omogućila je da naprave odvojena mjesta za odmor i spavanje za sve članove obitelji. Nisu htjela spavati u prolaznoj sobi ili u istoj sobi s djecom.

"Osjećamo se ugodno u spavaćoj sobi. Iako nema posebnu ventilaciju, zrak ulazi kroz otvorena vrata, a prostorija je hladna i svježa, dok prirodno svjetlo prodire kroz prozore ispod stropa".

image
GLEB HLOPUNOV/
image
GLEB HLOPUNOV/

Prije tri godine željeli su napraviti brzu promjenu u kupaonici. Kao rezultat toga, koristili su proračunski prihvatljivo rješenje - jednostavno su obojili pločice. Bili smo vrlo zadovoljni rezultatom: prostor je svijetao baš kako su željeli.

image
GLEB HLOPUNOV/

Svaka soba u ovom malom stanu promišljena je do najmanjeg detalja. Čak i sitnice stvaraju stil i prenose raspoloženje. Potrebno je ne samo podleći modnim trendovima i slijepo ih slijediti, već eksperimentirati i stvoriti interijer koji će vam biti udoban.

image
GLEB HLOPUNOV/

Zapamtite, važno je osjećati se sretno kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 14:20